A BOHÓCDOKIK

Nem emlékszem a műsor címére, csak az érzésre: nyári szünet van, a lakótelepi ablakon sárgán ömlik be a reggeli fény. A tévé előtt ülünk öcsémmel, és a matinét várjuk. Ritka pillanat ez, meséket ont elénk a doboz. Mi pedig vidáman, káposztatorzsát rágcsálva, bámuljuk őket. A rajzfilmek között nem reklám, hanem bohóctréfák kötik le figyelmünket. Hatalmas cipő, piros orr, szeplők. Álomszerű emlék.  Évek teltek el mire újra eszembe jutott Lala bohóc. Ma már gyermekeket gyógyít.

A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványt prof. Dr. Riesz Tamás orvos, egyetemi tanár alapította 2000-ben Balogh László (Lala bohóc) felkérésére. A bohócdokik, ahogy mindenki ismeri őket, a Heim Pál Gyermekkórházban kezdték meg működésüket. Eleinte 7 osztályt látogattak, ám hamarosan, egy nagyvonalú támogatásának köszönhetően, a szombathelyi Markusovszky Kórház gyermekosztályain is megkezdődhettek a „vizitek”.
A tudományos kutatások is bizonyítják, hogy a beteg ember teljes felépülésében, illetve betegsége kezelésében rendkívül nagy szerepet játszik a jókedv, a nevetés. Nem csak a betegség kiváltotta feszültséget oldja azonnal, hanem a neurohormonális rendszeren keresztül az immunrendszert is stimulálja. Talán Hunter Campbell „Patch” Adams álma, aki 70-es évek óta azt vallja magáról: előbb bohóc, aztán orvos, Magyarországon is gyökeret ereszt.  A kezdeti ellenkezéseket „Bohóc a kórházban? Nevetséges! Van elég cirkusz amúgy is az egészségügyben!”, a tapasztalat felülírta, és az orvosok egyre nagyobb teret nyitottak a bohócdoktorok előtt.

A gyógyítást újszerű módszerekkel támogatják: improvizatív mesékkel vesznek rá gyerekeket, hogy igyanak a kiszáradás ellen, varázslattal terelik el a betegek figyelmét, hogy tű szúrását meg se érezzék. Lala bohóc így tartja: „Nem egy lufi, vagy bohóctréfa az, ami maradandó pozitív élmény hagy a gyerekben. Hanem az, hogy volt valaki, aki átélte vele a félelmeit, a kórház szörnyű varázsát. Erre fog emlékezni sok év múlva, gyógyultan. Ekkor dolgoztunk jól.”

Ha éjjel rájuk telefonálnak, hogy az intenzív osztályon segítség kell egy élet-halál között remegő gyerekhez, autóba pattannak. Az orvosok is tudják, a bohócdokik csak olyat visznek be az osztályra, amitől a betegek jobban lesznek. Nem véletlenül kapták meg a 2004-ben a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének díját (MSZOSZ-DÍJ) „a gyermekek gyógyítása érdekében végzett kiemelkedő munkásság”-ért.

Amikor a legnagyobb élményről kérdeztük őket, mégsem ezt, vagy a sok meghívást emelték ki, hanem egy beregszászi látogatást, ahol közel 400 gyerek karácsonyát vidították fel. Ajándékként egy-egy doboz lekvár, két zsemlét, kekszet és két szem szaloncukrot vittek. „Nem volt sok, vagy drága csomag, de ott még a csilláron is lógtak! Marha jó volt ott játszani, nagy élmény volt.” – emlékszik a nagy cipős.

A sikerek ellenére az alapítvány szegény . A megnyert pályázatok csak évről-évre biztosítják a működést, és üzenetüket mindig több és több helyre akarják eljuttatni. Ha a kórházban felmerül a kérdés, az Alapítvány kapjon 1 millió forintot, vagy vegyenek belőle egy leukémiások gyógyulását segítő gépet, a bohócdoktorok az elsők, akik a gép mellett állnak ki.

Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány
Adószám:18238657-1-43
Bankszámla szám: K&h Bank 10403136-31306553-00000000
http://www.bohocdokik.hu

Csatlakozz hozzájuk a Facebook-onhttps://www.facebook.com/bohocdokik

Támogasd őket az Adomány Plázán keresztül!

Author: Sablik Henrik

(1979, Érd – Budaörs – Budapest) A Mentrópia (www.mentropia.hu) főszerkesztője sablik.henrik@mentropia.hu (70/325-94-51)