KARÁCSONYRA ITÁLIÁT!

Olaszország Európa egyik legszínesebb országa. Az Örök Város és a Vatikán, a napsütötte Toszkán vidék, vagy az Alpok hófödte csúcsai több ezer embert csábítanak újra és újra vissza e gazdag, elbűvölő, őszinte és barátságos miliőbe. Ha még nem volt lehetősége eljutni Olaszországba, vagy nem sikerült bejárnia minden zegzugát, akkor most egy lenyűgöző album segítségével kezében tarthatja Itáliát.

Nehéz elfogulatlanul írni a páratlan Itáliáról. Nincs is olyan szó, amely tökéletesen leírná az ország régióinak változatosságát, kultúrájának gazdagságát és elevenségét. Az örökség, amely együtt él a modern világ nyüzsgésével és hangosságával emberek ezrei ámulatát és hűségét vívja ki az év minden egyes napján. Nem találkoztam még olyan illetővel, aki ne talált volna legalább egy olyan tájegységet, tartományt, vagy várost ezen földön belül, amely nem váltotta volna ki a csodálatát, elismerését vagy szeretetét, rajongását. Olykor egy kép többet mond ezer szónál. Ezért született meg ez az album. Itália.

Fucskár Ágnes és Fucskár József Attila számtalan gyönyörű albuma megjelent az Alexandra kiadó gondozásában. Ezúttal lenyűgöző körutazásra invitálják az olvasókat. Az Itália című kiadvány első állomása Velence. Az V. században épült lagúnák városát egész évben ellepik a világ minden tájáról idelátogató, egyre többször visszatérő turisták. Majd sorra következnek északi városok: a tudós város, Padova, a szerelmesek városa, Verona, a divat fővárosa, Milánó, majd Bologna, Ravenna, és így tovább. Aztán elérkezünk Toszkánába.

Toszkána az ország középső részében található, olyan városokkal, mint Siena, Perugia, Pistoia, Lucca, Pisa és Firenze (ha szeretne erről a mesés tájról többet tudni, olvassa el Napsütötte Toszkána című írásunkat). A művészeti és kulturális kincsekben gazdag Firenze ugyancsak több ezer látogatót vonz évente, főleg a híres Uffizi-képtár előtt kígyózik a legnagyobb sor, de ugyancsak sokat kell várnunk, ha a Duomoba kívánunk bejutni, és kupolájának tetejéről szeretnénk gyönyörködni az alattunk elterülő városban. Közép-Olaszországban található a főváros, Róma, benne a világ legkisebb államával, a Vatikánnal. A könyvben szép felvételek láthatók a Colosseumról, a Spanyol lépcsőről, a Szent Péter székesegyházról, az Angyalvárról, és a Trevi-kútról, amelybe – a legenda szerint –, ha valaki pénzérmét dob, akkor egy napon majd biztosan visszatér Rómába. Naponta kb. 3000 eurónak megfelelő érmét dobnak a vízbe, amiket minden este összegyűjtenek, és a helybéli rászorulók megsegítésére fordítják.

Míg Olaszország északi és középső részére a reneszánsz jellemző, addig déli területén sokkal többet tudott megtartani ókori vonásaiból. Ez a mediterrán térség sokkal inkább emlékeztet Horvátországra vagy Görögországra. A Római Birodalom és a Közel-keleti régió közötti kereskedelem színhelyének számított, és számtalan tengeri út kiindulási-, illetve célállomása volt. Háború idején a hadsereget is innen indították a hosszú vízi utakra.  A Salentanói-félszigeten lévő Lecce azonban egyértelműen barokk városnak számít, hisz túldíszített emlékművei tökéletes példái e grandiózus kornak. Számtalan kisebb-nagyobb város található ezen a területen, amíg el nem érünk a Szicíliáig és a tengerig.

Fucskár Ágnes és Fucskár József Itália című albuma olyan közel hozzá hozzánk Olaszországot, amennyire csak lehet. A kezünkbe vehetjük, és bejárhatjuk minden egyes városát. Beleshetünk a reneszánsz templomok árkádsorai alá, csodálhatjuk a lélegzetállító látképet a Ferde Torony és a firenzei dóm tetejéről, és addig tanulmányozhatjuk a kivilágított Szent Péter teret, ameddig csak akarjuk! A lenyűgöző felvételek tökéletesen megragadják az egyes helyek hangulatát. Érezzük a forró mediterrán nyarat, vagy egy pohár chianti bor társaságában a kellemes toszkán estéket egy hideg téli este, szobánk melegében!

Szerző: Fucskár Ágnes-Fucskár József Attila

Cím: Itália – Körutazás Olaszországban

Kiadó: Alexandra Kiadó, 2012

Oldal: 176 oldal

Kötés: keménykötés

ISBN: 9789632977904

Ajánlott fogyasztói ár: 4990 HUF

Author: Milák Bernadett Tünde

(1989, Budapest) * A Regisztrált Tehetségpont újságírója * bernadett.milak@hotmail.com * (30/543-56-66)