FERNANDO SAVATER ÉS GEORG SZIRTES

Gyermekprogrammal, építészettel, irodalommal, filozófiával, történelemmel, filmmel és zenével folytatódik május 18-án, szombaton a Budapesti Hay Fesztivál, melynek célja, hogy az emberek együtt gondolkodjanak arról, milyen is a világ, amelyben élünk, valamint együtt képzeljék el, milyen is lehetne. A szombati programoknak a Közép-Európai Egyetem és az Akvárium Klub ad otthont.

Patrícia Jacas felvétele

Az egyik legnépszerűbb magyar gyermekíró, Finy Petra verseit adja elő a szerző valamint Farkasházi Réka és zenekara május 18-án, szombaton 9.30-kor a CEU nagytermében. A közönséget is aktív közreműködésre buzdító programot mesemondás és bábszínház is gazdagítja.

11 órától a francia Becsületrend lovagi fokozatával kitüntetett, többszörös díjnyertes francia építésszel, Odile Decq-kel beszélget a Pritzker-díj ügyvezető igazgatója, Martha Thorne. Arról folytatnak eszmecserét, hogy vajon merre tart ma a kortárs építészet. Ezt követően, 12.30-kor a népszerű spanyol írónő, María Dueñas – akinek Öltések közt az idő című kötete 2012-ben jelent meg magyar nyelven – Habsburg Györggyel, a Magyar Vöröskereszt volt elnökével, utazó nagykövettel, valamint Marta del Riegóval, a Vanity Fair szerkesztőjével műveiről beszélget.

15 órától Owen Sheers walesi költőt és írót Gulyás Gabriella, a Petőfi Irodalmi Múzeum operatív igazgatója kérdezi majd színházi, regényírói és filmes munkáiról.  Este 21 órakor a BBC Theatre of War című dokumentumfilmjének vetítése. A film Owen Sheers Amnesty International Freedom of Speech Díjával kitüntetett, The Two Worlds of Charlie F. című, sebesült katonák tapasztalatait feldolgozó színdarabjának születéséről szól. A vetítést követően Owen Sheers a közönség kérdéseire válaszol.

16.30-kor Váradi Júlia újságíró beszélget majd a magyar származású, Márai és Krasznahorkai László műveit angolra fordító George Szirtes költő és műfordítóval, 18 órakor pedig az egyik legnépszerűbb spanyol filozófus, Fernando Savater a 2008-as Planeta-díj nyertese Rolf Strom-Olsen bölcsész- és történészprofesszorral, valamint Mányai Csabával, a TEDxDanubia kurátorával beszélget. 19.30-tól Dobos Erzsébet professzorasszony, a Megmenekültek című kötet szerzője a neves újságíróval, Arcadi Espadával beszélget arról, hogyan segítette a budapesti Spanyol Nagykövetség a magyar zsidókat a második világháború ideje alatt.  Minden beszélgetés szinkrontolmácsolással történik.

A szombati programokat a fiatalabb generáció négy jeles slam költője – az Akkezdet Phiai-ból Závada Péter, Simon Márton, aki a József Attila Kör és a Slam Poetry Budapest egyesületek tagja, az Országos Slam Poetry Bajnokság bronzérmese, Pion István és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen ütőhangszer szakon diplomát szerzett Sirokai Mátyás –, valamint az őket kísérő Amoeba zenekar koncertje zárja az Akvárium Klubban. A fesztivál későbbi programjai közt szerepel többek között egy borkóstoló, illetve, egy ingyenes irodalmi séta Dragomán Györggyel. További vendégek: Germaine Greer, a világhírű ausztrál feminista írónő, Carl Bernstein, amerikai oknyomozó újságíró, a brit alapító fesztiváligazgató, Peter Florence pedig Esterházy Péterrel beszélget.

 

Author: Tamás Dorka

(1978, Kecskemét – Szeged – Budapest) Szabadúszó pr-tanácsadó, kreatív menedzser Kapcsolatfelvétel a szerzővel: tamas.dorka@chello.hu (30/474-55-92)