KŐRÖSMEZŐ – KAMENYEC-PODOLSZKIJ KONFERENCIA

A Soá magyarországi prelúdiuma, az 1941-es deportálás évfordulója alkalmával a Wesley János Lelkészképző Főiskola (WJLF) Theológus és Lelkész Szak és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Egyháza képviselőinek a részvételével 2011. augusztus végén zarándokutat szerveztünk, amelynek keretében felkerestük az áldozatok kálváriájának legemlékezetesebb ukrajnai helyszíneit.

Ártatlan és védtelen áldozatok

Utunk során – a városi megemlékezésekhez kapcsolódóan – emlékező és gyászistentiszteleti alkalmat tartottunk Kamenyec-Podolszkij-ban, a Magyarországi Mártírok Emlékművénél.

Kőrösmezőn, a kitoloncolás határállomásának pályaudvarán elhelyezett emléktábla előtt, Stanislauban pedig – a helyi zsidó közösség vezetőjének imát és áldást mondó liturgiai közreműködésével – átadtuk az 1941. október 12-én (és 13-án) itt meggyilkolt áldozatok emléktábláját.

A deportálás évfordulójára emlékező másik alkalmunkra a WJLF Soá és Kereszténység Kutatóintézete szervezésében megvalósuló kétnapos konferencia keretében kerül sor. A megnyitó előadást Randolph L. Braham professzor, a New York-i Rosenthal Institute for Holocaust Studies igazgatója tartja.

A szümposzion további előadói lesznek: George Eisen (USA), Frank Kline (USA), Frojimovics Kinga és Horváth Rita (Yad Vashem Kutatóintézet, Izrael), Gellért Ádám (Hollandia), Gellért János, Harsányi Iván, Iványi Gábor, Karsai László, Majsai Tamás, Szita Szabolcs (a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója), Udvarvölgyi Zsolt és Wildmann János.

A konferencia fontos programpontja lesz a deportálással kapcsolatos személyes emlékek megosztása és megbeszélése (vezetik Gábor Éva és Penziás Ágnes).

Dokumentumfelvétel a mészárlás előtti percekből

Az előadások közben beszámoló hangzik el a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Egyházának az 1941-es deportálás emlékét ápoló jószolgálati kezdeményezéseiről (Iványi Miklós, Iklódy László). Megnézzük Koléner Anita filmösszeállítását a 2009-es és az idei zarándokútról; emléktáblát avatunk a deportálás toloncállomásaként szolgáló, és ma már egyéb tekintetben is szimbolikus jelentőségű Páva utcai zsinagógánál, végül pedig istentiszteleti alkalmat tartunk a főiskola udvarán lévő Kamenyec-Podolszkij cserjénél.

Author: Majsai Tamás

A WJLF Theológus és Lelkész Szak dékánja, a Soá és Kereszténység Kutatóintézet igazgatója wjlf1703@gmail.com