HAPPY BIRTHDAY SZIGET FESZTIVÁL!

2012-ben 20. alkalommal rendezik meg Európa legjobb nagyfesztiválját, amely nemcsak a közönség, hanem az itt fellépő zenészek számára is kedves. Az évről évre megújuló rendezvény egyre több látogatót és fellépőt csábít Magyarországra, a fiatalok számára pedig szinte kötelező nyári programmá vált. Idén augusztus 6-13-ig tombolhatunk a Szigeten.

A Sziget Fesztivál szervezői – ellentétben a legtöbb nemzetközi fesztivállal – nem csak a zenei kívánatra, hanem a kulturális sokszínűségre, a különböző kisebbségek kultúrájának bemutatására, a civil törekvések népszerűsítésére és a változatos szolgáltatásokra is nagy hangsúlyt fektetnek. Ennek köszönhetően lett egyedi, népszerű és kedvelt szerte Európában. 2011-ben 385 ezer látogatója volt a rendezvénynek, körülbelül 50 %-a külföldi állampolgár, főleg franciák, hollandok, olaszok, németek és angolok. Általánosságban elmondható, hogy sokkal több hetijegyet rendelnek elővételben külföldön, a harmadát Hollandiában értékesítik. A helyszínen található OTP ATM, csomag-, illetve értékmegőrző, mosoda, szállás, közönségszolgálati iroda, ability park, egészségügyi szolgáltatások, hajójárat, biciklikölcsönző és számos színesebbnél színesebb szolgáltatás. Fizetni azonban csak Fesztiválkártyával tudunk, amelyre előzetesen tudjuk rátenni a kívánt összeget, vagy folyamatosan újratölteni az erre kijelölt pontoknál. Ez egy sokkal biztonságosabb és kényelmesebb megoldás, amely sokkal gördülékenyebb kiszolgálást biztosít.

A fesztivál 1. napja augusztus 8-a, a Nagyszínpad első fellépője a Gocoo (J). A hét női és négy férfi tagból álló együttes napjaink leglátványosabb és legütősebb taiko-kollektívája, akik negyven, hagyományos, gyertyánszilből készült japán dobból álló szettjük segítségével szórakoztatják közönségüket. Akármerre járnak a világon, látványos és akrobatikus, földindulásszerű produkciójukra nézők ezrei kíváncsiak, és nemcsak a tradicionális távol-keleti kultúrát és zenét tisztelő rajongók, hanem a populárisabb könnyűzenei műfajokra, a popra és a rockra, valamint a technóra fogékony egyének is.

Lendületes kezdéssel lépett a színpadra a Glasvegas (UK), amely megküzdött az új, ambiciózus zenekarokra váró összes erőpróbáló akadállyal: kis klubokban kezdték, a 2000-es évek közepétől részt vettek az összes olyan fesztiválon, amelyek nem hoztak azonnal hírnevet, de lépésről-lépésre egyre nagyobb közönség előtt játszhattak. 2008-ban megtörtént az áttörés: a nevüket viselő album dalaiból nagyívű mestermű született. A zenekar azonban idei szigetes fellépésével sok rajongónak csalódást okozott.

Este 6 órakor a punk-rock zenét játszó Beatsteaks (D) csapott a húrok közé. A gyors, két-három percig tartó számok jól átmozgatták a közönséget, viccesen szórakoztató performanszai a Bloodhound Gang-re emlékeztetnek. A német zenekar fennállásának bő tizenöt éve alatt hét stúdióalbumnyi hanganyaggal szédítette el rajongóit, és idén a Sziget lakóit.

Az egyik legjobban várt zenekar a Hurts (UK) volt. A 2009-ben alakult együttes jelenleg a brit szintipop  és  elektro pop mozgalom egyik legígéretesebb csapata. Eddig mindössze egyetlen nagylemezük jelent meg, a hűvös-romantikus Happiness, melyről a Wonderful Life, a Sunday, a Stay, az Illuminated, a Blood, Tears & Gold és a Better Than Love című dalok kislemez formátumban is megjelentek: ezekből több mint egy millió példányt adtak el világszerte.

Az est sztárvendége azonban egyértelműen a Placebo (UK) volt. Az alternatív kultúra zenei életét majdnem két évtizede meghatározó zenekar egyike azon kevés, hazánkban többször is megfordult külföldi előadóknak, akiket egységesen tisztel és imád mindenki, aki az elmúlt húsz évben legalább egy tizedmásodpercet eltöltött a Szigeten. A világon egyedülálló módon a Placebo magyar rajongótábora és a zenekar közötti szerelem nem egyoldalú kapcsolat, hiszen többször is kiderült a szigetes Placebo koncerteken, hogy a több mint tíz milliós lemezeladási mutatókkal rendelkező londoni alakulat frontemberét is gyengéd érzelmek fűzik hozzánk: a Sziget az egyik kedvenc fesztiválja. Idén például egy szolid „happy f*ckin’ birthday”-jel köszöntötte szeretett, jubiláló rendezvényét.

A Sziget Nagyszínpadán – többek között – fellépett még a Caro Emerald (NL), Tankcsapda, Korn (USA), SUM 41 (CAN), Snoop Dogg (USA), The Subway (UK), LMFAO (USA) és a The Killers (USA). A többi színpadon ugyancsak számtalan remek előadó lépett fel a világ számos országából.

A fesztivál szervezőinek, munkatársainak, önkénteseknek, mindenkinek, aki részt vett az esemény zökkenőmentes lebonyolításában, és minden fellépő előadónak köszönettel tartozunk, hisz a Sziget idén is azt nyújtotta a látogatóknak, ami naggyá tette az európai fesztiválok versenyén: profizmust, közösséget, nyitottságot és fergeteges hangulatot.

Author: Milák Bernadett Tünde

(1989, Budapest) * A Regisztrált Tehetségpont újságírója * bernadett.milak@hotmail.com * (30/543-56-66)