ÚT EGY ZÖLDEBB VILÁG FELÉ

Jónéhány fejlett gazdasággal rendelkező állam – melyek a környezet védelmét is prioritásként kezelik – a hústermelés, ennek következtében a húsfogyasztás mérséklését javasolja. Mindeközben a növekvő lakosság igényeit ki kell elégíteni, tehát az élelmiszercégek világszerte alternatívákat keresnek a megfelelő mennyiségű fehérje előállítására.

A Föld lakóinak száma rohamosan növekszik, hamarosan eléri a nyolcmilliárdot. A hatalmas népességszámot hallva óhatatlanul felmerül pár kérdés: alkalmas-e a bolygónk ilyen nagyszámú népesség eltartására? Van-e megfelelő erőforrás ahhoz, hogy mindenki elegendő táplálékhoz jusson, ráadásul anélkül, hogy a környezetet károsítaná a hatalmas mennyiségű élelem előállítása?

A válaszok nem megnyugtatók. Az emberi táplálék nagy százaléka hús, azaz állati eredetű fehérje. A népességnövekedés a hústermelés növekedését generálja, ez azonban bizonyítottan károsítja a környezetet: az ENSZ környezetvédelmi szervezete, az UNEP kutatásai szerint  az állattenyésztés által kibocsátott üvegházhatású gázok környezetromboló hatása  rendkívül aggasztó. „ A húsfogyasztás jelenleg az emberiség legégetőbb problémája” – áll az UNEP 2018-as nyilatkozatában. Sőt: az állattenyésztés emellett az egyik fő oka a vízveszteségnek, az erdőirtásnak, az emelkedő tengerszinteknek, a fajkihalásnak és a környezetszennyezésnek is. Jónéhány fejlett gazdasággal rendelkező állam – melyek a környezet védelmét is prioritásként kezelik – a hústermelés, ennek következtében a húsfogyasztás mérséklését javasolja. Mindeközben a növekvő lakosság igényeit ki kell elégíteni, tehát az élelmiszercégek világszerte alternatívákat keresnek a megfelelő mennyiségű fehérje előállítására.

Az egyik megoldás lehet a műhús. A műhús valójában növényi alapú hús. Olyan összetevők segítségével, mint a szófafehérje, a quinoa, a borsó és a babfélék a nem állati eredetű ételeket is húsízűvé – ezáltal az emberek számára vonzóvá – tudják tenni. Az egyik oka ugyanis a műtápláléktól való idegenkedésnek, hogy tartunk tőle, jóízű-e? A másik: tartalmazza-e mindazokat az esszenciális aminosavakat (kilenc ilyen van), amelyeket a valódi hús, tehát kellően egészséges-e az emberi szervezet számára. A válasz mindkét esetben igen. Két, az Amerikai Egyesült Államokban működő élelmiszeripari cég, a 2009-ben alapított Beyond Meat és a 2011-ben létrehozott Impossible Foods tudósai olyan készítményeket állítottak elő, melyek a valódi hús alternatívái lehetnek. Így nyilatkozott erről a Beyond Meat:

„A hús aminosavakból, lipidekből, ásványi anyagokból és vízből áll. Az állatok az emésztő- és izomrendszerüket használják, hogy a növényeket vízzé és hússá alakítsák. Mi a növényi forráshoz nyúlunk, az állatot kikerülve, így próbálunk közvetlen módon ‘húst építeni’. Folyamatosan, minden évben fejlődünk, és fáradhatatlanul azon vagyunk, hogy tökéletes, az állati hústól megkülönböztethetetlen növényi húst alkossunk.”

Ma már a steaktől a kolbászig mindenféle készítmény kapható, mely  műhúsből készült, fogyasztásuk növekszik az egészség- és környezettudatos fogyasztók körében. Mert mindennek a legfontosabb hozadéka: bizonyítottan környezetkímélő a műhús előállítása, környezetkárosító hatása töredéke az állati hús előállításához képest mért károknak.

A Michigeni Egyetem kutatásokat végzett az egyik népszerű, műhúst tartalmazó étel, a Beyond Burger előállításáról. Eszerint a marhahúspogácsánál 99%-kal kevesebb vizet, 93%-kal kevesebb földet, 46%-kal kevesebb energiát igényel az előállítása, ráadásul 90%-kal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. Ezek nagyon meggyőző számok!

Mindezek ismeretében nem meglepő,  hogy 2018-ban a Beyond Meat és az Impossible Foods kapta A Föld Bajnokai Díjat, amelyet az ENSZ 2005-ben hozott létre azok számára, akik a legtöbbet tesznek a környezetvédelemért.

Az emberi természet egyik fő vonása a kételkedés, a műhússal kapcsolatban is felmerül a kérdés: a növények valóban egészségesebbek a húsnál? Hiszen az ebből készült ételek is feldolgozott ételek, sokuk tartalmaz adalékanyagokat, emulgeálószereket. A széles körben való fogyasztásuk és az ezzel kapcsolatos kutatások fognak választ adni erre a kérdésre.

Ha a Földünk jövőjére gondolunk, egyre nagyobb meggyőződéssel állíthatjuk: a növényi húsok előállítása egyre jelentősebb szerepet kaphat a megnövekedett népesség élelemmel való ellátásában, s kiemelkedő hatású a környezetvédelemben is. Talán nincs messze az a világ, amikor  állatokat már nem azért tartunk, hogy elfogyasszuk őket.

 

 

Author: Molnár Zsóka

Csodálatos a nyelvünk. A magyar nyelv hajlékonysága, gazdag szókincse, képszerűsége, kifejezéseinek finom árnyalatai mindig lenyűgöznek, mióta birtoklom ezt a kincset. Először a tudomány eszközével közelítettem hozzá. Magyar szakos hallgatóként pontosan azonosulni tudtam azzal a véleménnyel, mely szerint „a nyelvtudomány az a diszciplína, melyben az emocionalitás, az esztétikum és a ráció harmóniája a legnagyobb.” Aztán magam is írni kezdtem, s akkor új dimenziói nyíltak meg számomra a nyelv birtoklásának. Írok…

Vélemény, hozzászólás?