A „FESTMÉNY” NYERT

November 24-én este az Uránia Nemzeti Filmszínházban kiosztották a tizedik Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díjait. Az egész estés kategória fődíját a híres, Palme d’Or nyertes francia animációs mester, Jean-François Laguionie a Festmény című alkotása nyerte. A közönségdíjat Jossie Malis műve, a Bendito Machine IV kapta. A rövidfilmek versenyében Lena von Döhren a The Little Bird and the Leaf című rajzfilmje bizonyult a legjobbnak.

Vanja Andrijevic horvát animációs producerből, Miguel Gallardo spanyol vizuális művészből és Pálfi Szabolcs filmrendezőből álló nemzetközi zsűri a híres, Palme d’Or nyertes francia animációs mester, Jean-François Laguionie gyönyörű és elgondolkodtató Festmény (Le tableau) című alkotásának ítélte az idei Best of Anilogue 2012 fődíjat. A történet főszereplői festményeken ábrázolt figurák. Különös világukban az elkészült alakok uralják azokat a kevésbé szerencséseket, akiket a festő nem színezett ki, vagy még rosszabb esetben félbehagyott.

A rövidfilmek versenyében az észt animációs rendező, Chintis Lundgren, a lengyel médiaművész, Bogdan Achimescu és az ismert magyar képregényrajzoló, Fritz Zoltán értékelte a 27 versenyző alkotását, és végül a svájci Lena von Döhren a The Little Bird and the Leaf (A kismadár és a falevél) című rajzfilmjének ítélték a fődíjat. A zsűri tagjai egyenként is díjazták a kisfilmeket, s így Chintis Lundgren a francia Marie Vieillevie Sister and Brother (Testvérek) című alkotásának adott különdíjat, Bogdan Achimescu – a bécsi közönséggel együtt – Natalia Mirzoyan orosz rendezőnő Chinti című filmjét találta a legjobbnak, Fritz Zoltán pedig az észt-lett alkotópáros, Kaspar Jancis és Vladimir Leschiov Villa Antropoff című rajzfilmjét értékelte. A diákzsűri szintén ennek a rövidfilmnek adott díjat, míg a budapesti közönség a spanyol Jossie Malis Bendito Machine IV című rövidfilmjét szavazta a legjobbnak.

Bécsben november 16-18., Budapesten pedig november 21-25. között rendezték meg a világ animációs termésének legjavát felsorakoztató Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. Budapesten az Uránia és Toldi mozi, Bécsben a Top Kino és a Schikaneder adott helyet a fesztiválnak.

Author: Tamás Dorka

(1978, Kecskemét – Szeged – Budapest) Szabadúszó pr-tanácsadó, kreatív menedzser Kapcsolatfelvétel a szerzővel: tamas.dorka@chello.hu (30/474-55-92)