JULIAN BREAM GITÁR- ÉS LANTMŰVÉSZ

Amikor szellemi, fizikai feltöltődésre vágyom, gyakran hallgatom Julian Bream (1933-2020)  játékát. Szeretem gitárjának jellegzetes, csak rá jellemző lágy zengését, mely egyszerre köszönhető hangszerének, speciális, általa kifejlesztett pengetési technikájának, de főként a finom léleknek, mely benne lakozik. Igen változatos a repertoárja, hangulatomól függően válogathatok.
Julian Bream
Sok XVII. századi darabot írt át gitárra, Bach műveinek egész sorát, népszerű spanyol dallamokat, emellett játszik modern zenéket is. Saját elmondása szerint nagy hatással volt rá André Segovia és Francisco Tarréga. Ez utóbbiakat különösen szeretem az ő tolmácsolásában, és Ferdinand Sor darabjainak Bream értelmezését is. Néha az az érzésem, hogy spanyol, … de lehet, hogy ez ellen tiltakozna, hiszen annyira angol!

Julian Bream a XX. század egyik legjelentősebb klasszikus gitárosa, és nagyon sokat tett azért, hogy ezt a hangszert széles körben elfogadják.
Tehetségének jelei kicsi gyerekként is megmutatkoztak: például amikor édesapja zongorázott, a hangszer alatt fekve követte a dolgot, teljes extázisban. Édesapja jazz gitárján kezdett játszani, és bosszantotta, hogy – nyilván az akkori érthető technikai korlátai miatt – nem sikerült lejátszania, amit pedig hallott „belül”. Tanult egyedül, majd édesapjától, és ezzel megkezdődött az egész életén át tartó szerelem ezzel a hangszerrel. 11 évesen kapta meg első saját gitárját, 13 évesen állt először színpadra.
Julian Bream lanton játszik (1975)
A legváltozatosabb zenei feladatokban edződött, katonai szolgálata alatt a Royal Artillery Band (Királyi Tüzérségi Zenekar) tagja volt, majd a rádiónál, filmzenékben muzsikált. 1960-ban létrehozta a Julian Bream Consort elnevezésű zenekart, amelyben lanton játszott. 1954-től koncertkörutakra indult, láthatták, hallhatták számos ország színpadán.
Külön megemlítem azt a fantasztikus örömzenélést, amit honfitársával, barátjával, kiváló művésztársával, John Williams-szel duót alkotva vittek véghez.

Debütálásának 50. évfordulóján, 1997-ben a Cheltenham Town Hall-ban ünnepi koncertet adott. Három héttel később a BBC egy különleges televíziós programot szentelt a művésznek „This is Your Life” címmel. (Korábban is készültek vele filmek.)
Utolsó koncertjét Maddermarket Theatre-ben, Norwich-ban adta 2002 május 6-án.
Julian Bream a kutyájával
Linkajánló
Fernando Sor – Grand Solo
Danza Española No. 5: Andaluza | Enrique Granados
JULIAN BREAM PLAYS VIVALDI’S LUTE CONCERTO IN D
Végül egy különlegesség a My Life In Music c. filmjéből:
Julian Bream in India (1963) Improvisation with Ali Akbar Khan On Sarod

Author: Róbert Katalin

A magyar-francia tagozaton végzett középiskolai tanulmányok után a PSZF rendszerszervezői szakán szerzett diplomát. 2017-től több internetes kulturális magazin, folyóirat létrehozásában, működtetésében vett részt, és számos cikke jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?