18 ÉVE ÜDÍT A S.Ö.R

Lassanként 20 éve, hogy Kálloy-Molnár Péter egy londoni színház repertoárjában ráakadt a szemtelen-szertelen produkcióra, amelynek azonnal megvásárolta jogait, lefordította magyar nyelvre, egy kicsit átszabta és három szereplős darabbá formálta. A Shakespeare Összes Rövidítve magyarországi ősbemutatóját 1994. június 14-én tartották a Komédiumban. 18 évvel később, idén június 9-én óriási sikerrel és vastapssal jubilált az 500. előadás.

A mű állandó főszereplői: Kálloy-Molnár Péter, Kálid Artúr és Gáspár András, akik maguk sem hittek a darab sikerességében. A két, kedvező fogadtatású előadás után azonban megtartottak még hatot, majd a ’94-es Szigeten léptek fel, amit egy országos turné követett. Végül a Buda Stage és a Centrál Színház tűzte programjára az improvizációs produkciót, amelyben egy lehetetlen célt tűznek ki a szereplők: bemutatni Shakespeare össze művét… 2 óra alatt! Immár 20 éve játsszák eredeti szereposztással, de a lelkesedés a régi, a siker pedig évről-évre nagyobb.

A kezdeti nehézségek után a mű 18 év leforgása alatt jutott el az ötszázadik előadásig.

A sors fintora, hogy nem sokkal a jogok megvásárlása után a darab másik szereplője, Gáspár András ugyancsak kopogtatott a szerzők ajtaján. Amikor közölték vele, hogy egy honfitársa már megvásárolta a jogokat, nem is volt kérdéses, hogy csatlakozik Kálloy-Molnár Péterhez. Kálid Artúr a színművészeti főiskola elvégzése után lett a társulat tagja. A fiatalok mindenféle korlát és gát nélkül kezdték kifigurázni Shakespeare-t, amit azonban egyes nézők sértőnek tartottak. Az improvizáció is újdonságnak számított, sőt, sok helyen kimondottan tiltották.

A cselekmény egy váz alapján halad, de mégis az improvizáció, a játékosság, a nézők bevonása adja a tartalmat, és igyekeznek minél aktuálisabb eseményeket is beleszőni a darabba. A három színész több éves ismeretsége, barátsága megkönnyíti a munkát, amibe nem csak rögtönzéseket és humort kell csempészniük, hanem önmagukból is mutatniuk kell egy apró szeletet. Az előadást elsősorban gimnazisták és egyetemisták látogatják, de az idősebb korosztály is szívesen nézi meg újra és újra, és nem ritka a 70-80 éves néző sem.

A remek produkció az ötszázadik előadás alkalmából egy igényes és gyönyörű DVD-kiadványban is megjelent.

A díszdobozban megtalálható a lemez, egy kétoldalas poszter és egy könyv, amely tartalmazza a darab teljes szövegét és a színházi előadásban nem látható, kimaradt jeleneteket, ironikus kommenteket, színháztörténeti érdekességeket és interjúkat. Emellett számtalan fotó teszi még színesebbé a kiadványt.

Aki azonban szívesebben lenne részese a nagyszerű előadásnak, az látogasson el a Centrál Színházba!

A S.Ö.R, avagy a Nem Komplett Shakespeare-művek október 8-tól várja a nevetni vágyó nézőket.

Author: Milák Bernadett Tünde

(1989, Budapest) * A Regisztrált Tehetségpont újságírója * bernadett.milak@hotmail.com * (30/543-56-66)