PICI BONBON – A MATERIALIZMUSTÓL AZ IDEÁLOKIG

Az óvodai év vége felé közeledve tánc-előadással örvendeztette meg a gyerekeket a Balassi Intézet, a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata. Az előadó az Európa-szerte ismert Góbi Rita táncos és koreográfus.

Az újvidéki művész gyerekeknek és felnőtteknek szóló számtalan táncprodukció alkotója és résztvevője, aki aktívan szerepel közösségi projektekben is. Ez utóbbiak közé tartozik a Tánc Világnapján (április 24.) rendezett budapesti és egyéb Duna-menti városokban tartott flashmob is, melyhez minden táncolni vágyó csatlakozhat. Góbi Rita célja a táncnyelv kutatása és a művészet jótékony hatásainak megismertetése az emberekkel.

Góbi Rita – Fotó: Gyulai Zoltán

A 2-6 éves korúaknak ajánlott rendezvényre nagyjából 15-20 gyerek jött el a szüleivel. A picik közvetlenül a színpad előtt ülhettek le, mely lehetővé tette az előadóval való kontaktust.
A Pici bonbon című előadás témája az ajándékozás. Ennek lehetséges formáit mutatta be, a tárgyaktól kezdve, a közös élmények által nyújtott meglepetésekig.
A műsor elején – azon a ponton egy cirkuszi előadásra emlékeztetve – egy dobozban bújt el a művész. A dobozon levő lyukakon eleinte játékok – főleg plüssállatok – bújtak ki. Ezután következtek a művész végtagjai, s végül megjelent az arca is.
A szemkontaktussal rekordidő alatt megnyerte a gyerekek bizalmát az egyébként táncpedagógiával is foglalkozó Góbi Rita. A dobozból kibújva növényeket, fákat helyezett el a színpadon, s mindezt természetesen a folyamatos tánc közben. Az utóbbin levő bagoly-figurát (csupán a mozdulataival, a mimikájával) simogatásra ajánlotta a közönségnek, s a gyerekek szinte kivétel nélkül bátran odamentek és éltek a lehetőséggel.
A kb. 25-30 percig tartó színpadi előadás után – immár szavakkal – táncolni hívta közönségét a szomszédos helyiségbe. A passzív befogadás után a gyerekek képzelőerejének megmozgatásán volt a sor. Az egyszerűbb tánclépések tanulása mellett arra kérte őket, rajzoljanak ujjaikkal, lábukkal a darab első felében már látott tárgyakat, s ajándékozzák őket valamelyik társuknak. 
Az előadás egy rövid részlete itt nézhető meg:

Az előadás színvonaláról a legőszintébb kritikusok öröme árulkodik leginkább. Góbi Ritának sikerült a gyerekek nyelvén átadnia üzenetét a mozgás öröméről és jelentőségéről. Az utóbbiak fogékonysága és nyitottsága az idősebb generációk számára is példaértékű lehet…

Author: Juhász Anikó

2013 ősze óta Brüsszelben él, dolgozik és folyamatosan tanul. Két évig szellemi fogyatékosokkal végzett önkéntes tevékenységet az Arche Bruxelles nonprofit szervezetnél, ahol a bentlakók ellátásával és a nekik szóló programok szervezésével foglalkozott a közösségben. Ez idő alatt mélyítette el a francia nyelv és a belga kultúra ismereteit. A Brüsszeli Szabadegyetemen végzett Modern nyelvek szakon. Fordítói tanulmányokat kezdett az Université Libre de Bruxelles (ULB), ami folytatása volt a kétezres évek elején a magyarországi Mafilm Audionak végzett szakfordítói munkájának. 2019-ben sikeresen diplomázott angol, olasz, és francia szakon. 2010 óta a PR Herald állandó szerkesztőségi munkatársa, 2013 óta pedig brüsszeli tudósítóként is segíti a szakmai hírportált fordítói és újságírói munkával.