INDUL AZ ÖNKÉNTES HÉT

Mi jut eszünkbe, ha azt halljuk önkéntesség? Segítségnyújtás, önzetlen törődés, rászorulók felkarolása, felelősségérzet és folytathatnánk, azonban felsorolásunk nem lenne teljes a „KözJóTett” elnevezésű rendezvénysorozat nélkül. A HaKöSZ (Hallgatók a Közösség Szolgálatában) szervezésében a rendezvény idén tavasszal ismét önkéntes tevékenységre hívja az egyetemistákat és főiskolásokat Budapesten.

Joakim Eskildsen zsánerfotója

Április 17-től 24-ig tart a „KözJóTett 7”. A hét nap és a tíz program adott, az viszont rajunk áll, mennyien segítünk, mennyien leszünk ott, mennyien vesszük ki részünket az önkéntes segítségnyújtásból. Habár Magyarországon még nincsen évtizedekre visszanyúló hagyománya az önkéntességnek,  elsősorban történelmi és gazdasági okokból, mégis az utóbbi években hazánkban is kiemelt presztízse lett a haszon és ellenszolgáltatás nélküli munkavégzésnek. A „KözJóTett 7” alatt programok és lehetőségek széles palettájából mindenki kiválaszthatja az általa leginkább preferált csoportot, akit teljes elhivatottságból szeretne támogatni.

Kik szorulnak rá leginkább a támogatásra?

Fontos, hogy már az egyetem vagy főiskola évei alatt, amikor világszemléletünk a leginkább formálódik, s rengeteg impulzus és élmény ér bennünket, már ekkor tudatosuljon bennünk a társadalmi felelősségvállalás fontossága. Azok, akik szerencsés helyzetben vannak, minél hamarabb ismerjék fel annak szükségét, hogy segíteni kell a társadalom szociálisan és anyagilag hátrányosabb helyzetben lévő csoportjait!

Az Alma utcai idősek otthonának lakói is társaságra vágynak és hihetetlenül hálásak egy-egy beszélgetésért, egy kis odafigyelésért – április 21-én, vasárnap lecsófőzéssel és kártyázással színesíthetjük délutánjukat.

A Cseppkő utcai Gyermekotthon diákjai, akiknek nem adatott meg, hogy boldog családi környezetben nőhessenek fel, ugyanúgy szükségük van – ha nem sokkal jobban – szeretetre és gondoskodásra, hogy teljesebb életet élhessenek. Ehhez azonban a mi segítségünk is kell! Április 20-án szombaton tánc programmal, 21-én vasárnap délután pedig Budai Arborétumi kirándulással szeretnénk emlékezetes hétvégét szerezni nekik.

Akiknek még nagy szükségük van a segítségre, azok négylábú barátaink a Noé Állatotthonban és a Budaörsi Állatmenhelyen. Megunt, kitett vagy éppen bántalmazott kutyák és cicák várják a lelkes önkéntes állatbarátokat egy délutáni sétára vagy játékra, cserébe pedig önzetlen szeretetet, hálát és olyan dózisú jóérzést kap viszonzásul, ami kevés dologhoz fogható.  Az állatvédelem egy másik kiemelten fontos területe a madárvédelem, amiről április 23-án, kedden a Madártani és Természetvédelmi Egyesület előadásán tudhatunk meg többet.
Emellett az önkéntesek élelmiszerosztásra is jelentkezhetnek a Dankó utcai hajléktalanszállón, ahol szintén rengeteg rászorulóval. A kerekasztal-beszélgetés keretein belül pedig rengeteg dolgot tudhatunk meg arról a másfél millió emberről, akik ma Magyarországon mélyszegénységben és tartósan a létminimum alatt élnek. Mielőtt elkezdenénk ítélkezni, érdemes meghallgatni őket, hiszen nem tudhatjuk, hogyan jutottak oda. Továbbá a hét folyamán a HaKöSz tanszergyűjtést is szervez, jó állapotú, használt írószereket, iskola felszereléseket gyűjtenek a Fővám tér 8., BCE fszt. 7-es HaKöSz irodájában.

Emellett, akik nem jutnak el egyik programra sem, akár időhiány, akár túljelentkezés miatt, ne csüggedjenek. Ezeknek a rendezvényeknek a legfontosabb feladata felhívni a figyelmet az adott problémára, az adott nélkülöző csoportra. A szervezetek és otthonok honlapján rengeteg lehetőség van az önkéntes segítségnyújtásra az év bármely szakában. Alkalmi vagy rendszeres önkéntes munka, anyagi vagy tárgyi adomány formájában.

A „KözJóTett 7” feladata, a HaKöSZ szervezésében hét nap alatt ráirányítani figyelmünket a társadalom valós problémáira, nélkülözők csoportjaira, személyes élmények formájában, hogy később az egyetemről kikerülve – akár a munkánkban CSR-tevékenységeknél, akár magánéletünkben, személyes cselekedeteinkben – megmutatkozzon a társadalom iránti felelősség, önzetlenség és szolidaritás.

Részletes programleírás és jelentkezés itt található.

A esemény Facebook oldala pedig itt elérhető.

Author: Pirik Fanni

pirik.fanni@gmail.com