A LÉLEKSZABÁSZ

„Olyan vagyok, mint a tű, a cérna és az olló, az eszköz, amely segít neked” – S. Hegyi Lucia divattervező nevével fémjelzett divatház: a Luan by Lucia. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét elnyerő „lélekszabászt” alkotói éveiről, szakmai kihívásairól és spirituális szemléletéről kérdeztük.

„…olyan vagyok, mint a tű, a cérna és az olló…” – Tóth Milán fotója

– Az áll névjegyén, hogy „S. Hegyi Lucia lélekszabász, divattervező”. Ön szerint milyen a jó „lélekszabász”?
– A jó lélekszabász olyan, akár a jó lélekszobrász. A vendég lelkének rezdüléseire próbálunk meg ráhangolódni és kihozni a maximumot, a vendég külső alkati adottságait is figyelembe véve. A jó lélekszabász megformálja kint azt, ami bent van. Ahogy kint, úgy bent, ahogy bent, úgy kint.
– Honnan jött az ötlet, hogy divattervezői pályára lépjen?
– 14 éves koromban kémia órán jött egy sugallat és ennek hatására próbáltam meg a későbbiek során ebben a szakmában érvényesülni. Az alapoktól kezdve igyekeztem elsajátítani a szakma összes fortélyát és olyan szakemberré válni, aki küldetését a legnagyobb belső meggyőződéssel viszi véghez.
– Mi a divatszakmában a fő küldetése?
– A szakma és a divat szeretete számomra nagyon fontos. Vezető tervezőként kötelességem példát mutatni és átadni az összes felhalmozott tudást és tapasztalatot a soron következő nemzedéknek. A Lucia Divatakadémia célja, hogy a hozzánk jelentkezőknek irányt mutassunk és együtt előhívjuk a rejtett lehetőségeket, hiszen mindenkiben ott van a talentum. Ehhez olyan gyakorlati szakképzést biztosítunk, amelynek segítségével a tanulók belepillanthatnak a divat kulisszatitkai mögé és megkaphatják azt a kezdő lökést, amely a későbbi divatszakmában eltöltött éveiket jelentős mértékben meghatározhatja.
– Sok embert vonz a divattervezők csillogó élete. Gondolom, az elmúlt 25 év nemcsak erről szólt.
– Szakmai csalódások minden pályafutás során előfordulnak. Óriási kihívást jelentett szembenézni a hazai konfekcióipar hanyatlásával, a butikvilág megszűnésével, a nemzetközi ruhaiparban való nem éppen kedvező megjelenéssel és egyáltalán, a gazdasági életben történő negatív változások mind megnehezítették a divatszakmában való fennmaradást.
– Napjainkban azért talán jobb a helyzet.
– Nehéz helyzetben van az, aki divattervező szeretne lenni. Ez szakmai tudás és tőke nélkül szinte lehetetlen küldetés. Úgy gondolom, jókor voltunk jó helyen, ahol jó döntést hoztunk, hogy ne csak a divattal foglalkozzunk, hanem egy komplexebb megközelítést alkalmazzunk.
– Miben áll eme „komplexebb megközelítés”?
– Komplexebbet, ahol a test-lélek-szellem együttesének segítségével próbálunk segíteni a hozzánk jelentkezőknek, hogy harmóniába kerüljenek önmagukkal. Így alakult meg a Luan Lélek-Forma Stúdió is, ahol különböző csoportos mozgásprogramokon és egymásra épülő terápiákon keresztül igyekszünk egyénre szabott segítséget nyújtani a vendégnek.
– Nem igazán értem. Tegyük fel, hogy jelentkezem önnél vendégként, mi történik ekkor?
– A legfontosabb tisztázni, mi a cél. Lehet, hogy egy magabiztos, kiegyensúlyozott hölgy vagy, és akkor már ontjuk is rád a színeket, de ha vannak gátlásaid, akkor más megközelítésből foglalkozunk veled. Miért akarsz megváltozni? Mert nehézségeid vannak a párkapcsolatok terén? Mert külföldre készülsz, és nem szeretnél szürke egér lenni többé? Minden esetben a célodnak megfelelően állítjuk össze csapatommal, milyen irányban kezdjünk el veled foglalkozni. Erre van a pszichológus, vagy kineziológus, akik a csapat tagjaiként többedmagukkal segítenek és fogják a kezed a változás útján.
– Egyedülálló kezdeményezésnek tűnik.
– Az is, hiszen itt nem az aktuális divatirányzatot, hanem magát az embert vesszük figyelembe, az illető alkati adottságait és személyes indíttatásait. Ez egy közös alkotói folyamat, ahol én olyan vagyok, mint a tű, a cérna és az olló, az eszköz, amely segít neked.
– És önnek ki segít?
– A családom, a csapatom, a munkatársaim, akik mellettem vannak minden nehézségben.
– Több negyedszázad sok idő egy szakmában. Mit szeretne még elérni?
– Szeretetet, békességet, harmóniát. Azt szeretném kívánni mindenkinek, hogy legyen egységben saját magával és környezetével, találja meg önmagát és merjen is az lenni.  Szeresse, amit csinál, és csak olyat csináljon, amit szeret…

Author: Sztaneva Bianka

bianka.sztaneva@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?