EGY THAIFÖLDI NŐT 43 ÉV BÖRTÖNRE ÍTÉLTEK

(AP) Bangkokban egy thai nőt felségsértés miatt 43 évi börtönre ítéltek. A bírósági feljegyzések szerint bűnösnek találták Maha Vajiralongkorn király megrágalmazásával kapcsolatos online videók megosztásában. Eredetileg a vádlottat, aki korábban az adóhatóság tisztjeként dolgozott, 87 év börtönbüntetésre ítélték, de mivel bűnösnek vallotta magát, a büntetést a felére csökkentették.

Anchan Preelert elmondja a média képviselőinek, hogy 43 évre ítélték | Stringer/Reuters

A délkelet-ázsiai országban a világon az egyik legszigorúbb törvény van érvényben arra vonatkozólag, hogyha az uralkodót vagy bíróságát kritizálják – 15 évi börtönbüntetés jár érte. Most a vádlottat több szempontból is bűnösnek találták, ideértve a számítógépes bűncselekményekről szóló törvények megsértését is. Ezért szabták ki ezt a magas büntetést – nyilatkozták.

Thaiföldön hónapok óta tiltakoznak a kormány, de egyre inkább a monarchia ellen is. Aktivisták tucatjait vádolták felségsértéssel november óta. A legfrissebb ítéletig a valaha kiszabott maximális büntetés 35 év volt. A kritikusok szerint a hatóságok a törvényt használják fel az ellenzék elnyomására.

Forrás

https://www.nzz.ch/international/thailaenderin-wegen-majestaetsbeleidigung-zu-43-jahren-haft-verurteilt-ld.1597236?fbclid

A Neue Zürcher Zeitung 2021.01.19-én megjelent cikkét Judith Waldvogel-Bencze fordította.

Author: Róbert Katalin

A magyar-francia szakon végzett középiskolai tanulmányok után a PSZF rendszerszervezői szakán szerzett diplomát. Ezen a területen tevékenykedett a gazdaság különböző szektoraiban. Fordított a Magyar Rádiónak orosz nyelvből, tanított a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán rendszerszervezőket, és francia nyelvet magántanárként. Az utóbbi négy évben több internetes kulturális magazin, folyóirat létrehozásában, működtetésében vett részt, és számos cikke jelent meg. Kapcsolat a szerzővel: robert.kati@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?