TRÓNÖRÖKÖS SZÜLETETT LONDONBAN

Megszületett Vilmos herceg és Kate Middleton első gyermeke. A szigetország hetek óta lázas készülődésben várta a “Royal Babyt”. Kate Middleton ma délután, hatalmas médiavihar közepette fiúnak adott életet Londonban. A brit trónutódlás szabályai szerint a megszületett gyermek nagyapja, Károly walesi herceg és apja Vilmos cambridge-i herceg után a harmadik a sorban a trón várományosai között.

Vilmos herceg és Kate Middleton két évvel ezelőtti esküvői ceremóniája óta soha nem látott népszerűség és médiaérdeklődés övezi a brit uralkodó családot. Kate Middletonról pedig nyugodtan mondhatjuk: a ma élő egyik legnépszerűbb nő a világon, aki valóra váltotta saját tündér meséjét azzal, hogy 2011-ben feleségül ment a brit trón lehetséges várományosához, Vilmos herceghez. Kate Middleton divatikon, ám előkelő és kifinomult stílusa, valamint csodaszép külseje mögött hasznos és valós tevékenységek állnak. Esetében tudatosan kialakított személyes márkáról beszélhetünk, ami az utóbbi években nagyon jót tett a királyi család megítélésének. A királyi családot övező médiafigyelem tetőpontjaként tarthatjuk számon a trónörökös világra jöttét.

Helyzetjelentés percről-percre
Leendő uralkodók és trónörökösök születése, mindig is kiemelt eseménynek számított a történelem folyamán, ma – a szinte már közhellyé koptatott változó világban – alapjaiban változtak meg hírközlés lehetőségei. Talán sosem gondoltunk volna rá korábban, hogy egy mobil alkalmazásról vagy internetes gyorshírből értesülünk egy lehetséges jövőbeli trónörökös világra jöttéről. Újságírók hada a világ minden szegletéből napok óta árgus szemekkel figyelte a londoni St. Mary Kórház történéseit, és a helyszín ma ismét történelmi jelentőségű eseménynek adott otthont.

Kitekintés a múltba
Az angol királyi család számos híres és jó néhány hírhedt trónörökössel és uralkodóval büszkélkedhet: Az 1500-as évek alkonyán VIII. Henrik, akit leginkább az anglikán egyházról és feleségeiről tartunk számon, Véres Mária, akit a világ egyik legsötétebb legendája övez, de Boleyn Anna meghökkentő életútjáról is számos film adaptáció született. Azonban nem csak történelmi legendákról kell említést tennünk, II. Erzsébet élő legendaként megkoronázásának 60. évfordulóját ünnepelte 2012-ben. Uralkodása alatt birodalmakon és ideológiákon átívelő látogatásokat tett. Elutazott a megosztott Berlinbe, első brit uralkodóként 1979-ben a Közel-Keletre, rá egy évre pedig meglátogatta II. János Pál pápát a Vatikánban. Sőt az egykori keleti blokk országai közül, Magyarországra is ellátogatott 1993-ban.

Kiemelkedő nőalakokban nincs hiány a királyi családban. Diana, walesi hercegné – jóval a közösségi médiumok, és internetes rajongói csoportok megszületése előtt – példaértékű tevékenységével milliók szimpátiáját és szeretetét nyerte el. Jövő hónapban lesz 16 éve, hogy a „Szívek Királynője” már nincs köztünk. Diana korának kiemelkedő nőalakja volt, rengeteg területen úttörőnek bizonyult. Megteremtette a hírnevét jótékony célokra felhasználó híresség alakját, aki aktívan részt vesz a kampányokon, utazik, személyesen találkozik pártfogoltjaival.

A királyi család médiapolitikájában komoly váltásra volt szükség. Sorozatos botrányok – amik Diana és Károly válásával, majd a hercegné tragikus balesetével kezdődtek, és közvetve hozzájárultak Harry herceg kicsapongásaihoz – már komoly csorbát ejtettek a királyi család presztízsén. Ebben a kaotikus állapotban Kate Middleton személyes varázsa, valamint a Vilmos herceggel közös családi idill médián keresztüli népszerűsítése nagyon komoly és jó döntésnek bizonyult. A brit hagyomány tisztelet és családcentrikus felfogás képét pedig a megszületett trónörökös tette a mai napon teljessé.

Author: Pirik Fanni

pirik.fanni@gmail.com