IRÁNBAN ERŐSÖDIK A BAHÁ’Í HÍVŐK ELNYOMÁSA

A Bahá’í Nemzetközi Közösség aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Iránban a bahá’í-ok üldözése a közelmúltban ismét felerősödött. Úgy tűnik, hogy ez a tény az iráni kormány azon nagyobb szabású tervének megvalósulását jelzi, hogy az ország legnagyobb, nem muszlim vallási kisebbségének zaklatását még inkább fokozza.

Egyre kifinomultabb módszerekkel folytatódik a bahá’í-ok szisztematikus elnyomása Iránban

Irán-szerte zaklatják a bahá’í-okat otthonaikban, és kampányszerűen folyik  alaptalan letartóztatásuk. A hatóságok eddig több tucat razziát tartottak Baharestanban, Iszfahánban és Shirazban, és ennek során több mint 20 bahá’í-t vettek őrizetbe, de bármikor bekövetkezhet további hívők bebörtönzése. Ezek a razziák és letartóztatások a közelmúltban történt üldözések  folytatását jelentik, melyek során  bahá’í tulajdonban lévő ingatlanokat koboztak el a Mazandaran tartománybeli Ivel faluban, valamint megszületett az „Etnikumokkal, szektákkal és vallásokkal foglalkozó bizottság” bizalmas utasítása a Mazandaran tartománybeli Sari városában élő bahá’í-ok megfigyelésére és elnyomására. Megtiltották a teheráni bahá’í-oknak, hogy szeretteiket az ottani Khavaran temetőben korábban számukra kijelölt földterületen temethessék el. Mindez egy átfogó kormányzati kampány részét képezi, amelynek célja a bahá’í közösség szisztematikus felszámolása.

Az iráni bahá’í-ok melletti erőteljes belföldi és nemzetközi fellépéssorozat az iráni állampolgárok legalapvetőbb emberi jogai mellett kiálló globális szolidaritási hullámot indított el. Ennek hatására egy kérdésben az iráni kormány engedett: a teheráni bahá’í-ok öt halottjukat eltemethetik a teheráni Khavaran temetőben.

„A közelmúlt eseményei bebizonyították, hogy az iráni állampolgárok emberi jogainak biztosítását az egység és a szolidaritás útján lehet kieszközölni” – mondta Diane Ala’i, a Bahá’í Nemzetközi Közösség genfi ENSZ-képviselője. – „Ez a támogatás és szolidaritás most elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy reagálni tudjunk az Iránban élő bahá’í-ok egyre erősödő üldözésére.

*

Háttérinformációk
  • A bahá’í közösség Irán legnagyobb nem muszlim vallási kisebbsége, amelyet 42 éve szisztematikusan üldöznek, amint arról az ENSZ és más ügynökségek korábban széles körben beszámoltak. Az 1979-es Iszlám forradalom után több mint 200 bahá’í -t kivégeztek, és az 1980-as évek óta megtagadják tőlük a felsőoktatásban való részvételt és a megélhetési forrásokat, rendszeresen rágalmazzák őket az állami médiában, és még a temetőiket is meggyalázzák.
  • A bahá’í-ok iráni üldöztetését széles körben dokumentálja az Archives of Persecution of the Baha’is in Iran című weboldal.
  •  2021. április végén az iráni hatóságok megtiltották a teheráni bahá’í-oknak, hogy szeretteiket a teheráni Khavaran temetőben korábban számukra kijelölt helyre temessék el, így a közösségnek az a lehetősége maradt, hogy vagy a meglévő sírok közötti szűk résekbe temessék el szeretteiket, vagy pedig egy olyan tömegtemetőt használjanak, amelyet a hatóságok állítása szerint nemrég ürítettek ki. E sorok írásakor a teheráni bahá’í-ok helyzete ezen a téren visszaállt a korábban bevezetett szabályozásra.

A fordítás a Bahá’í International Community 2021. május 5-én megjelent cikke alapján készült. Fordította: Róbert Katalin.

Author: Róbert Katalin

A magyar-francia tagozaton végzett középiskolai tanulmányok után a PSZF rendszerszervezői szakán szerzett diplomát. 2017-től több internetes kulturális magazin, folyóirat létrehozásában, működtetésében vett részt, és számos cikke jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?