BRÜSSZELI TUDÓSÍTÁS

Az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodája évente több alkalommal is szervez brüsszeli és strasbourgi sajtószemináriumokat. Az iroda külön költségvetéséből kiutaztatja az újságírókat a plenáris és mini-plenáris ülésekre, illetve bevezetik őket az Európai Parlament és sajtóosztályának működésébe. Idén júliusban kommunikáció és média szakos hallgatóknak adatott meg a lehetőség, hogy ellátogassanak az Unió egyik központjába, Brüsszelbe.

A sajtószemináriumok célja, lehetőséget adni az újságíróknak, hogy közelebbről is megismerkedhessenek a mindennapi életünket befolyásoló döntések megszületésének körülményeivel, szövevényes rendszerével, az azokat meghozó képviselőkkel és az intézmények osztályainak vezetőivel. Az Európai Parlament központi sajtószolgálata kiemelt témák esetén is szervez újságírói szemináriumokat, amelyekre a budapesti iroda szakújságírókat küldhet ki. Az irodával kapcsolatba lépő újságírók rendszeresen kapnak tájékoztatást, illetve feliratkozva az EP plenáris hírlevélre első kézből értesülhetnek a parlamenti hírekről. Az évente 3-4 alkalommal szervezett brüsszeli sajtószemináriumokra, a központi szemináriumokra, illetve az üléseken való részvételre a budapesti Tájékoztatási Iroda weboldalán lehet jelentkezni.

A kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatók az ország bármely egyeteméről, főiskolájáról jelentkezhettek a július 8-10. tartott brüsszeli sajtószemináriumra. Összesen 12 diák élhetett ezzel a szakmai fejlődés szempontjából kiemelkedő lehetőséggel. A pályázatot elnyertek a Debreceni Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kodolányi János Főiskola, Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói.

Az alig két órás repülőút után transzferrel egészen az Európai Parlament közelében található szállodánkig vittek bennünket, ahol mindenki elfoglalhatta saját szobáját. A hivatalos program kora délután kezdetét is vette: a Parlament kantinjában elköltött ebéd után Ioannis Darmis, a Médiaszolgáltatások és Monitoring osztály vezetője mutatta be az Európai Parlament sajtószolgálatának működését.

A félórás találkozó után Dr. Fóris György, a BruxInfo képzési igazgatója mesélt a brüsszeli tudósító életéről, mindennapjairól. Érdekességként említette, hogy az elmúlt időszakban drasztikusan csökkent a kihelyezett magyar újságírók száma. Az Unió központjában hozott törvények jelentős mértékben befolyásolják a tagállamok működését. Éppen ezért paradoxon, hogy globális szinten csökkent az uniós tevékenységekről tudósítók száma. A helyzetet nehezíti, hogy az alkalmanként kint tartózkodó zsurnaliszták nem képesek olyan mélyen beleásni magukat a rendszerbe, hogy teljesen átlássák a viszonyokat, illetve nem tudnak olyan, az életben maradáshoz elengedhetetlenül fontos kapcsolati hálót kiépíteni, amely segítségével bennfentes módon értesülhetnek a legfrissebb hírekről. A probléma globális, alapja a pénzügyi világválság, ami óriási mértékben vetette vissza a szerkesztőségek költségvetését, akik így nem engedhetik meg maguknak, hogy állandó képviseletet tartsanak fenn Brüsszelben vagy Strasbourgban. Maradnak a készen kapott információk, amelyeket aztán vagy megjelentetnek, vagy sem.

A hétfői nap programja Magyarország Állandó Képviseletének meglátogatásával ért véget, ahol Stadler Judit mesélt a képviselet szerepéről és tevékenységéről.

A fotót Halász Éva készítette

Másnap reggel Balázs Eszterrel, a Press Room magyar sajtóattaséjával találkoztunk, aki részletesen bemutatta szerepét és munkáját ebben a hatalmas rendszerben. Eszter tartja a kapcsolatot a kinti tudósítókkal, magyarra fordítja a sajtóközleményeket, illetve ír, ha azok az ő szakterületébe tartozik. Ebben az esetben, ha kérdés merülne fel a témával kapcsolatban, az újságírók őt keresik kérdéseikkel.

Panyi Miklós, a magyar néppárti delegáció sajtótanácsosa röviden bemutatta munkáját, majd aktuális kérdésekről beszélt: részletesen elemezte a Tavares-jelentést megelőző munkát, a szavazás menetét, a jelentés miben létét. A tanácsos válaszolt az általunk feltett kérdésekre, majd átkísért minket a Bagó Zoltán és Mészáros Alajos európai parlamenti képviselők által szervezett – „Felhívás magyar-szlovák párbeszédre” című -, nyilvános meghallgatásra, ahol meghívott előadóként felszólalt Rezsőházy Rudolf, a Leuveni Katolikus Egyetem professzora, Dr. Horváth Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense és Korom Ágoston PhD, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről. Ezt követően Karima Ben Salah (Hotline Newsdesk) végigvezetett minket Brüsszel legnagyobb stúdióján, és részletesen bemutatta az Európai Parlament audiovizuális szolgáltatásait.

A nap hátralevő részét képviselőkkel töltöttük: Gurmai Zitával (S&D) ebédeltünk, majd Pelczné Dr. Gáll Ildikó (EPP) beszélt a Tavares-jelentésről és a gazdasági válság hatásairól. Bagó Zoltánnal (EPP) a kultúráról, iskolarendszerről és az Unió által nyújtott számtalan lehetőségről, pályázatokról beszélgettünk. A nap végén Göncz Kinga (S&D) részletekbe menően mesélt a Tavares-jelentésről.

A szeminárium utolsó napján látogatást tettünk az Európai Parlament látogatóközpontjában, a Parlamentáriumban, ahol egy interaktív kiállítás keretében, tulajdonképpen játszva ismerkedhetünk meg az Európai Unió kialakulásának előzményeivel, létrejöttével, folyamatos növekedésével és tevékenységével, szerepével. A hivatalos program Tabajdi Csaba (S&D) európai parlamenti képviselő, a magyar szocialista delegáció vezetőjének előadásával zárult.

A szeminárium pazar volt, érdekfeszítő és tanulságos. A zsúfolt napirendet egyáltalán nem éltük meg fárasztónak, sokat láttunk és hallottunk. A hivatalos programon túl még városnézésre is volt lehetőségünk, illetve kérésre, a Tájékoztatási Iroda munkatársainak köszönhetően interjút készíthettünk képviselőkkel, vezetőkkel. A szeminárium az iroda külön erre a célra kialakított költségvetéséből valósult meg.

Érdemes feliratkozni a budapesti Tájékoztatási Iroda hírlevelére és figyelemmel követni honlapját, jelentkezni a sajtószemináriumokra. A hallgatóknak minden évben lehetőségük van kijutni Brüsszelbe és megtekinteni az Európai Parlament működését. Gyakornokként is jelentkezhetnek a Parlamenthez, vagy más uniós intézményekhez, ebben az esetben is a Tájékoztatási Iroda munkatársai tudnak felvilágosítást adni, és segítenek a szervezésben.

A Magyar Tájékoztatási Iroda elérhetőségei:
1024 Budapest, Lövőház u. 35.
Telefon: (+ 36) 1/411-35-40
Fax: (+ 36) 1/411-35-60
epbudapest@eurparl.europa.eu
www.europarl.hu

A főlapon található uniós zászlókról készült fotó Illés Réka munkája.

Author: Milák Bernadett Tünde

(1989, Budapest) * A Regisztrált Tehetségpont újságírója * bernadett.milak@hotmail.com * (30/543-56-66)