A 22. TITANIC NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL

 1. április 10-18. között öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón várja a közönséget a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Idén 34 nemzet 52 alkotását 8 szekcióba osztva hozza el a Titanic a magyar fővárosba, melyek közül az egyik kedvenc minden bizonnyal a Megmaradt Alice-nek (Still Alice) lesz. A versenyben 8 film vetekszik majd a Hullámtörők díjért. A fesztivál idei kínálatát új programigazgató, a dán Allan Sorensen válogatta.

  A „Megmaradt Alice-nek” (Still Alice) című, megrázó erejű film egyik képkockája
  A „Megmaradt Alice-nek” (Still Alice) című, megrázó erejű film egyik képkockája


  2015. április 10-én indul a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál s kilenc napon keresztül átfogó, sokszínű és színvonalas válogatást ad Budapesten a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból. Idén 34 nemzet 52 filmjét hozza el a Titanic a magyar fővárosba, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait – gyakran az alkotásaikat elkísérő művészek társaságában.
  Magyarországon csak az idei Titanicon lesz látható többek között a Hitoshi Matsumoto japán rendező legújabb alkotása, a kellemesen bizarr R100 vagy a Megmaradt Alice-nek (Still Alice) című, megrázó erejű film, amiért Julianne Moore idén megnyerte a „Legjobb Női Főszereplőnek járó Oscar-díjat”.
  A Titanicon mutatkozik be többek között a számos fesztivált megjárt, Karlovy Vary-ban Kristály Glóbusszal jutalmazott Kukoricasziget című grúz film, melyet Ragályi Elemér fényképezett s mely a Mozinet forgalmazásában május 14-étől lesz látható a hazai mozikban.
  A fesztivál idei kínálatát új programigazgató válogatta. A dán születésű Allan Sorensen a koppenhágai egyetemen újságírást tanult, majd diplomamunkáját a western irodalmi és filmes újraértelmezéséből írta. Két évig a Dán Filmintézet programszervezőjeként dolgozott Koppenhágában, de filmkritikusként és angol fordítóként is kipróbálta magát. Kedvenc rendezői: Hitchcock és Jarmusch. 2008 óta sok időt töltött Budapesten, s egy éve immár itt is él magyar barátnőjével és kislányukkal.
  Horváth György változatlanul a Titanic fesztiváligazgatója.
  A Titanic Magyarország egyik legnagyobb filmes eseménye, mely 2005-óta versenyfesztiválként is működik.
  Idén nyolc film vetekszik majd a „Hullámtörők” díjért. Emellett további hét szekcióban futnak majd a filmek: lesz egy fesztivál– és egy ázsiai-válogatás, egy dokumentumfilmes blokk, idén is része a programnak a független filmes Tiszta Amerika, a Sötét Oldal, valamint a Zene Mindenkinek válogatás, mely a legfrissebb zenés dokumentumfilmeket mutatja majd be valamint egy egészen új vad szekció is.
  Idén is öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón várja a közönséget Budapesten a Titanic.
  A fesztivál végleges programja március 26-ától érhető majd el a http://www.titanicfilmfest.hu oldalon, s április 2-án kezdődik majd a jegyek árusítása. Idén öt – vagy annál több – jegy vásárlása esetén kedvezményes lesz a jegyár.

Author: Tamás Dorka

(1978, Kecskemét – Szeged – Budapest) Szabadúszó pr-tanácsadó, kreatív menedzser Kapcsolatfelvétel a szerzővel: tamas.dorka@chello.hu (30/474-55-92)

Vélemény, hozzászólás?