ÖSSZEESKÜVÉS−ELMÉLETEK

Az összeesküvés-elméletek válság idején általában megszaporodnak. René, akinek régi barátja úgy véli, hogy a föld nem kerek, hanem lapos, ezt maga is tapasztalja.
Mi lenne, ha a föld nem gömb alakú lenne, hanem egy lapos korong?  A Lapos Föld mozgalom támogatói ebben hisznek − Keystone/Science Photo Library/Claus Lunau
A barátom szerint a föld lapos – mit tehetek?
„Eleinte nem tűnt veszélyesnek a dolog. De most a barátom már abban hisz, hogy a föld lapos” – mondja René. „Rendszeresen küldött nekem anyagokat, főleg  állítólagos titkos tudósok YouTube előadásait. Amikor megkérdeztem, hogy ezt csak viccnek szánja-e, azt válaszolta: Nem, miért? Ez nagyon érdekes. Bebizonyíthatod nekem az ellenkezőjét”- emlékszik vissza René. A 33 éves René barátja, nevezzük Maxnak, hisz az összeesküvés-elméletekben. Max Svájcban él, tanult, jó munkát kapott és több mint 20 éve ismeri Renét. Fél évvel ezelőtt azonban a két férfi barátsága jelentősen megváltozott.
  Nehéz megmondani, hogy pontosan mikor kezdődött – mondja René. „Max mindig is hajlott a világ alternatív magyarázatára. Ez ezoterikusabb és okkultabb volt. Körülbelül két éve a dolog azonban más dimenziót öltött.”  Max egyre furcsább elméletekbe sodródott.
Hogyan bánjunk az „összeesküvés elméletek” terjesztőivel ?
Max az úgynevezett „Lapos Föld” mozgalom támogatója. Az alternatív elméletekbe vetett hite erős, és ez megnehezíti a kezelését. „Egyre nehezebb őket igazán komolyan venni. Azok a pillanatok, amikor még barátságban találkozhatunk és egyenlő alapon tudunk eszmecserét folytatni, egyre kimerítőbbek és ritkábbak. Alig lehet beszélgetni Max-szal anélkül, hogy végül ne a lapos föld témájához jutna el.” mondja René.
  Max nem egy egyedüli eset. Válság idején, mint például a koronavírus járvány, az álhírek és a dezinformációk különösen népszerűek. Bizonytalan időkben az emberek egyszerű válaszokat keresnek, amelyekre az összeesküvés-elméletek gyakran gyorsan és egyszerűen választ tudnak adni. Dieter Sträuli ezt megerősíti. A pszichológus többek között összeesküvés-elméleteket kutatott a Zürichi Egyetemen, és az „Infosekta” tanszék vezetőségi tagja szektakérdésekben.
  „A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon nehéz megváltoztatni az összeesküvés-elméletekben hívő emberek véleményét. Sok tény ellentmond a meggyőződésüknek, de számukra ez más értékű. Számukra a hit az értelmezési szuverenitás kifejezője. Ők mondják meg, miről is van szó. Vad elméleteik ellentmondanak a bizonyított tudományos tényeknek ”- magyarázza Sträuli.
Az összeesküvés-elméletekben hívők egy kissé olyanok, mint a szektatagok. − Dieter Sträuli pszichológus
Aki hisz az összeesküvés-elméletekben, gyakran részletesen olvas a témáról, és minden ellenérvre választ tud adni. Ez megnehezíti a laikusok számára az értelmes ellentámadást. A pszichológus kihangsúlyozza, hogy alig lehetséges a vita olyan emberekkel, akik egy másik „valóságban hisznek”. Az összeesküvés-elméletben hívők kissé hasonlóak a szektatagokhoz. Előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor meghatározzák a feltételeiket: „Vagy áttérsz az én hitemre,  vagy többé már nem tudunk kommunikálni egymással.” − és visszahúzódik a kapcsolatból.
A világjárvány körül is kialakult számos összeesküvés-elmélet. Gyakran hallható vád: a vírus nem is létezik, azt kormányok vagy gyógyszergyárak találták ki haszonszerzés céljából. /Keystone/

Ennek ellenére az a helyes, ha a barátok és rokonok megpróbálják fenntartani a kapcsolatot velük. Sträuli azt javasolja, hogy foglalkozzanak a témával, de hozzanak konkrét magatartási szabályokat, és kerüljék a hosszú vitákat. Fontos a másik embert is komolyan venni − de nem az összeesküvés-elméletét. A legvadabb nyilatkozatok keringenek a koronavírus járványt illetően is. Aki objektíven kritizálja a hatóságok pandémiával kapcsolatos határozatait, még nem jelenti azt, hogy egy összeesküvés-elméletet követ. De aki a tömegek rabszolgaságának globális tervét látja mindebben, az már az összeesküvés-elméletek mocsarába ragadt. Ha egy barát, barátnő vagy családtag továbbra is tagadja a koronavírus létezését, fontos, hogy egyértelműen elhatároljuk magunkat ettől a hozzáállástól – hangsúlyozza a szakember.
   „Azok az emberek, akik még mindig nem hajlandók maszkot viselni, nem csak magukat veszélyeztetik magatartásukkal, hanem más embereket is.”
Az összeesküvés-elméletekben hívők gyakran megtalálhatók a koronavírus-tüntetéseken, de az Interneten is nagy mennyiségű félretájékoztatás kering. Ezt Judith, egy középiskolai tanár is észreveszi. Tanítványai gyorsan elhiszik mindazt, amit a YouTube-on, vagy az Instagramon látnak. Minél vadabb és abszurdabb az elmélet, annál hihetőbb a szenzációéhes fiatalok számára − írta a tanár az SRF News-nak küldött e-mailjében.
Meg kell tanulni az elméletet és a valóságot szétválasztani egymástól
Dieter Sträuli itt is azt tanácsolja, hogy foglalkozzanak az összeesküvés-elméletek témájával az órákon. „A fiatalok élvezik ezt a szenzációs információt − és ez rendben is van. De meg kell tanulniuk, hogy ezeknek az elméleteknek semmi közük a valósághoz. A föld egyszerűen nem lapos.”
   De mi történt Renével és Maxszal, aki a lapos földben hitt? A két régi barátnak jelenleg már nincs kapcsolata egymással. „Én többször küldtem Maxnak bizonyítékot arról, hogy a föld kerek és nem lapos. De nem kaptam választ az utolsó üzeneteimre.” − mondja René.
***
Forrás
https://www.srf.ch/news/panorama/verschwoerungstheorien-mein-freund-glaubt-die-erde-sei-eine-scheibe-was-kann-ich-tun
Az SRF News  2021.01.18-án megjelent cikkét Judith Waldvogel-Bencze fordította.

Author: Judith Waldvogel-Bencze

Magyarországon született művész családban, majd Svájcba költözött. Bejárta a világot, másfél évig élt Ausztráliában is. Festőművészeti és pszichológiai végzettséget szerzett. Zürichben ékszereket, bútorokat tervezett, készített; moziplakátokat festett. Psychiatriai Klinikán foglalkozásterapeuta volt, majd Alzheimer kórban szenvedő betegek részére egy klinika létrehozásában vett részt. 1999-ben létrehozott egy saját céget Repülő Angyal (Die fliegende Engel) néven, mely családgondozási tevékenység címszó alatt sokrétű segítő és művészi tevékenységet végzett. 2000-ben a svájci tévében a jövő asszonyaként mutatták be. A facebookon létrehozott csoportjában naponta közli az angol és német nyelvű svájci sajtóban megjelenő cikkek fordításait. Célja, hogy a magyar olvasótábor tájékozottságát és tisztánlátását növelje.

Vélemény, hozzászólás?