ÍGY KOMMUNIKÁLTOK TI

A „politikai zanza” úgy jött létre, hogy egyes dél-amerikai és új-guineai törzsek tagjai a lehető legkisebbre zsugorított emberi fejeket (az egykori újságolvasókat!) spájzolták, s éveken át kedvtelve nézegették (a 2/3-dal) legyőzött ellenségük kiszáradt testrészeit. Karinthy Frigyes az írott szövegek zsugorítását nevezte így el, szerinte  a zanza  olyan közlemény, ami néhány mondatban, ostobán leegyszerűsítve foglal össze bonyolult élethelyzeteket. A „Zanzibár” – ezekhez képest egyszerű szövegromlás… A „Zanza-városok”: visszafejlődő települések a Kárpát-medencében. (Lásd: Ócsa és Felcsút példáit!) A „LuftZanza”: sűrített levegővel működtetett repülési vállalkozás – a magyar Sólyom Légitársaság legnagyobb konkurenciája. A „zenza” – a budapesti szlengben azt jelenti, hogy: „röviden, nyugodtan”. (Forrás: Unciklopédia) Nem könnyű persze nyugodtnak – „zenzának” – maradni, ha az ember olyan ostobán zanzásított politikai közleményeket olvas, mint az alábbi idézetek, melyek a mai napon az Országos Sajtószolgálat igénybevételével jutottak el a szerkesztőségekhez.

Szanyi Tibor

Az MSZP Országos Központ közleménye
(Budapest, 2013. augusztus 14., szerda) OS:
AZONNALI MEGOLDÁST!
Orbán Viktor és kormánya bő három éve semmit nem tett a bajba jutott devizahitelesek megsegítésért. A kormányfő csak a saját haverjainak intézte el a hitelek könnyebb visszafizetését. Az eddigi intézkedések ugyanis egyedül a tehetős vagyonnal rendelkező hiteleseknek jöttek jól! A néhány millió forintos frank- és euróhiteleket felvevők – ha egyáltalán még van állásuk – anyagi nehézségei átlépték az elviselhetőség határait. Százezrek súlyos eladósodásáért a legfőbb felelős éppen Orbán Viktor és Járai Zsigmond, hiszen a devizahitelezést ők vezették be 2001-ben. A jegybanki alapkamatokat hat éven át, 2007-ig mesterségesen tartották magasan, így a magyar emberek az akkor még olcsóbb devizahitelekbe menekültek. 2010-ben pedig Szijjártó Péter és Kósa Lajos nyilatkozatai után gyengült meg úgy a forint, hogy a törlesztőrészletek az egekig nőttek, az utóbbi három évben csaknem a duplájára. Orbán ócsai ’kalandparkja’ is teljes csőd. A méregdrágán elkészült, ám élhetetlen 80 ház árából országszerte több száz olcsó kislakást lehetett volna biztosítani. Az MSZP régóta javasolja, hogy Matolcsy György jelenlegi jegybank elnök – lengyel mintára – kezdeményezzen megbeszéléseket a Svájci Nemzeti Bankkal és az Európai Központi Bankkal! Ki lehetne alakítani egy olyan pénzügyi mechanizmust, amely egymagában 10-15 százalékkal csökkentené a törlesztőrészleteket. (Lengyelország lakosai számára az említett központi bankok bőségesen biztosítanak készpénzt svájci frankban, illetve euróban, így ezekhez a devizákhoz az adósok jóval olcsóbban jutnak a pénzváltóknál, mint a bankok egyoldalúan diktált árfolyamai révén, s értelemszerűen devizában is törleszthetnek.) Az MSZP olyan szabályozást is sürget, amely rögzíti, hogy ha az adós a fedezetet is elbukta, akkor a banknak további követelése nem lehet (‘ellépés’)! A láthatóan cinikus kormánytól kitartóan követeljük, hogy az ócsai fiaskó helyett azonnal indítson el egy szociális bérlakásprogramot, amely élhető környezetet biztosít a bajba jutottaknak. Elég volt a fideszes tehetetlenkedésből! Emberi sorsok, életek százezrei kerültek végveszélybe! Orbánéknak a haverok zsebének tömésén túl csak kommunikációs trükkökre futja. Az MSZP 2014-es kormányra kerülését követően ezt a kérdést haladéktalanul rendezni fogja az igazságosság követelményei szerint.”
Szanyi Tibor országgyűlési képviselő
(MSZP Országos Központ)
SIC!

Selmeczi Gabriella

A Fidesz sajtóközleménye
(Budapest, 2013. augusztus 14., szerda), OS:
CINIZMUS ÉS HAZUGSÁGOK HELYETT BOCSÁNATKÉRÉSNEK LENNE HELYE!
Szanyi Tibor információjával ellentétben, eddig több mint félmillió bajbajutott családon segítettek a devizahitelesek érdekében tett kormányzati intézkedések. A Fidesz-kormány intézkedései nélkül már családok tízezrei veszítették volna el otthonukat a Gyurcsány-Bajnai-bankárkormány miatt, amely eladósította és devizahitelbe hajszolta őket. A magyar családok drámai eladósodása a bukott baloldal alkalmatlanságának az ára, szélsőséges és veszélyes gazdaságpolitikájuk következménye. Cinizmus és hazugságok helyett a bukott baloldal bocsánatkéréssel tartozna a bajba jutott családoknak, amiért anyagilag, idegileg, egészségileg tönkretette őket.”
(Fidesz Sajtóiroda)
SIC!

Varju László

A Demokratikus Koalíció közleménye
(Budapest, 2013. augusztus 14., szerda) OS:
VASTAG BŐR, SOVÁNY TELJESÍTMÉNY! HIHETETLEN, HOGY NEM SÜL LE A BŐR A FIDESZ KÉPÉRŐL.
Orbán kormánya nem csak lényegesen kevesebb támogatást tudott kialkudni az EU-tól, mint Gyurcsányé, de a számok meghamisításával a fölhasználás kudarcát is a Gyurcsány-Bajnai kormányok nyakába próbálja varrni. Valójában a nekünk járó 7800 milliárdos támogatásból 4300-ról a kormányváltásig már döntés született, 3800-ra le is szerződtek, és 1200-nak a kifizetése is megtörtént. Az NFÜ ezt követő kikapcsolása, a döntések központosítása arra volt jó, hogy a támogatások java része a Közgépnél kössön ki, ám a fejlesztések egy teljes évig tartó leállása behozhatatlan időveszteséget okozott. Az unortodox gazdaságpolitika ráadásul a mégoly csekély önrész vállalására is képtelenné tette a pályázókat. Az ország mindezek miatt legalább ezermilliárd forinttól fog elesni, Lázár pedig a kármentés közben még a Fidesztől megszokotthoz képest is pofátlan hazudozással próbálja menteni a mundér becsületét. Az Európai Bizottság szerint hazánk 2004 és 2009 között az Unió mintaországa volt: minden évben az első három hely valamelyikén végzett a támogatások lehívásának versenyében. 2010 óta a sereghajtók közé szorultunk. A kormányváltásig 780 kilométer autópálya épült és 380 oktatási intézmény teljes felújítása történt meg uniós támogatásból. A Demokratikus Koalíció kíváncsian várja a Fidesz kormányzása alatt brüsszeli támogatásból épült autópályák és megújult iskolák listáját.”
Varju László o.gy. képviselő, DK
SIC!

Szél Bernadett

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye
(Budapest, 2013. augusztus 14., szerda) OS:
OFFSHORE-LOVAG NE OSSZON ENERGIATÁMOGATÁSOKAT! – Elfogadhatatlan, hogy a kormány egy zavaros cégügyekkel bíró, offshore-hoz kötődő személyre bízza a klímaügyeket és a klímapénzeket. Az LMP azonnali lemondást kér az átláthatatlan módon ciprusi cégtulajdonhoz kötődő Horváth Attila Imrétől. Ha valóban a közélet megtisztítása és az átláthatóság a cél, abba a képbe nehezen illik bele az új klímaügyi államtitkár, Horváth Attila Imre kinevezése. Ahol korábban a megkérdőjelezhetetlen szakmai kompetenciájú Bencsik János és Olajos Péter dolgozott, most egyre hiteltelenebb figurák tűnnek fel, miközben a kormányzatnak továbbra sincs klímapolitikája, és a kvótabevételek felhasználására vonatkozó koncepciója.  Releváns sajtóinformációk szerint a Gyurcsány-, a Bajnai- és az Orbán-kormányok – a semmittevésükkel, a magyar kvótavagyon leértékelésével, az értékesítések rossz megszervezésével – már eddig is százmilliárdokban mérhető kárt okoztak az országnak. Az LMP az érintettől haladéktalan lemondást vár! A klímaügyeket széles körben elfogadott, morálisan és szakmailag támadhatatlan szakemberre kell bízni, a klímapénzeket pedig a széndioxid-kibocsátás csökkentésére és a háztartások energetikai korszerűsítésére használni. Minimálisan elvárható a kormánytól, hogy offshore-lovagok helyzetbe hozása és az ország kvótavagyonának eltőzsdézése helyett inkább a megújulók felhasználásának növelésére és a lakóépületek szigetelésére fókuszáljon.”
Szél Bernadett az LMP társelnöke, független országgyűlési képviselő
SIC!


Author: Varga Mihály

Stratégiai kommunikációs tanácsadó, a PR Herald – az első magyar public relations szakfolyóirat – alapító-főszerkesztője. 1983-ban kezdi pályafutását a Magyar Televízió Szegedi Stúdiójában, mint szerkesztő-rendező, majd ’85-től filmgyártásvezetőként dolgozik Budapesten. 1987-től a Magyar Tudományos Akadémia Kutatófilm-stúdiójánál produkciós menedzser. A rendszerváltás idején (illegális körülmények között) külpolitikai tudósításokat szervez, külföldi televíziós társaságoknak szállít dokumentumfilmeket és híranyagokat, a „Keleti Tömb” utolsó szocialista országainak végnapjairól. Több száz publicisztika, rádió- és lapinterjú szerzője és szerkesztője. Olyan szervezetek és vállalatok pr-tevékenységét segítette/segíti, mint az ORTT, a Magyar Államkincstár, a Szerencsejáték Zrt., a Nemzeti Szakképzési Intézet, a Magyar Villamos Művek Rt., a Levegő Munkacsoport, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségi Közalapítványa és a Workania. A pályájuk elején álló tehetséges emberek megszállott támogatója. Kapcsolat: varga.mihaly@prherald.hu

Vélemény, hozzászólás?