A MAGYAR MUSZLIMOK TÖRVÉNYTISZTELŐK

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület (MIJE) vezetői arra kérik a magyar politikai vezetőket, a hazai politikai véleményformálókat, illetve a magyar polgártársaikat, hogy megnyilvánulásaik és döntéseik során legyenek tekintettel Magyarország Alaptörvényére, illetve azon nemzetközi egyezményekre, melyek biztosítják a vallásszabadságot, mely magában foglalja annak szabad megválasztását, kinyilvánítását, közös gyakorlását, és tanítását is.

A közelmúlt eseményei számos aggodalomra adnak okot a magyar muszlimok helyzetét illetően.” – állítják a Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület vezetői.
Emlékezetes, hogy több magyarországi településen külföldieket, turistákat, de még az eső miatt kendőt fejére kötő (egyébként nem muszlim!) hölgyet is atrocitások érték.
A jogvédők több alkalommal tapasztaltak magyar muszlimokkal kapcsolatban elkövetett verbális agressziót is, noha ők sosem buzdítottak senkit erőszak alkalmazására, a magyar törvényeket gondosan betartva működnek.
Az iszlám egyébként 1916 óta elismert vallás Magyarországon, a Magyar Iszlám Tanácsot a 2011: CCVI. tv. is mint „bevett egyházat” tartja számon.

Muszlimok a honfoglalás kora óta élnek együtt magyarokkal – és a kisebb-nagyobb történelmi konfliktusok ellenére –, a magyar muszlimok Magyarországot tekintik hazájuknak.
Bizonyos híresztelések ellenére nem igaz, hogy szélsőséges eszméket terjesztene bármelyik hazai muszlim közösség, hiszen a Saría nem azonos azzal, amit a terroristák erre hivatkozva követnek el.
A Saría értelmezése külön kategóriát képez, ezen értelmezések pedig széles skálán mozognak ugyan, de a muszlimok döntő többsége nem azonosul a szélsőségekkel, melyek jellemzően az értelmezési kereteken egyébként is kívül helyezkednek el, figyelmen kívül hagyják azt.
A muszlimok részei Európának. Az iszlám – a követőinek számát tekintve – a második legnagyobb vallás Európában.

Az európai kontinens több muszlim többségű országnak is otthont ad. Tévednek tehát azok, akik az iszlámot nem tartják az „európai civilizáció” részének.
A vallás szabad megválasztása ráadásul egyetemes emberi jog.
Minden vallás része az emberi civilizációnak. Miért pont az iszlám ne lenne része az európai kontinensnek és az itteni civilizációnak?
A kulturális-szellemi értékek előállításában kölcsönösen hatottak egymásra muszlimok és nem muszlimok Európában is.

Egyes politikusok kirekesztő kijelentései nem jelentenek megoldást a mindannyiunkat fenyegető veszélyekre (pl. terrorizmus) és a közösen előállított és így közös válaszokat igénylő kihívásokra (pl. a klímamenekültek helyzete).
A magyarországi média kiemelt felelőssége sem elhanyagolható. Sajnos több orgánum is rendszeresen felületet ad az iszlámmal és a muszlimokkal kapcsolatos sztereotípiák megjelenítésének, illetve a valóságnak csak bizonyos szeletét hangsúlyozzák, az érintett felek mindegyikének meghallgatása nélkül. Amikor pedig mégis válaszol valaki, azt sokszor megvágva, manipulálva, hamis színben feltüntetve prezentálják. Ezzel kapcsolatban jelenleg is folyamatban van egy személyiségi jogi eljárás, és a MIJE a továbbiakban is élni fog a megfelelő jogi lehetőségekkel.

A fentieknek azért is van különös súlya, mert nem pusztán absztrakt veszélyről van szó. Fizikai támadás érte például az egyik XI. kerületi imaházat. A rendőrség elutasította a feljelentést.
Az ilyen esetek elkerülése érdekében arra kérünk mindenkit, hogy ne tegyen olyan kijelentéseket, melyek alkalmasak a muszlimokkal szembeni indulatok fölkorbácsolására!
Mi betartjuk a törvényeket, és ugyanezt kérjük másoktól is
.” – fogalmazott egyértelműen és határozottan a Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület képviselője.

Author: Varga Mihály

Stratégiai kommunikációs tanácsadó, a PR Herald – az első magyar public relations szakfolyóirat – alapító-főszerkesztője. 1983-ban kezdi pályafutását a Magyar Televízió Szegedi Stúdiójában, mint szerkesztő-rendező, majd ’85-től filmgyártásvezetőként dolgozik Budapesten. 1987-től a Magyar Tudományos Akadémia Kutatófilm-stúdiójánál produkciós menedzser. A rendszerváltás idején (illegális körülmények között) külpolitikai tudósításokat szervez, külföldi televíziós társaságoknak szállít dokumentumfilmeket és híranyagokat, a „Keleti Tömb” utolsó szocialista országainak végnapjairól. Több száz publicisztika, rádió- és lapinterjú szerzője és szerkesztője. Olyan szervezetek és vállalatok pr-tevékenységét segítette/segíti, mint az ORTT, a Magyar Államkincstár, a Szerencsejáték Zrt., a Nemzeti Szakképzési Intézet, a Magyar Villamos Művek Rt., a Levegő Munkacsoport, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségi Közalapítványa és a Workania. A pályájuk elején álló tehetséges emberek megszállott támogatója. Kapcsolat: varga.mihaly@prherald.hu

Vélemény, hozzászólás?