BOLÍVIA FELETT A NAP

Megépült Bolívia első napelemes erőműve az amazóniai Pando-régióban. A dél-amerikai kontinens legszegényebb államában a megújuló energiaellátást megteremtő hosszútávú beruházás az ország gazdasági helyzetének stabilizálásához, fellendítéséhez is hozzá fog járulni. Costa Rica – a csaknem 99%-ban megújuló energiával működő ország is a „Pando-projekt” tanácsadói között szerepel. Érdemes odafigyelni, mert számunkra is mintaértékű lehet!

Evo Morales, Bolívia elnöke a napokban avatta fel az ország első, s a világ egyik legnagyobb hibrid napelem erőművét (diarioecologia.com)
Evo Morales, Bolívia elnöke a napokban avatta fel az ország első, s a világ egyik legnagyobb hibrid napelem erőművét Pando régióban (diarioecologia.com)

Bolívia északi részén, az Amazónia peremén megbúvó Cobija városka energiaellátása ezidáig teljes mértékben a kőolajtól függött, ugyanis a távoli térség nincs összekötve az ország távvezetékes elektromos hálózatával.
A napokban felavatott napelem-park azonban átrajzolja a dél-amerikai ország energiatérképét.
Az 5 MW teljesítményű erőműhöz 17.000 napelemet telepítettek az együttműködő kínai és spanyol cégek.
A rendszer nagyjából 15 hektárnyi földterületet fed le, s körülbelül 49.000 ember áram-szükségletét fedezi majd, mire teljes kapacitással üzemel.
Az erőmű egy hibrid rendszer, amely a folyamatos áramellátás érdekében a napelemes és a dízel alapú elektromos áramtermelést kombinálja „okos” hálózati vezérlés segítségével. Becslések szerint évi 7500 MWh energiát termel majd, ami 50%-a a régió energiaszükségletének.
Ezzel a bolíviai kormány évente mintegy 2 millió liternyi gázolaj elégetésétől óvja meg a környezetet, mitöbb, a meg nem vásárolt üzemanyag költségét  sikeresen lefaragja az éves kiadásokból. Az import olaj kiváltása 7 év alatt összesen 14 milliárd dollár megtakarítást jelent az állami kasszának.

A hibrid napelem erőmű vázlata (pv-tech.org)
A hibrid napelem erőmű vázlata (pv-tech.org)

Liansheng Miao, a Yingli Green Energy elnöke és alapítója szerint a projekt eredményessége meghatározó a térség fejlesztésében, ugyanis „előnyét nemcsak a több ezer bolíviai háztartás fogja élvezni majd, hanem nagyszerű lehetőségek tárulnak fel további üzleti vállalkozások, illetve oktatási és közösségépítő programok előtt is”.
A spanyol Isatur cég képviselője Jose Antonio Alvarez hozzáfűzte, hogy „a napelemes erőmű megépülése Latin-Amerika egyik legelőremutatóbb beruházása, és mintául szolgál az egész ország, sőt az egész térség számára”.

Bolívia első szélerőmű parkja tavaly januárban készült el (eerrbolivia.blogspot.com)
Bolívia első szélerőmű parkja tavaly januárban készült el Cochabamba régióban (eerrbolivia.blogspot.com)

Bolívia megújuló energiára épülő befektetési politikája úgy tűnik diadalmasan halad előre. Evo Morales elnök ambiciózus és bizakodó: nemcsak az ország vízi, geotermikus és szélenergia potenciáljának minél szélesebb körű kiaknázását tervezi, de 2020-ra már elektromos áram exportőrként jelenne meg a nemzetközi piacon. Szavainak pedig ékes bizonyítéka a most üzembe helyezett, a világ egyik legnagyobb hibrid napelem erőműve Pando-ban, valamint a tavaly januárban elkészült első szélerőmű-park is, amely 24 000 embert lát el elektromos árammal Cochabamba régióban.
Bolívia felett egyre fényesebben ragyog a nap.

Author: Lehoczky Annamária

Környezetvédelmi szakújságíró, éghajlatkutató. Ítélkezéstől mentes megfigyelő, „Klímanagykövet”. Brazíliában részt vett az Al Gore által alapított „The Climate Reality Project” tréningen, ahol megkapta a hivatalos „Climate Reality Leader” címet. Földtudományi kutatóként diplomázott az ELTE-n, majd éghajlatkutatóként végzett. Először az éghajlatváltozás növényökológiai hatásait, majd mesterdiploma-munkájában a zsugorodó gleccserek éghajlati összefüggéseit tanulmányozta. Jelenleg a spanyolországi Universitat Rovira i Virgili Klímakutató Intézetében folytat kutatói tevékenységet az Erasmus Mundus Nemzetközi Doktori Program keretében. A tudományos ismeretek társadalmi-gazdasági hasznosulását kutatja, szakmai gyakorlatát a holland Centre for Sustainability-ben végezte. A környezeti szakújságíró a "Másfél fok" állandó szerzője. Doktori (PhD) fokozatát az éghajlatváltozás kutatásában szerezte. A klímainnováció és környzettudatos kreatív megoldások elkötelezett híve. A PR társadalomelméleti magazin „Klímabizalom” rovatának vezetője.

Vélemény, hozzászólás?