MAGYARORSZÁG BLOKKOLJA AZ EU-27 KÖZÖS NYILATKOZATÁT

Vajon miért gördít akadályt az egységes fellépés útjába Orbán Viktor?

26 EU-tagállam közös nyilatkozatban követeli Navalnij orosz ellenzéki politikus szabadon bocsátását, de erről a levélről hiányzik a magyar kormány aláírása. 

Az Európai Unió elítéli az Alekszej Navalnij szabadon bocsátása elleni tüntetések erőszakos eltiprását. Az egész EU? Nem. Egy ország hiányzik a közös nyilatkozatot aláíró kormányok listájáról: Magyarország.

Erről számol be a Szabad Európa magyar portál. Ez azt jelenti, hogy nincs meg az összhang ahhoz, hogy egyöntetűen elítéljék az orosz hatóságok demonstrálók elleni fellépését. Az online média beszámolója szerint az EU azt tervezte, hogy napirendre tűzi a kérdést az EBESZ Állandó Tanácsának január 28-i ülésén, de a jelentés szerint  egyhangú vélemény nélkül ezt nem lehet megtenni.

A nyilatkozat kiszivárgott teljes szövege

A Szabad Európa megkapta a 26 tagállam által aláírt levelet. Ebben elítélik a tüntetők elleni erőszak alkalmazását, és az aláíró államok felhívják a figyelmet arra is, hogy mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, és garantálni kell az újságírók zavartalan munkáját. Felszólítanak a letartóztatottak és Alekszej Navalnij szabadon bocsátására is. Polgárjogi aktivisták szerint az őrizetbe vett Kreml-kritikus, Alekszej Navalnij szabadon bocsátása miatt tüntető emberek tízezreit tartóztatták le szombaton Oroszországban. Csak a fővárosban, Moszkvában több mint 1000 tüntetőt vettek őrizetbe, köztük − Oroszország gyermekjogi biztosa szerint − több száz kiskorút is.

A rendőrség összecsapott Moszkvában a tüntetőkkel. Tucatnyian megsérültek. Számos tüntetőt tartóztattak le, köztük Navalnij feleségét, Júliát és legközelebbi kollégáját, Ljubov Szobol ügyvédet, később Navalnij több közeli barátját is, köztük testvérét, Oleget.

Megerősítették a börtönbüntetését

Az orosz bíróság csütörtökön helybenhagyta Alekszej Navalnij Kreml-kritikus 30 napos börtönbüntetését. Navalnij ügyvédei csütörtökön kudarcot vallottak egy Moszkva melletti bíróságon, amikor megkísérelték elérni az ellenzéki vezető szabadon bocsátását  − derült ki a tárgyalóterem élő közvetítéséből. A bíróság a próbaidőszak megsértését nevezte meg ennek okaként.

Navalnijról az előzetes vizsgálati börtönben videófelvétel készült. Az orosz ellenzéki vezetőt január 17-én tartóztatták le a moszkvai repülőtéren, miután visszatért Berlinből hazájába. A 44 éves férfi állítólag a korábbi büntetőeljárások során megsértette a jelentéstételi követelményeket akkor, amikor egy mérgezési kísérlet után lábadozott Németországban.

Forrás

https://kurier.at/politik/ausland/nawalny-infhaftierung-ungarn-blockiert-gemeinsames-statement-der-eu-27/401171233

A KURIER 2021. 01. 28-án megjelent cikkét Judith Waldvogel-Bencze fordította.

 

 

Author: Judith Waldvogel-Bencze

Magyarországon született művész családban, majd Svájcba költözött. Bejárta a világot, másfél évig élt Ausztráliában is. Festőművészeti és pszichológiai végzettséget szerzett. Zürichben ékszereket, bútorokat tervezett, készített; moziplakátokat festett. Psychiatriai Klinikán foglalkozásterapeuta volt, majd Alzheimer kórban szenvedő betegek részére egy klinika létrehozásában vett részt. 1999-ben létrehozott egy saját céget Repülő Angyal (Die fliegende Engel) néven, mely családgondozási tevékenység címszó alatt sokrétű segítő és művészi tevékenységet végzett. 2000-ben a svájci tévében a jövő asszonyaként mutatták be. A facebookon létrehozott csoportjában naponta közli az angol és német nyelvű svájci sajtóban megjelenő cikkek fordításait. Célja, hogy a magyar olvasótábor tájékozottságát és tisztánlátását növelje.

Vélemény, hozzászólás?