WHO: ELŐZETES SZERZŐDÉS 40 MILLIÓ PFIZER VAKCINÁRA

“No one is safe, unless everyone is safe.” (Senki sem védett, míg mindenki nem lesz az.) (WHO)

Hosszas küzdelem után az Egészségügyi Világszervezet (WHO) most abban bízik, hogy februárban megkezdődhet a vakcinák terjesztése a szegényebb országok számára. A COVAX* előzetes szerződést írt alá 40 millió Biontech / Pfizer oltóanyag dózisról – mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója pénteken Genfben. Az oltóanyag egyfajta karitatív áron válik számukra elérhetővé − tette hozzá Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója.

A WHO úgy tervezi, hogy az AstraZeneca brit-svéd cég akár 100 millió adag vakcináját is eljuttatják a kevésbé fejlett országokba, nagyrészt a nemzetközi oltási kezdeményezés első negyedévében. Összességében a COVAX arra számít, hogy a célcsoport számára ez év végéig 1,8 milliárd adag áll majd rendelkezésre. Ez a fejlődő országok lakosságának 27 százalékát fedné le az oltási program révén − mondta Seth Berkley, a Gavi oltási szövetség tagja.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója szerint a vállalatnak kétmilliárd dózist szükséges legyártani az idén, ami jelentősen meghaladja a tavaly elvárt számot. A WHO nemrégiben sürgős felhívást tett közzé a nemzetközi oltásügyi igazságszolgáltatás sürgetésére. / Mrd/DP/men (AWP)

Forrás

https://www.nzz.ch/international/thailaenderin-wegen-majestaetsbeleidigung-zu-43-jahren-haft-verurteilt-ld.1597236?fbclid

A ‘cash’ 2021.01.22-én megjelent cikkét Judith Waldvogel-Bencze fordította.

Megjegyzés

* A COVAX a COVID -19  elleni eszközök három pillérének egyike, amelyet áprilisban indított az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Európai Bizottság és Franciaország. A kormányok, a globális egészségügyi szervezetek, a gyártók, a tudósok, a magánszektor, a civil társadalom és a jótékonysági szervezetek összefogása azzal a céllal, hogy innovatív és méltányos hozzáférést biztosítson a COVID-19 diagnosztikához, kezelésekhez és oltásokhoz. A COVAX pillér az oltásokra összpontosul. Ez az egyetlen valóban globális megoldás erre a világjárványra, mert ez az egyetlen erőfeszítés annak biztosítására, hogy az emberek a világ minden sarkában hozzáférhessenek a COVID-19 vakcinákhoz, amint azok rendelkezésre állnak. (Forrás: az Egészségügyi Világszervezet honlapja)

Author: Róbert Katalin

A magyar-francia szakon végzett középiskolai tanulmányok után a PSZF rendszerszervezői szakán szerzett diplomát. Ezen a területen tevékenykedett a gazdaság különböző szektoraiban. Fordított a Magyar Rádiónak orosz nyelvből, tanított a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán rendszerszervezőket, és francia nyelvet magántanárként. Az utóbbi négy évben több internetes kulturális magazin, folyóirat létrehozásában, működtetésében vett részt, és számos cikke jelent meg. Kapcsolat a szerzővel: robert.kati@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?