BEVÁNDORLÓKRÓL SZÓLÓ DOKUMENTUMFILMEK

„Hegyek és tengerek között” címmel dokumentfilm-sorozat készül. A széria hat, Magyarországra bevándorolt külföldi letelepedésének történetét mutatja be. Az egy vietnámi és egy iráni nő, egy iráni egyetemista, egy grúz ruhatervező, egy orosz cípőkészítő és egy örmény énekesnő életét bemutató sorozat epizódjait Groó Diana, Török Ferenc, Fischer Gábor, Pálos György és Soós Kata rendezte. 

 

Phuong Dao Vietnámból érkezett közgazdász, Tamara grúz ruhatervező, Peyman iráni egyetemista és táncolni tanul, Samira iráni anyuka, Gaya örmény énekesnő, Anna pedig design-cipőket készít. Közös bennük az, hogy mindannyian külföldről érkeztek és Magyarországot választották új otthonuknak. Egy most készülő, hatrészes dokumentumfilm-sorozat az ő életüket, letelepedésük történetét mutatja be. A 25 perces epizódok hétköznapi helyzetek felvillantásával – az első itteni élmény, az első villamosozás, az első
paprikás krumpli –, szórakoztató anekdotákon keresztül igyekszik megmutatni a bevándorlók kalandos sorsát. A sorozat különlegessége, hogy az élőszereplős részeket mintegy magyarázó lábjegyzetekként animációs elemek színesítik majd. A Soós Bori és Vince András készítette grafikák által ismerjük meg a szereplők otthon maradt családjának történetét, a szülőföld elhagyásának vagy épp a Magyarországra érkezés körülményeit. Sikerek, kudarcok és a „happy end” szövedéke szolgálja majd, hogy a nézők a szereplőkkel azonosulva mélyebben megérthessék az ő helyzetüket.

 

A szereplőket saját nyelvükön, saját kultúrájuk kontextusában mutatja be a sorozat, s nem egzotikumként vagy konfliktusforrásként jelennek meg, ugyanakkor az esetleges konfliktusok elfedése sem célja az alkotóknak. A kisfilmek nem vitatkozni kívánnak, nem akarják meggyőzni a nézőt, céljuk a bevándorlók helyzetének megismertetése, illetve annak elfogadtatása, hogy a hazánkba érkező más nemzetiségek színesítik, gazdagítják a magyar kultúrát. A készítők hiszik, hogy e hat különleges – és olykor viszontagságos – sors bemutatása hozzájárulhat a bevándorlókkal szembeni attitűd finomodásához, ahhoz, hogy érzékenyebben, együttérzőbben, befogadóbban viszonyuljunk a hazánkban letelepülni kívánókhoz. Ha a néző konkrét ismereteket szerez az ő életstratégiájukról, a bevándorlók magyarországi helyzetét érintő tényekről, az elfogadóbbá teszi az itt élőket.
A nyitottabb, értőbb közeg pedig értelemszerűen hozzájárul a bevándorlók könnyebb integrációjához.

 

Az egyes epizódokat Groó Diana, Török Ferenc, Fischer Gábor, Pálos György és Soós Kata rendezik. A Hegyek és tengerek között című dokumentumfilm-sorozat az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával, a Katapult Film gyártásában készült, a producerek Soós Kata és Angelusz Iván.

Author: Tamás Dorka

(1978, Kecskemét – Szeged – Budapest) Szabadúszó pr-tanácsadó, kreatív menedzser Kapcsolatfelvétel a szerzővel: tamas.dorka@chello.hu (30/474-55-92)