ÁRCENBIZNISZ

Egy hét híján kilenc hónappal a maják által jövendölt világvége előtt került sor az Art&Business második nemzetközi rügyfakasztására a Deák téri lombok árnyékában megbúvó brit nagykövetségen. Az esemény kiváló alapötletének, szakembergárdájának és bevezető kommunikációjának köszönhetően az egekbe korbácsolt érdeklődés eredményeképpen, már a kezdés előtt egy órával elegáns hölgyek és urak egymás sarkát taposva igyekeztek átjutni a detektoros diadalívek alatt, hogy majdan a Pantheonba érve a legjobb helyeket kaparinthassák meg maguknak. Szükség is volt az igyekezetre, mivel a bölcsességeket angolul, magyarul egyaránt nagy kanállal mérték.

Az Új Utak 2012 Konferencia segítségével a következő kérdésre kaphattunk választ több nézőpontból: létezhet-e hosszan tartó boldog házasság a kreatív ágazatok és a gazdasági élet között, vagy csak néhány nyers, zabolálatlan pásztorórára jut lehetőség. A művészeti és üzleti világból érkező előadók között nem a PowerPoint használatától való félelem volt az egyetlen különbség, más volt a nemzetiségük, a szakterületük, a meglátásaik, az esemény iránti lelkesedésük és persze ruházatuk értéke is.

Hárman az Új Utak 2012 konferencia előadói közül

A kerekasztal beszélgetések legnagyobb kihívását, miszerint: elbóbiskol-e az utolsó helyen ülő, mire szót kap, nem a feszültség magasan tartásával sikerült megoldani, a szinkrontolmács szakember érces baritonja mely egyenletesen áramlott ki a tolmácsfülke nyitott ajtaján, valamivel többet segíthetett ez ügyben.

A szünetekben igazán csak azon kiválasztottak jártak jól, akik előzőleg a szellemi táplálékot valóban nagy kanállal falták, és ahogy az üzletben a pénzt kreativitással, úgy a szervezetben a kalóriát bölcsességekkel helyettesítették.  A híres aprósüteményt értékesítő franchise nem szerepelt a szponzorok névsorában, az asztalokra helyezett néhány kiló rágcsálnivaló hatására azonban úgy voltunk a meleg étkezéssel, mint Virág elvtárs a szexualitással; meghagytuk azt a hanyatló Nyugat ópiumának.

A hétköznapi aggályainkon túl, miszerint egy liter benzint lassan egy mozijegy áráért töltünk, teliholdak és napkitörések, árapály-dagály, az angolok kitalálták, hogy a palack térfogata együtt csökken annak tartalmával.

London-Budapest, 1500 km távolság, 50 év különbség.

Eljöttek, megmutatták, megbeszéltük. Tudnak rólunk. Van remény.

Author: Kenyeres Attila

A NHTV Breda University of Applied Sciences hallgatója (1986, Kecskemét – Budapest - Amszterdam) Közvetlen kapcsolat a szerzővel: attilakenyeres@hotmail.com