ELSŐFILMESEK A MAGYAR FILMHÉTEN

Hét elsőfilmes rendező nagyjátékfilmjét is láthatja majd a közönség október 13-19. között a Magyar Filmhéten. Bodzsár Márk: Isteni műszak, Herczeg Attila: Megdönteni Hajnal Tímeát, Császi Ádám: Viharsarok és Zomborácz Virág: Utóélet című, a mozikban már korábban bemutatott munkái mellett Kerékgyártó Yvonne Free Entry című alkotása, Kincses Réka Szülőföld, szex és más kellemetlenségek, valamint Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmjei a hivatalos premier előtt futnak majd a MOM Parkban a Filmhéten.

Freeentry

Kerékgyártó Yvonne Free Entry című alkotásában Betti (Pusztai Luca) és ‘V’ (Barta Ágnes) titokban, pénz nélkül szöknek be a Szigetre. A felszabadult kalandnak induló fesztiválozás egészen új fordulatot vesz, amikor a két tizenéves lány elveszti egymást az éjszakában. Betti egy helyes drogdílertől kér segítséget, hogy megtalálhassa barátnőjét. Kiderül, hogy az életben nincs minden teljesen ingyen. A film – melynek világ premierje a neves, wiesbaden-i goEast Fesztiválon volt és később elnyerte az újvidéki Cinema City Fesztivál fődíját – október 13-án, hétfőn 19:45-kor és 19-én,vasárnap 21:30 – kor lesz látható.
Október 14-én, kedden 19 órakor és 16-án, csütörtökön 21.30-kor újra megnézheti a közönség Bodzsár Márk Isteni műszak című filmjét, mely abszurd humorral meséli el egy mentőápoló alászállását az éjszakába, ahol beavatást nyer a halottas-bizniszbe és az ahhoz kötődő kegyetlen elvbe: a halál nem válogat, az ember igen. A filmben olyan nagyszerű színészeket láthatunk, mint Ötvös András, Keresztes Tamás, Rába Roland, Nagy Zsolt, Zsótér Sándor és Hegedűs D. Géza. Zomborácz Virág Utóélet című munkájában is fontos szerepet játszik a halál. A film főhőse Mózes, egy huszonéves, szorongó fiú. Amikor lelkész apja váratlanul meghal, szinte megkönnyebbül: elhárult a veszély, hogy kezdenie kelljen valamit az életével. Csakhogy a lelkész szelleme kísérteni kezdi Mózest. Az október 16-án, kedden 18:15-kor, valamint 17-én, szerdán 21:15-kor vetített filmben Gálfi László, Gyabronka József és Csákányi Eszter felejthetetlen alakítást nyújt.
Utóbbi feltűnik Kincses Réka október 18-án, szombaton 16:15-kor játszott alkotásában, a „Szülőföld, szex és más kellemetlenségek”-ben is. Zsuzsi és Sándor Németországban élnek egy nagyváros szélén és látszólag beilleszkedtek. Kelet-Európai múltjukra semmi sem utal. Zsuzsi azt mondja, honvágya van, Sándor, hogy neki semmi sem hiányozna, ha a felesége közel engedné magához. Amikor a gyerekek vakációra utaznak, a pár évek óta először marad kettesben. Szerencsére váratlan látogatók érkeznek…
Reisz Gábor az idei Cinefesten díjat nyert „VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan” című alkotása október 17-én, pénteken 21:30 órakor és 19-én, vasárnap 21 órakor lesz látható a Filmhéten. Komplikált a helyzet, amikor nem emlékszel, hogy szüleid egyhavi fizetését miként verted el egy átmulatott éjszaka során egy lisszaboni repjegyre. Itt tart most Áron, aki számtalan kortárs komplexus birtokosa; frissen végzett az egyetemen, barátnője elhagyta,a szülei tartják el amíg munkát és alkalmanként motivációkat keres. Budapesten él, ami semmiképpen sem olyan, amilyennek a dizájnos útikönyvek festik. Az itteni életet súlyos ellentmondások színezik.
Császi Ádám Viharsarok című filmje – október 18-án 21:45-kor és 19-én, vasárnap 20:00 órakor – a vidéki Magyarország hangulatát tárja elénk. Egy vesztes mérkőzés és csúnya vita után a német futballcsapatban játsző Szabolcs átgondolja életét, és hazamegy Magyarországra az egyszerűbb élet reményében, ahol hamarosan találkozik Áronnal, és kölcsönös vonzódás alakul ki a fiúk között… Végezetül Herczeg Attila százezres hazai nézőszámot túllépő Megdönteni Hajnal Tímeát című romantikus vígjátéka Osvárt Andrea, Jordán Adél, Simon Kornél, Szabó Simon és Lengyel Tamás főszereplésével október 18-án 20:00 – kor és 19-én, vasárnap 18:45-kor lesz látható a Filmhéten.
A Magyar Nemzeti Filmalap, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa és a Magyar Filmakadémia közreműködésével 2014. október 13-19. között rendezi meg az első Magyar Filmhetet, melynek keretében az elmúlt 3 év filmtermésével, 332 benevezett alkotással ismerkedhet meg a szakma és a nagyközönség a Cinema City MOM Park moziban.
A teljes program a www.filmhet.hu oldalon található, a vetítésekre pedig október 9-étől elővételben már válthatóak jegyek 610 Ft-os egységáron a Cinema City MOM Park jegypénztáraiban és a www.cinemacity.hu honlapon.

Author: Tamás Dorka

(1978, Kecskemét – Szeged – Budapest) Szabadúszó pr-tanácsadó, kreatív menedzser Kapcsolatfelvétel a szerzővel: tamas.dorka@chello.hu (30/474-55-92)

Vélemény, hozzászólás?