KÍNAI VAKCINA ÉRKEZETT MAGYARORSZÁGRA

Magyarország, melyet Orbán Viktor egy személyben irányít, a koronavírus elleni harcban is mellőzi az EU szövetséget. Ez ismét bosszúságot  okoz Brüsszelben.

Sinopharm vakcinákat rakodnak kínai teherszállító repülőgépről a budapesti repülőtéren.

Kínában gyártott COVID-19 elleni vakcinák érkeztek Magyarországra. A budapesti nemzetközi repülőtéren landoló teherszállító gép a kínai állami tulajdonban lévő Sinopharm cég 550.000 dózis oltóanyagát hozta. Magyarország az első olyan uniós ország, amely oltóanyagot vett a járvány elleni küzdelemhez a Kínai Népköztársaságtól.

Orbán Viktor: „Brüsszel a vakcina beszerzésében is béna”

A rakomány 275.000 ember kétszeri beoltásához elegendő oltóanyagot tartalmaz − mondta Galgóczy Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ sajtótájékoztatóján. Jelenleg öt különböző koronavírus elleni vakcina érhető el Magyarországon. Összesen ötmillió adag Sinopharm, amellyel várhatóan 2,5 millió embert fognak beoltani. Az ország kétmillió adag orosz Sputnik V oltóanyag megvásárlását is tervezi.

Magyarország egészségügyi hatóságai − az EU-tagországok közül elsőként − sürgősségi jóváhagyással engedélyezték a Sinopharm vakcina felhasználhatóságát, mégpedig az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉGYI) felülvizsgálata nélkül. Orbán Viktor miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy az EU Bizottságának túl sokáig tart az oltóanyag beszerzése. „Ha az oltóanyag nem származhat Brüsszelből, akkor máshonnan kell beszereznünk őket. Nem hagyhatjuk, hogy a magyar állampolgárok csak azért haljanak meg, mert az EU Bizottság túl lassú” − érvelt Orbán.

Bütikofer: „Orbán lépése geopolitikai póz”

Eközben Bütikofer zöldpárti EP-képviselő élesen bírálta Magyarország eljárását. Bütikofer azzal vádolta Orbánt a Deutsche Welle-nek (DW) adott interjújában, hogy önkényesen intézkedik: „Valójában meg sem próbált együttműködni a többi uniós tagállammal mint ahogy sok más esetben is ezt tette.” Még a Magyar Orvosi Kamara sem volt hajlandó javasolni az orosz, vagy kínai oltóanyagok alkalmazását. Orbán politikája mögött nem valódi egészségügyi aggályok állnak, hanem sokkal inkább tekinthetők „geopolitikai póznak” − mondta Bütikofer a DW-nek.

Reinhard Bütikofer, az Európai Parlament németországi zöldpárti képviselője

A képviselő kétségeit fejezte ki Orbán azon kijelentése kapcsán is, miszerint húsvétig − azaz április elejéig − minden magyar ember beoltja magát. Bütikofer: Úgy gondolom, hogy Orbánnak a magyar emberek iránti felelősségét azzal kell bizonyítania, hogy döntéseiben tudományos érveket  vesz figyelembe.”

**

A Deutsche Welle cikkét Judith  Waldvogel-Bencze fordította.

Author: Judith Waldvogel-Bencze

Magyarországon született művész családban, majd Svájcba költözött. Bejárta a világot, másfél évig élt Ausztráliában is. Festőművészeti és pszichológiai végzettséget szerzett. Zürichben ékszereket, bútorokat tervezett, készített; moziplakátokat festett. Psychiatriai Klinikán foglalkozásterapeuta volt, majd Alzheimer kórban szenvedő betegek részére egy klinika létrehozásában vett részt. 1999-ben létrehozott egy saját céget Repülő Angyal (Die fliegende Engel) néven, mely családgondozási tevékenység címszó alatt sokrétű segítő és művészi tevékenységet végzett. 2000-ben a svájci tévében a jövő asszonyaként mutatták be. A facebookon létrehozott csoportjában naponta közli az angol és német nyelvű svájci sajtóban megjelenő cikkek fordításait. Célja, hogy a magyar olvasótábor tájékozottságát és tisztánlátását növelje.

Vélemény, hozzászólás?