EGY THAIFÖLDI NŐT 43 ÉV BÖRTÖNRE ÍTÉLTEK

(AP) Bangkokban egy thai nőt felségsértés miatt 43 évi börtönre ítéltek. A bírósági feljegyzések szerint bűnösnek találták Maha Vajiralongkorn király megrágalmazásával kapcsolatos online videók megosztásában. Eredetileg a vádlottat, aki korábban az adóhatóság tisztjeként dolgozott, 87 év börtönbüntetésre ítélték, de mivel bűnösnek vallotta magát, a büntetést a felére csökkentették.

Anchan Preelert elmondja a média képviselőinek, hogy 43 évre ítélték | Stringer/Reuters

A délkelet-ázsiai országban a világon az egyik legszigorúbb törvény van érvényben arra vonatkozólag, hogyha az uralkodót vagy bíróságát kritizálják – 15 évi börtönbüntetés jár érte. Most a vádlottat több szempontból is bűnösnek találták, ideértve a számítógépes bűncselekményekről szóló törvények megsértését is. Ezért szabták ki ezt a magas büntetést – nyilatkozták.

Thaiföldön hónapok óta tiltakoznak a kormány, de egyre inkább a monarchia ellen is. Aktivisták tucatjait vádolták felségsértéssel november óta. A legfrissebb ítéletig a valaha kiszabott maximális büntetés 35 év volt. A kritikusok szerint a hatóságok a törvényt használják fel az ellenzék elnyomására.

Forrás

https://www.nzz.ch/international/thailaenderin-wegen-majestaetsbeleidigung-zu-43-jahren-haft-verurteilt-ld.1597236?fbclid

A Neue Zürcher Zeitung 2021.01.19-én megjelent cikkét Judith Waldvogel-Bencze fordította.

Author: Judith Waldvogel-Bencze

Magyarországon született művész családban, majd Svájcba költözött. Bejárta a világot, másfél évig élt Ausztráliában is. Festőművészeti és pszichológiai végzettséget szerzett. Zürichben ékszereket, bútorokat tervezett, készített; moziplakátokat festett. Psychiatriai Klinikán foglalkozásterapeuta volt, majd Alzheimer kórban szenvedő betegek részére egy klinika létrehozásában vett részt. 1999-ben létrehozott egy saját céget Repülő Angyal (Die fliegende Engel) néven, mely családgondozási tevékenység címszó alatt sokrétű segítő és művészi tevékenységet végzett. 2000-ben a svájci tévében a jövő asszonyaként mutatták be. A facebookon létrehozott csoportjában naponta közli az angol és német nyelvű svájci sajtóban megjelenő cikkek fordításait. Célja, hogy a magyar olvasótábor tájékozottságát és tisztánlátását növelje.

Vélemény, hozzászólás?