KAMENYEC-PODOLSZKIJTÓL AUSCHWITZIG

Nemzetközi kegyeleti és tudományos emlékkonferencia lesz a magyar zsidóság végső elpusztításával fenyegető 1944-es deportálás hetvenedik évfordulója alkalmával, 2014. október 12-14-én. Az esemény szervezői: A Wesley János Lelkészképző Főiskola Soá és Kereszténység Kutatóintézete (Budapest) és a Nazareth College The Hickey Center for Interfaith Studies and Dialogue (Rochester, New York). A konferenciát védnöki minőségben támogatja az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem.

Kivégzések Forrás: Ann Ronan Picture Library
Kivégzések (Forrás: Ann Ronan Picture Library)

A „Kamenyec-Podolszkijtól Auschwitzig” elnevezésű konferenciát vendégül látó Wesley János Lelkészképző Főiskola lelkiismereti feladatának tekinti a Soá drámájára és az idevezető út állomásaira való emlékezést és emlékeztetést, a történtek folyamatos újragondolásában való részvételt. A főiskola szolgálatának megkülönböztetetten fontos területét alkotja a Soá magyarországi „prelúdiumá”-t jelentő, 1941-es (Kamenyec-Podolszkij-i) zsidódeportálás emlékezetének ápolása.
A konferencia társrendezője, a Nazareth College (Rochester) és ökumenikus intézménye, a Hickey Center for Interfaith Studies and Dialogue képviselői elkötelezetten bíznak a vallások közötti megértés erejében és abban, hogy az interreligiózus dialógusnak az egyetemi hallgatók, a helyi és a globális közösségek körében való szorgalmazásával elősegíthetik világunk békés és vallásilag sokszínű valóságának a létrejöttét.

Ártatlan áldozatok
Ártatlan áldozatok

A KONFERENCIA 
Magyarország a Soá erőterében (a zsidóság és antiszemitizmus története az 1930-as és 1940-es években etc.)
Az 1941-es deportálás
Az 1944-es magyarországi Endlösung
Pharrajmos
Jehovai Tanúi, homoszexuálisok, politikai, ideológiai és más üldözöttek a Soá idején
A Soá más országokban és egyetemes dimenzióban
Soá és az egyházak
Mentés és ellenállás
A Soá recepciói, utótörténete, értelmezése.

A kivégzés előtti percek
A kivégzés előtti percek

Author: Majsai Tamás

A WJLF Theológus és Lelkész Szak dékánja, a Soá és Kereszténység Kutatóintézet igazgatója wjlf1703@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?