A CSODASZER

Nem azér’ huszasér’, ami visszajár, de néhány okostojásnak megint átdobták az agyát – mondta magabiztosan vigyorogva Frankó. Őt azért hívták így a sitten, mert mindig megmondta a frankót. 

Merthogy? – próbálta tisztázni a dolgot Kőagy, aki – miként neve is utalt rá – meglehetősen hátul állt annak idején az észosztásnál. Igaz, jelentős izomtömeggel rendelkezett, ami ugyebár nem hátrány egy kóterban.
– A konyhások lenyúltak néhány kondizót, gyúrót. Most éppen nem húst csórtak a raktárból, hanem pudingport és eladták roboráló-szerként. 
Az meg mi a fészkes fene? – bambult Kőagy.
– A roboráló, az igazi? Olyan cucc, amitől kevés edzéssel hamar nagy izmot lehet növelni – kezdett angyali türelemmel a kiokosításba Frankó.


Szóval, úgy mondták a konyhások: „Hadd combosodjon a magyar!” Csak hát ugye a pudingporral… Persze mindig akad palimadár, aki bekapja cumit!
Ezt csak kitaláltad te mocsok! – nyögte Kőagy az érintettség okán erősen vörösödő fülekkel.


Talán tovább folytatódott volna az épületes disputa, esetleg némi ütleg kíséretében, ha nem toppan be Sum Ákos.
– Kőagy! Van egy pompás ajánlatom, csak neked! 
– Mi lenne az?
Szereztem kintről két adag értágítót. 
– Az meg mire jó?
Gyúrás előtt benyelsz belőle négy kávéskanállal, aztán rögvest nekiállsz súlyzózni. Az ereid persze a szer hatására kitágulnak, így a vér hamar elszállítja az izmokból a salakanyagot, ezért jobban hasznosul a meló. És itt jön a lényeg: egy-két hónap alatt 2-3 centit is nőhet a bicepszed! Ez azért nem piskóta! Mondom: csak két adagot kaptam. Az egyiket természetesen megtartom, de a másikat átadom neked jutányos áron, mondjuk tíz doboz cigiért, mert csípem a burádat. 
Tudtam, hogy igaz barát vagy – érzékenyült el a behemót, s ha nem szégyellte volna, kidörzsöli a meghatottság könnycseppjét a szeme sarkából.
– De mondd csak, nincs rossz íze ennek az izének?
Ugyan már! Egészen ehető! Leginkább pudingra emlékeztet. Ki lehet bírni. Szerintem megéri a gyűrődés!
2020

Az üzlet megköttetett.  Mindenki elégedett volt. Kőagy azért, mert újabb csodaszerhez jutott.
Sum Ákos azért, mert immáron sokadszorra kiváló üzletet kötött.
Frankó sem panaszkodhatott, mivel friss, zaftos sztorival gazdagodott, amit majd széltében-hosszban előadhat a dutyiban.
Ráadásként sikerült megfejtenie azt is, hova tűnt a múltkori „hippelés”-nél (kutatásnál) hiába keresett pudingpor-adag.

A cikkben szereplő illusztrációk a szerző felvételei

 

Author: Gaál Béla

Gaál Béla fotográfus, pr-szakember, a Szegedi Fegyház és Börtön és a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egykori sajtóreferense. Nyíregyházán tanulta ki a nyomdász szakmát. Itt került kapcsolatba az újságkészítéssel. 1975-től a helyi Kelet-Magyarország című megyei napilap fotóriportereként dolgozott. '85-ben átköltözött Kecskemétre, ahol a Petőfi Népe újságírójaként, szerkesztőjeként tevékenykedett. 1990-ben készítette első börtönriportját. A büntetés-végrehajtási szakemberek biztatására kezdte csokorba szedni, rendszerezni az ilyen témájú anyagát. „A helyzet foglyai – a foglyok helyzete" című kiállításának a megnyitója a PR Herald szerkesztőségében lesz - 2015. május 22-én -, a Médiaműhely elnevezésű szakmai önképzőkörben.

Vélemény, hozzászólás?