„MESSZEHANGZÓ UTAZÁS AZ IDŐBEN”

10. alkalommal hívtuk izgalmas időutazásra a nehéz sorsú gyermekeket a Messzehangzó Alapítvány tematikus, térítésmentes táboraiba, 2012-ben. Kecskeméten, a Vackor Vár Erdei Iskolában közel 100 gyermek élményekkel teli, komplex fejlesztése válhatott valóra. Idén először nyílt lehetőségük Alapítványunknál az általános iskola felső tagozatos, természettudományok iránt érdeklődő és szerető gyermekeknek, hogy tudásukat, fantáziájukat mozgósítva megtervezzék a jövő élhető városát. A tábor 5 napja összefüggő alkotási folyamatot követett.  Az emberből, mint a bolygót benépesítő, használó, tudatosan alkotó lényből indultunk ki és jutottunk el a teljes Naprendszert is érintő kitekintésig, ahhoz a gondolathoz, hogy minden, mindennel összefügg”.

A gyerekanyag kiválasztása olyan szerencsésen alakult, hogy akik vendégek voltak nálunk (csillagászok, szobrász, rajztanár, iskolaigazgató) egyöntetűen megállapították, hogy ennyire értelmes, kreatív, aktív gyerekcsapattal még nem találkoztak. A gyerekek valóban nagyon érdeklődőek voltak és többen érezhetően naprakészek az új tudományos eredmények ismeretében is. A velünk táborozók megfogalmazásában hangzott el: „milyen jó, hogy amit megtervezünk, kitalálunk, meg is valósíthatjuk, ilyenre még sohasem volt  alkalmunk”. A gyerekek nem is gondolták milyen nehéz ez a komplex feladat, hiszen a Felfedező táborban a jövő nemzedéke a terveket nemcsak a terepasztalon, hanem „embernagyságban” is felépíthette a tábor területén. A gyerekek egy héten keresztül „belebújhattak a kutatók bőrébe”. Munkájukat neves szakemberek segítették. A Kecskeméti Planetárium csillagászai nap felhő lesre és naprendszeri interaktív utazásra invitálták a gyermeket.

A természet szeretetét és gazdagságának megőrzését a környezettudatos gondolkodásmód ezerféle megnyilvánulásával kínáltuk a gyermekeknek. Reményeink szerint patronáltjaink a tábori élmények hatására nem csak szeretni, hanem érteni, félteni és a mindennapokban védeni is, megtanulják a természetet.

Az idei nyár az olimpiai eseményektől hangos, így a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány is ennek jegyében tervezte meg a Sport táborát. Az ókorba is elvezető, izgalmas időutazáson a táborozó gyermekek az 5 földrészről érkezett küldöttségek tagjaiként vehettek részt. Számtalan élménydús program mellett (olimpiai láng körbeadása), a gyerekek  erőnlétének, gyorsaságának, ügyességének felmérésére is alkalmat adott a tehetségfejlesztő program. Érdekessége volt a tábornak a magyar sportolók nevével fémjelzett műhelyek sora, ahol különböző speciális adottságok fejlesztésére nyílt mód. A Sport tábor Tehetségnapjának programjára elfogadták meghívásunkat Horváth Gábor olimpiai és világbajnok  kenus, Kapuvári Gábor birkózó szakosztályvezető. A gyermekek ezáltal, személyesen is megtapasztalhatták a sikeres, áldozatoktól sem visszariadó sportemberek életútját.

Művészeti táborban az ókori görög kultúra világába tettünk „kalandozó utazást” az általános iskolás, ábrázolásban, énekben, irodalomban, táncban, zenében tehetséget mutató gyermekekkel. A tábor idejére a görög városállamok küldöttségének tagjaivá változtak a gyermekek és egy grandiózus olimpiai nyitó ünnepségen vettek részt, ahol egy általuk írt színdarabot adtak elő. A városállamok küldöttségei a stratégoszok vezetésével különböző játékokon és foglalkozásokon keresztül szerezték meg a kellő tudást és ismeretet a hét alatt az antik, görög világról.

A gyermekek tehetségterületüknek megfelelően vettek részt a különböző műhelymunkákbanÁbrázoló művészet műhelyben díszleteket, jelmezeket, álarcokat alkotnak. Elkészült több méteres kivitelben a Trójai faló, és egy görög hajó is. Az Irodalom műhelyben, zene és tánc műhelyben közös színházi  darabra készültek. A gyerekek a tábor közben megismerkedhettek Herakles 12 próbájával, megtalálhatták saját régészetük során az elveszett várost és részt vehettek egy görög lakomán, amelyet ők készítettek el. A közös produkció sok lehetőséget adott a gyerekeknek arra, hogy kreatív saját ötleteik megvalósuljanak, és megtanulják az alkotás folyamatának tematikáját. A művészeti táborunk Tehetségnapján jeles művész, Oberfrank Pál a Veszprémi színház igazgatója, színművésze osztotta meg velünk a tehetségről vallott gondolatait.
A táborban eltöltött napok évről évre egyre több rászoruló gyermeknek biztosítják a folyamatos tehetséggondozás lehetőségét.

 

 

Messzehangzó Tehetségek Alapítvány

Örömmel várjuk további érdeklődését, támogató segítségét, hogy Alapítványunk munkája minél több arra rászorult tehetséghez juthasson el. Az Alapítvány tevékenységeiről a www.messzehangzo.hu, illetve a facebook: Messzehangzó Tehetségek Alapítvány portálon szerezhet bővebb információt.

Author: Sablik Henrik

(1979, Érd – Budaörs – Budapest) A Mentrópia (www.mentropia.hu) főszerkesztője sablik.henrik@mentropia.hu (70/325-94-51)