HAMIS GYÖNYÖR

Egy luxusprostituált vallomásai

2010. december 2-án (Vivien napon) mutatták be a sajtónak Szalai Vivien első könyvét, a „Hamis gyönyört”, ami októberi megjelenése után egyből a Top 100, majd nem sokkal később a Top 10 lista élére kúszott. A könyv egy magyar luxusprostituált életét, élményeit, tapasztalatait meséli el, olykor a legalaposabb pontossággal, és megdöbbentő őszinteséggel. A könyvbemutatón a szerző Garami Gáborral, a Class FM műsorvezetőjével és Pantl Péterrel, a Playboy és a CKM főszerkesztőjével beszélgetett. Az esemény házigazdája a könyv felelősszerkesztője: Vasvári Judit.
Szalai Vivien évekkel ezelőtt egy budapesti szórakozóhelyen találkozott először a könyv főszereplőjével, Szofival. A feltűnően szép, delejes vonzerejű szépség tüzet kért tőle, majd beszélgetésbe elegyedtek. Szofi harsányan felkacagott, amikor Vivien elmesélte neki, hogy újságíró. Szája sokat sejtető mosolyra húzódott, és megígérte, hogy egy nap elmesél neki egy történetet, amit Vivien biztosan meg akar majd írni. Évek teltek el mire ismét találkoztak, ám az étteremben Szofi egyből felismerte Vivient, és az ígéretére is emlékezett. Felfedte az újságíró előtt, hogy mivel foglalkozik valójában, és már van annyi élménye, amit meg tud vele osztani. Így született meg a „Hamis gyönyör – Egy luxusprostituált vallomásai” című könyv.
 

 

 

A regény megjelenése óta sok embert foglalkoztat, hogy vajon ki lehet a titokzatos Szofi. Annyit tudunk csak róla, hogy 25-35 év közötti, de a többi jellemzés, amit a szerző leír a könyvben, csupán fikció. A könyvbemutatón Vivien nem is árult el róla többet, csak egy plusz adatot közölt: a könyv megjelenése óta egyszer találkozott a magyar luxusprostituálttal, aki a legsikeresebb évének nevezte az ideit. 300 millió forinttal zárja az esztendőt. A kérdésre, hogy barátnők lettek-e, Vivien nemmel válaszolt. Abban a világban nincsenek barátok, nincsenek érzelmek, nem szerethet bele senkibe, hisz akkor nem tudná tovább folytatni a szakmát, amiből él. Szövetségesek lettek, a nõ minden titkát felfedte előtte, csak a szerző ismeri kilétét. A regény sajátossága még, hogy a többi, közismert szereplőről sem derül ki, hogy kik is ők pontosan.

A könyvben szó esik az egyik, Magyarországon is vezető férfimagazinról – a Playboy-ról –, amiből kiderül, hogy az újságban szereplő lányok nagyobb értékben kelnek el, mint társaik. Pandl Péter elmondta, ez egy magazin, nem közvetítő, és ha így is van, a részletekről semmit sem tudnak, és nem is akarnak. Egy hallgatólagos beleegyezés, hisz ha ez által ezek a lányok jobban keresnek, az csak egy plusz „öröm”, de egyetértett abban Garamival, hogy egy beteg világban élünk. A Class FM műsorvezetője egyértelműen a lányok mellett áll ki. Szerinte, ha egy férfi mindent a megfelelő időben, módon tesz, akkor 40-45 éves korára lenyugszik, és nem kergeti a fiatal lányokat, nőket. Elkeserítőnek tartja, hogy a világ itt tart, hogy a szexuális kultúra ennyire lesüllyedt egy állatias, minden gyengédséget nélkülöző szintre. Példának a felnőtt filmeket hozta fel. A 70-es, 80-as években, ezekben a filmekben tisztelettel, kedvesen bántak a nőkkel, manapság viszont megalázzák, bántalmazzák őket, és ezt felháborítónak tartja. A fiatalok pedig csak ezt látják, miért csodálkozunk, ha ilyen beteg szexuális szokások alakulnak ki bennük? Ennek bizonyítéka, hogy egy megdöbbentő becslés szerint a mai férfitársadalom 80%-a szexuális agresszióval közeledik a nők felé.

A beszélgetés során felmerült a kérdés, hogy vajon a férfiak miért lépnek félre, miért vágynak ilyen jellegű élményekre. A válasz nagyon összetett. A férfiakat vonzza az üzleti része, egy szóbeli szerződés, hogy a pénzükért azt tehetnek, amit akarnak. Másfelől megpróbálják leküzdeni az ilyesfajta vágyaikat, bűnösnek tartják, és van, hogy ezért nem merik megkérni feleségüket, vagy barátnőjüket, hogy most csinálja egy kicsit másképp. De még ez sem magyarázat, hisz Pandl Péter egyszer megkérdezte egyik barátját, hogy miért csalja meg gyönyörű barátnőjét, mire az azt válaszolta: „Minden nap ehetsz bélszínt, de van úgy, hogy megkívánsz egy kis párizsit.” Csúnya metafora, egyáltalán nem szimpatikus, és én hiszem, hogy a férfiak többsége nem így gondolja.

Napjaink egyik problémája közé tartozik a prostitúció, de mégsem szentelnek annyi figyelmet neki, mint amennyit kellene. Fiatal lányok választják ezt hivatásuknak, hogy fizetni tudják tanulmányaikat, vagy a lakbért.

Csakhogy ez nagyon veszélyes. Olyan, mint bármely más függőség, szinte lehetetlen visszafordítani. Nagyon nehéz kiszállni, és a többségnek nincs is lehetősége rá. 15 % tudatosan félretesz minden egyes garast, míg a többiek elköltik a megszerzett összeget ruhára, táskára, utazásra. És ott van az a szerencsés 5%, akik férjhez mennek egy gazdag férfihoz. Egy életre szóló, hosszútávú befektetés. De vajon hány férfi hunyna szemet a tény fölött, hogy kedvese egyszer prostituált volt?

A luxusprostituáltak nem használnak óvszert, 1000 euró per óráért ez nem is kérdés. Sok férfi nem él a lehetőséggel, hogy védekezzen, nem feltétlenül egy nem kívánatos gyermek, hanem egy nemi fertőzés miatt.

Veszélyes szakma ez, ahol a lányok ki vannak szolgáltatva a férfiak kénye kedvének, brutalitásának, agressziójának, és nem szólhatnak érte, tűrniük kell. Egy hosszú folyamat része, hogy itt tartunk, és egyedül csak is mi tehetünk róla, hogy idáig fajultak a dolgok. Garami Gábor vérlázítónak nevezte a helyzetet, és azt, amit a lányokkal megtesznek. Azokat a férfiakat, akik „alfa hímek”-nek tartják magukat, unintelligens”-nek titulálta a műsorvezető. Pedig ha egy kis figyelmet fordítanának, és kedvességet tanúsítanának a nők iránt, nem itt tartanánk, ahol.
Beszélgetéseik során Vivien próbált egy cseppnyi érzelmet kisajtolni Szofiból, de minden próbálkozása kudarcba fulladt. Ez a szakma kiöl az emberből mindenfajta érzelmet. De egyet biztosan tud. Valahol belül ez a nő nagyon magányos. Egy felületes, hamis világban él, ahol csak a pénz, a státusz, a márka számít, minden egyéb felesleges. Nincs érzelem, nincs lelki mélység, csak a kiégett nők sivár élete. Szofit is csak egy dolog ösztönzi: a „bevételét” szeretné majd visszaforgatni, és a saját maga ura lenni. Sokan vágynak gazdagságra, drága ruhákra, táskákra, autókra, és nagyon sok nő fejében megfordul, hogy ezért õ is megtenné ezt. Többek között ezért született meg ez a könyv. Azért, hogy eltántorítsa mindazokat, akik erre az útra akarnak lépni. A pénz, és a csillogás mellett „ajándékba” kapják a lelki szegénységet, és kínokat. A regényben tökéletesen írja le a szerző, hogyan válik az elején még reménykedő, szeretetre éhes Szofi egy hidegfejű, céltudatos, minden érzelmet megtagadó luxusprostituálttá.

Napjainkban a pénz a legnagyobb kábítószer. Győzzük le ezt a függőséget. Az a fajta élet lelkünk lassú, de teljes pusztulásához vezet. Egyszerűen nem éri meg.

 

 

Author: Milák Bernadett Tünde

(1989, Budapest) * A Regisztrált Tehetségpont újságírója * bernadett.milak@hotmail.com * (30/543-56-66)