VILÁGOSSÁGRÓL ÁLMODNI

Képzeljük csak el, milyen volna az életünk, ha amint bealkonyodott, sötétség honolna egészen hajnalig. Sem világítás, sem elektromos eszközök, de még a főzési lehetőség is korlátozott volna. Nepálban ez bizony hétköznapi valóság, ugyanis lakosságának 73%-a vezetékes áram nélkül él nap mint nap. A megújuló energiaforrások kiaknázása az egyetlen fenntartható megoldás a térség energiaellátásának, s ezáltal életszínvonalának javítására, amire Nuprang, az „Energia Falu” a működő példa.

Nuprang egy chepang bennszülöttek által lakott, mindössze 67 háztartást számláló kis falvacska Nepál közepén. A chepang az egyik leghátrányosabb helyzetű etnikai csoport az országban, a legnagyobb arányú írástudatlansággal. Annak ellenére, hogy a településtől 3 km-re fut az autópálya, még az alapvető közintézmények is hiányoznak a faluból.
Mivel az ország hegyvidéki fekvése szinte lehetetlenné teszi az elektromos távhálózat kiterjesztését, akik megtehetik, petróleumot vásárolnak a legközelebbi piacon, majd úttalan hegyi utakon hazacipelik azt. Viszont mindamellett, hogy a petróleum nagyon költséges, még veszélyes is – kiborulva könnyen lángra kap, ami súlyos sérülésekhez vezet.

Napenergiával töltődő WLED (White Light Emitting Diode) lámpa Nuprang közösségében (practicalaction.org)
Napenergiával töltődő WLED (White Light Emitting Diode) lámpa Nuprang közösségében (practicalaction.org)

Lukman Praja, chepang földműves felismerte, hogy habár minden természetes energiaforrás a közösség rendelkezésére áll, csak épp a megfelelő technikai szaktudás és pénzügyi támogatások hiányoznak.  Az „Energia Falu” terve és kivitelezése a Practical Action brit nemzetközi NGO segítségével valósult meg. A szervezet olyan kis-skálájú fejlesztési beruházásokra specializálódott, amelyekkel úgy segítik a helyieket, hogy azok képesek legyenek magukon segíteni. Ennek jegyében Nuprang-ban egy mikro-skálájú hibrid nap-szél erőművet, 11 biogáz erőművet, 47 háztartásban konyhai füstelszívót, valamint 10 öko-higiénikus mellékhelyiséget telepítettek az egészségesebb otthoni környezetért. Továbbá a helyi termékek népszerűsítését segítő marketing-tréninggel is erősítették a közösség jobb érvényesülését.
A megújuló forrásokkal táplált elektromos áram bevezetése hozzájárul a gyerekek jobb tanulási körülményeihez és a háztartások higiéniai állapotának javításásához. A kanócos olajlámpákat LED-lámpákra cserélték a faluban, ezzel minőségi és klímabarát világítást teremtve a családoknak.

Falusi valóság Nyársapát térségében (fotó: Stiller Ákos)
Falusi valóság Nyársapát térségében (fotó: Stiller Ákos)

Ugyanakkor a hazai dél-alföldi tanyavilágban is akad még olyan otthon, ahol még napjainkban sincs vezetékes áram. Ezeken a tanyákon a gyerekek gyertyalángnál írják házi feladatukat és van olyan tanyasi is, aki a telet dunyhája alatt vészeli át tűzifa és elektromosság nélkül. A megújuló energiával működő lámpaberendezések és a mikro-szél/naperőművek számukra is élhetőbb otthont teremtenének. 

Eredetileg megjelent 2015. november 05.

Author: Lehoczky Annamária

Környezetvédelmi szakújságíró, éghajlatkutató. Ítélkezéstől mentes megfigyelő, „Klímanagykövet”. Brazíliában részt vett az Al Gore által alapított „The Climate Reality Project” tréningen, ahol megkapta a hivatalos „Climate Reality Leader” címet. Földtudományi kutatóként diplomázott az ELTE-n, majd éghajlatkutatóként végzett. Először az éghajlatváltozás növényökológiai hatásait, majd mesterdiploma-munkájában a zsugorodó gleccserek éghajlati összefüggéseit tanulmányozta. Jelenleg a spanyolországi Universitat Rovira i Virgili Klímakutató Intézetében folytat kutatói tevékenységet az Erasmus Mundus Nemzetközi Doktori Program keretében. A tudományos ismeretek társadalmi-gazdasági hasznosulását kutatja, szakmai gyakorlatát a holland Centre for Sustainability-ben végezte. A környezeti szakújságíró a "Másfél fok" állandó szerzője. Doktori (PhD) fokozatát az éghajlatváltozás kutatásában szerezte. A klímainnováció és környzettudatos kreatív megoldások elkötelezett híve. A PR társadalomelméleti magazin „Klímabizalom” rovatának vezetője.

Vélemény, hozzászólás?