SZÉLMALOMHARC A TUDATOSABB NEMZEDÉKÉRT

A közösségi színházat a világ számos helyén eszközként használják, hogy egy kisebb közösség életében jelentős javulást érjenek el: legyen szó társadalmi feszültségről, egy általánosabb probléma helyi kezeléséről. Ugyanis egy közösség sokkal hatékonyabban és helyspecifikusabb tudja felmérni és meghatározni saját szükségleteit, mint a nagypolitika. Ma már hazánkban is van erre példa, de egyelőre ez is „magyarosan” működik.

Wágner Csapó József pillanatfelvétele
Wágner Csapó József pillanatfelvétele

A KOMA lassan egy éve vállaltan közösségi színházként működik Újpalotán, hogy a színház, a művészet eszközeivel minél hatékonyabb módon eredményezzen változást a közösség életében. A társulat számos állomáson – gimnáziumi iskola-előadásokon, hátrányos helyzetű településeken tartott előadásokon – keresztül jutott el oda, hogy tavaly decemberben véglegesen feladja a hagyományos színházi munkát.
A közösségi színház egyik elsődleges feladata, hogy feltérképezze azt a társadalmi szegmensét, amelyikkel és amelyikért dolgozni szeretne. Nem volt ez másképp a KOMA esetében sem. Készítettek egy kutatást, ami erőforrás hiánya miatt ugyan nem reprezentatív, de tendenciákra még így is rámutat. A tanulmány kitér a lakótelepen élők általános családmodelljére (rendszerint egyedülálló anyák nevelik a gyerekeket), a továbbtanulási lehetőségekre, az idegen nyelv ismeretére, a munkaviszonyokra (meglepő, hogy az újpalotai fiatalok nagy számarányban vállaltak munkát már és sokan közülük akár szünidőn kívül több mint 3 hónapot is), a kivándorlásra, valamint a szabadidős tevékenységre is.
Az első komolyabb projekt, amely már e kutatás eredményeire épült az XVID. Ennek során három korosztály – fiatalok, egyedülálló szülők, idősek – tanulhatja meg a videózás, a filmkészítés alapismereteit és saját maguk készíthetik el a számukra legfontosabb problémát, történését bemutató videó anyagot. Márciusban a fiatalok három kisfilmmel álltak ki a nagyközönség elé a Pólus Centerben, hogy megmutassák, hogyan szórakoznak, milyen hatással van a munka megléte vagy éppen hiánya az életükre valamint mennyi empátiával tudnak fordulni egy náluk is rosszabb körülmények között élő felé. Bár a közönség, a sajtó és a felkért zsűri (Fiantok Dániel, Fliegauf Bence, Salamon András) nagy odafigyeléssel fordult az elkészült munkák felé, sajnos a kerület döntéshozói nem is figyeltek rájuk. A fiatalok azóta folyamatosan újabb és újabb videó projekteket találnak ki, valamint a közösségi színház vezetőjével, Zrinyi Gál Vincével egy új formabontó előadásra készülnek. A decemberre várható Blokkoló a panellét gyötrelmeibe, hétköznapjaiba enged bepillantást. Nem elvont színházi térben, hanem egy panel épület két lakásában, ahol folyamatosan történnek az események és a lakások között ingázó nézők saját maguk döntik el, hogy mikor, hol és mire figyelnek.
Közben folytatódik az XVID projekt is. Jelenleg az XVID 60+ forog. A programban hét idős ember vesz részt és a szervezők számára is meglepő módon nagyon gyorsan és hatékonyan sajátították el a forgatásokhoz szükséges technikai tudást. Bár a témák alakulóban vannak még, az már biztos, hogy a panelek erkélyeiről készülő klippen keresztül egészen a személyes vallomásig számos műfaj jelenik meg majd a munkákban. Október végén pedig munkához láthatnak az XVID Szülők projekt tagjai.
A közösségi színház célja minden esetben, hogy az adott közösség életében változást indukáljon. Felvessen egy problémát és elmozdulási irányokat, lehetőségeket rajzoljon fel. E mellett olyan kompetenciák elsajátítását is elősegíti, melyek a későbbiekben is alkalmazhatók, így biztosítva az adott közösség folyamatos fejlődését.
Erre szép példa a Bújócska projekt, melyben hat jaffai nő vállalt szerepet. Jaffában, mint a legtöbb városban számos társadalmi probléma figyelhető meg. A projekt ebből alapvetően kettőre összpontosított: az alapoktatást otthagyók magas számára valamint a munkanélküliségre, amely a nők körében szembetűnően magas volt. A létrejött előadás sok érzelmet kavart fel a közösség lakóiban, mégis elindult ennek következtében egy párbeszéd, mely végül sikertörténetté vált. Elindult egy a gyerekeknek szóló iskola utáni program valamint egy női üzleti központot is létesítettek a városban. Sőt a projekt hatása túlnőtt a közösség határain: sikerült kikövetelni a nők megfelelő arányú alkalmazását a helyi és országos közösségek vezető pozícióiban is.
E sikerhez természetesen elengedhetetlen, hogy a közösségi színház szervezettem működjön, és hogy a döntéshozók odafigyeljenek a megszülető előadásokra. Izraelben a közösségi színházat, mint metódust nem csak egyetemeken tanítják, de egy nemzeti egyesület, a Kahal is támogatja. Ennek a szervezett működésnek köszönhetően országszerte több tucat közösségi színházi csoport működik, melyek olyan témákkal foglalkoznak, mint például az AIDS, a droghasználat, valamint a házasságon belüli erőszak.

WCSJ

Jelenleg Magyarországon semmilyen szervezet nem működik, amelyik ezt a munkát segítené elő. Így a KOMA munkája is szélmalomharcnak tűnik. Előrelépést jelenthetne a helyi önkormányzattal való szorosabb együttműködés, mely nem csak az anyagi feltételek biztosítását jelentené, hanem hosszú távú stratégiai programot, melynek alapját egy rendszeres párbeszéd jelenthetné a társulat és az önkormányzat között. A jelentős változáshoz ugyanis elengedhetetlen a politika nyitottsága, odafigyelése és reagálása. Amíg ez hiányzik, addig maradnak az olyan apró sikerek, mint a KOMA körül lassan, de biztosan kialakuló új fiatal közösség. Tagjaikból remélhetőleg már olyan felnőttek lesznek, akik tudnak kooperatívan összefogni egy ügyért és produktívan részt venni egy közösség életében.

Author: Kőhegyi Ilona

lonci.kohegyi@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?