ENSZ HATÁROZAT ÍTÉLI EL AZ EMBERI JOGOK MEGSÉRTÉSÉT IRÁNBAN

A Bahá’í World News Service, a világ Bahá’í közösségének hivatalos hírforrása beszámolt arról, hogy ENSZ bizottsági határozat született 2020. november 18-án New Yorkban, melyben felkérik Iránt, hogy tartsa tiszteletben állampolgárai – köztük a bahá’í hit követőinek – emberi jogait.

Az ENSZ közgyűlés terme New York-ban (Forrás: Basil D Soufi, CC BY-SA)

A határozat, melyet Magyarország is támogatott, tartalmazza, hogy Irán „szüntesse meg mind a jogrendjében, mind a gyakorlatban … a gondolkodásmód, a lelkiismeret, a vallás vagy hit szerinti diszkrimináció minden formáját, beleértve a gazdasági korlátozásokat, … az oktatáshoz való hozzáférés megtagadását és korlátozását a bahá’í hívők vonatkozásában is…”.  A határozat sürgeti, hogy vessenek véget minden emberi jogi jogsértésnek a vallási kisebbségekhez tartozó személyekkel szemben.

Iránban több, mint 40 éve folyamatos, államilag gerjesztett üldözésnek van kitéve a teljes bahá’í közösség.  A Bahá’í Nemzetközi Közösség (BIC) ENSZ képviselete úgy fogalmaz, hogy többdimenziós, és a közösség minden tagját generációkon keresztül érintő üldözés folyik ellenük az élet minden területén, és még haláluk után sem kímélik őket, sírjaikat felforgatják.  „Bár az iráni hatóságok taktikája időnként megváltozott, a céljuk ugyanaz maradt, a bahá’í közösség, mint életképes entitás megsemmisítése Iránban teljes erővel folytatódik.” – írják.

Bani Dugal, a BIC ENSZ képviselője így nyilatkozott: „A hatóságok minden eszközt bevetnek abból a célból, hogy a bahá’í hívőket elzárják a nyilvánosságtól, hogy megakadályozzák őket hitük gyakorlásában, gazdaságilag ellehetetlenítsék őket, aláássák szellemi fejlődésüket, eltüntessék történelmük és kultúrájuk nyomait. Ugyanakkor tévinformációkkal árasztják el, és ezzel ellenük hangolják az ország lakosságát, gyűlöletet keltenek velük szemben… Reméljük, hogy Irán végre figyelembe veszi az állásfoglalás ajánlásait és a nemzetközi közösség felszólítását, hogy tartsa tiszteletben polgárainak emberi jogait.”

Az állásfoglalást az ENSZ Közgyűlés decemberi plenáris ülésén hagyják jóvá.

FORRÁS

Bahá’í World News Service

 

Author: Róbert Katalin

A magyar-francia tagozaton végzett középiskolai tanulmányok után a PSZF rendszerszervezői szakán szerzett diplomát. 2017-től több internetes kulturális magazin, folyóirat létrehozásában, működtetésében vett részt, és számos cikke jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?