A DEBRECENI EGYETEM VOLT HALLGATÓJÁT TARTÓZTATTÁK LE IRÁNBAN

Iráni biztonsági erők legalább 19 bahá’í hívőt letartóztattak novemberben. Köztük van Sahba Taef, hegedűművész és zeneszerző is, aki 2016-ban a Debreceni Egyetemen szerzett diplomát, majd visszatért Iránba. A letartóztatott bahá’í-ok otthonait a rendőrök átkutatták. Hollétükről és letartóztatásuk okairól azóta sincs információ.

Sahba Taef, hegedűművész és zeneszerző

Az ENSZ Közgyűlés Harmadik Bizottsága november 15-én fogadta el az Iránt elítélő emberi jogi határozatát, melyet 80 ország, köztük Magyarország is megszavazott. Ennek ellenére az iráni fegyveres erők novemberben 20 bahá’í hívő lakhelyén tartottak razziát, és legalább 19 embert letartóztattak.

Az ENSZ sokadszorra marasztalja el Iránt, amiért súlyosan megsérti az emberi jogokat. Az állásfoglalás kimondja, hogy „Irán haladéktalanul szüntesse meg a gondolat, lelkiismeret, vallás vagy meggyőződés alapján történő megkülönböztetés minden formáját, főképp azokat a korlátozásokat, melyek fokozzák a megkülönböztetést és az erőszakot. A gazdasági korlátozásokat, melyek:  a vállalkozások, földek, ingatlanok bezárása, megsemmisítése vagy elkobzása, az engedélyek visszavonása és a foglalkoztatás megtagadása köz- és magánszektorokban, az oktatáshoz való hozzáférés megtagadása és korlátozása, köztük a bahái hit követői ellen is.”

Több mint 40 éve az egész iráni bahá’í közösség folyamatos, államilag támogatott üldözésnek van kitéve, mely generációkon át minden bahá’í-t érint, az élet minden szakaszában, még haláluk után is.

Author: Varga Mihály

Stratégiai kommunikációs tanácsadó, a PR Herald – az első magyar public relations szakfolyóirat – alapító-főszerkesztője. 1983-ban kezdi pályafutását a Magyar Televízió Szegedi Stúdiójában, mint szerkesztő-rendező, majd ’85-től filmgyártásvezetőként dolgozik Budapesten. 1987-től a Magyar Tudományos Akadémia Kutatófilm-stúdiójánál produkciós menedzser. A rendszerváltás idején (illegális körülmények között) külpolitikai tudósításokat szervez, külföldi televíziós társaságoknak szállít dokumentumfilmeket és híranyagokat, a „Keleti Tömb” utolsó szocialista országainak végnapjairól. Több száz publicisztika, rádió- és lapinterjú szerzője és szerkesztője. Olyan szervezetek és vállalatok pr-tevékenységét segítette/segíti, mint az ORTT, a Magyar Államkincstár, a Szerencsejáték Zrt., a Nemzeti Szakképzési Intézet, a Magyar Villamos Művek Rt., a Levegő Munkacsoport, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségi Közalapítványa és a Workania. A pályájuk elején álló tehetséges emberek megszállott támogatója. Kapcsolat: varga.mihaly@prherald.hu

Vélemény, hozzászólás?