MEXIKÓI TEQUILA

Kellemes, napsütéses, kora őszi időben nyitotta meg kapuit október 4-én a VI. Budavári Bor és Pálinkafesztivál. A mexikói udvar El Jimador sátrában délután 4 órakor Keresztes Feri világbajnok mixer osztott meg velünk néhány tequilával kapcsolatos érdekességet egy baráti hangulatú kóstoló keretében.

Egy igazi jimador – munkavégzés közben.

1. A kék agavé gyökeréből (piña) készített mexikói ital előállítása több, mint egy évtizedet vesz igénybe, hiszen a növény betakarítása is csak nyolc-tíz év érlelés után lehetséges.

2. A learatott növény tövéről a márkanevet is ihlető „jimadorok” vágják le leveleket. Munkájukhoz hatalmas szakértelem szükséges.

3. Amerikában a hírhedt szesztilalom idején, az illegális csempészet fénykorában lett igazán népszerű az ital.

4. A „citrom és só rituálé” csak egy – ha belegondolunk, zseniális – marketingfogás volt, melynek segítségével nagyobb tömegek számára is vonzóvá akarták tenni a tequila fogyasztását. A nemrég Mexikóba is ellátogatott világbajnokunk elmondása szerint az ital hazájában ma már lincselés jár, ha valaki sóval és citrommal „higítva” kéri azt egy szórakozóhelyen.

5. Nem elég, hogy só és citrom nélkül, de konyakospohárból, kortyolgatva illő fogyasztani.

A sok alapvető, de meglepően kevéssé ismert információ megosztása közben a konyakospoharak sem maradtak szárazon.

Kétféle tequilát és koktélt kóstolhattunk meg. Először a Jimador Blanco és a Jimador Reposado nevű, édes ízű tequilákból töltöttek. Érdekes, hogy a nagyjából „középen” elhelyezkedő Magyarországról északabbra utazva fokozatosan fanyarabb, délre pedig egyre édesebb ízű italok örvendenek nagyobb népszerűségnek. A két koktélban az alkohol szinte alig volt érezhető, nekem különösen a második, blanco, alma, narancs, és erdei vegyesgyümölcspüréből készített ízlett.

A kóstoló után egy üveg tequiláért lőhettek célba a vállalkozó kedvű résztvevők, az esemény szellemiségéhez méltóan mexikói kalapban.

A szomszédos színpadon koncertező Soultramp zenekar hangulatos aláfestést varázsolt a rendezvénynek.

Az El Jimador tequila-gyorstalpalója méltó kezdése volt a hazánkban immár hatodik alkalommal megrendezett fesztiválnak.

Ha mégis lemaradtál, semmi sincs veszve, a helyszínen fogyasztott italok akár interneten is megrendelhetőek, például a www.italclub.hu weboldalon, melyeket most már igazi mexikói módra kortyolgathatunk.

Author: Juhász Anikó

2013 ősze óta Brüsszelben él, dolgozik és folyamatosan tanul. Két évig szellemi fogyatékosokkal végzett önkéntes tevékenységet az Arche Bruxelles nonprofit szervezetnél, ahol a bentlakók ellátásával és a nekik szóló programok szervezésével foglalkozott a közösségben. Ez idő alatt mélyítette el a francia nyelv és a belga kultúra ismereteit. A Brüsszeli Szabadegyetemen végzett Modern nyelvek szakon. Fordítói tanulmányokat kezdett az Université Libre de Bruxelles (ULB), ami folytatása volt a kétezres évek elején a magyarországi Mafilm Audionak végzett szakfordítói munkájának. 2019-ben sikeresen diplomázott angol, olasz, és francia szakon. 2010 óta a PR Herald állandó szerkesztőségi munkatársa, 2013 óta pedig brüsszeli tudósítóként is segíti a szakmai hírportált fordítói és újságírói munkával.