ENRICA CRISPINO: LEONARDO

Sokunk a reneszánsz szó hallatán Olaszországra, azon belül is Rómára, Firenzére, Velencére, és egy festményre asszociálunk: a Mona Lisa-ra, ami nem is véletlen. A kor egyik legkiemelkedőbb alakja Leonardo da Vinci volt, aki olyan mesterműveket alkotott, mint az előbb említett festmény, amelyet turisták millió látogatnak meg évente a francia Louvre-ban. De Leonardo festette többek között a Hölgy hermelinnel, Sziklás madonna, A három királyok imádása, és az Utolsó vacsora című képeket is, és a felsorolás még koránt sem teljes. Leonardo kódexei a világ számtalan helyére szétszóródtak, ahogy munkái is: a portrék, tájképek, mérnöki munkái, anatómiai, optikai és botanikai jegyzetei.

Leonardo bejárta Nyugat-Európa nagy részét, folyamatosan tanult, képezte magát. Tehetsége nem csak a festészetben és féldomborművekben nyilvánult meg: óriási érzéke volt a kerámiához, a zenéhez, de mégis a festészet volt az, amely megmozdított benne valamit, és amiről sohasem mondott le. Leonardo da Vinci különleges ember volt. Tudásszomja összekapcsolódott művészetével, amely számára „az érzékekkel felfogható világról való tudás hű tolmácsolásának egyik eszköze” volt. Erről a lenyűgöző személyiségről szól a M-érték Kiadó által kiadott sorozat első kötete.

A könyv viszonylag rövid, de átfogó életrajz Leonardo da Vinci életéről és munkásságáról. A 160 oldalas, kisméretű könyvecske színes képekkel illusztrálja a leírtakat: festmények, szobrok, vázlatok, kéziratok, mind kiváló minőségben közölve. A leírtakból megismerhetjük ezek történetét, Leonardo hozzájuk fűzött gondolatait, érzéseit. Az időrendi sorrend segít könnyebben átlátni a művész munkásságát, fejlődését inasból az emberiség egyik legnagyszerűbb alkotójává. Folyamatosan háttérinformációkat kapunk Leonardo életéről, attól függően, hogy abban az időszakban mit élt át, miken ment keresztül.

A könyvecske tagolása rendkívül igényes: több fejezetből áll, külön fejezetet szentelt az író a Kódexek-nek, a Tanuló éveknek, az Érett művész-nek, a Mona Lisa-mániának, sőt, a filmeknek is, amelyekben Leonardo alakja feltűnik. A tartalomjegyzék nem hagy kívánnivalót maga után, ahogy a könyv végén található időrendi áttekintés sem. Sajnos, külön jegyzetet nem találunk Leonardo munkáiról, azok elnevezése a képek mellett helyezkednek el.

A könyvet Elsasser Klaudia fordította, híven megőrizve az író stílusát, ügyelve a munkák mindenki által ismert címeire is. Az illusztráció Leonardo műveiből áll, amelyek reprodukcióját a műveket őrző galériák, múzeumok bocsátották rendelkezésre.

A kiadó további híres és elismert festő életével, munkásságával fogja folytatni a sorozat megjelentetését, mint például Gauguin, Monet és Dali.  A könyv kizárólagos terjesztője a Pécsi Direkt Kft., de legegyszerűbben az Alexandra Kiadó boltjaiban juthatunk hozzá a kiadványhoz, amelyet 1999 forintért meg is vásárolhatunk. A könyv a rengeteg adat miatt egy kicsit nehezebben olvasható, de a laikus nagyközönséghez szól, mindazokhoz, akiket érdekel egy rendkívüli ember rendkívüli élete.

Szerző: Enrica Crispino

Cím: Leonardo

Sorozatcím: „Nagy művészek élete”

Fodrdító: Elsasser Klaudia

Kiadó: M-érték Kiadó Kft.

A megjelenése helye: Budapest

Az első magyar nyelvű kiadás éve: 2010

 

Author: Milák Bernadett Tünde

(1989, Budapest) * A Regisztrált Tehetségpont újságírója * bernadett.milak@hotmail.com * (30/543-56-66)