KÉRDEZD MEG TŐLE

Talán mindenkiben van egy könyv. Hurcibálja magával egy életen keresztül. Ha nincs szerencséje, viszi magával a sírba. Ha nekünk nincs szerencsénk, megírja rosszul. Ha mindannyiónknak szerencséje van, akad a közelben kompetens személy, aki lejegyzi az egészet. 

Barna Imre (fotó: Valuska Gábor)

Az identitásválságot, hogy milyen zsidónak lenni, orosznak lenni, magyarnak lenni – egyszerre! – a negyvenes évek Magyarországán. Hogy milyen a munkaszolgálat, milyen az orosz fogság*, és milyen végül hazatérni. Gazdag emlékanyag, amit apa testál fiára, aki eleget ültette magyarra vadidegenek könyveit, most végre a családi legendáriumot regényesítheti meg**. Nyilván minden próza, ami emlékekre épít, egyben az emlékező rabszolgája is. Ki van szolgáltatva neki, pontatlanságait, féligazságait, fabulációit el kell fogadnia – mert mit is tehetne mást? Kérdezze meg mástól? Nincs kitől megkérdezni. Csak ez a történet van, ez az alapanyag. Tamáskodhat ugyan, de akárhogy is: ebből kell dolgozni. És ebből dolgozik. Ha közben tamáskodik is.

Remekül összerakott szöveg, finoman fineszes, nagy mesterségbeli tudásról árulkodik. Látszik, Barna a sok fordítással töltött idő alatt figyelt arra, hogyan is dolgoznak a kollégák. Csak azt sajnálom, ó, csak azt sajnálom, hogy Barna Imre nem kezdett el jóval előbb regényt írni.

Megjegyzések
* Az orosz fogságról szóló részek a kötet legizgalmasabb részei. Főképp azért, mert Barna nem egy újabb Kolima-sztorit rittyentett a szenvedés végtelen óceánjáról, hanem azt mutatja be, milyen, amikor valaki tulajdonképpen olcsón megússza. Talán nem olyan zsigerbemarkoló ez a fogság, mint amit Szolzsenyicin vagy Salamov papírra vetett, de legalább annyira tanulságos. Aki a poklot járja meg, az ugyanis ritkán tudja felemelni a szemét a földről, mert folyton lepottyant kenyérvégek után kutat. Ám akinek könnyebb a sora (itt valami relatív „könnyű sort” kell elképzelni, természetesen), az jobban oda tud figyelni a fogolytáborok működésére, bonyolult viszonyokra fogoly és fogoly, őr és őr, őr és fogoly között, és sokkal inkább képes megfigyelni a rendszer fogaskerekeit a többnyire olajozatlan működés során.
** Most én e helyütt készpénznek veszem, hogy ez a sztori Barna Imre édesapjának története. Holott hát ki tudja, meglehet, sima fikció. (Nem olvastam utána.) De azt gondolom, ez nem is lényeges kérdés. Hitelesen hangzik, ez a fő.
A könyvről

Kiadó: Európa Kiadó
Oldalak száma: 368
 Borító: keménytáblás
Kiadás éve: 2021
ISBN: 9789635043910

Author: Járvás Péter

1998-ban érettségizett Nagykőrösön, majd felsőfokú tanulmányait az ELTE TFK magyar-művelődésszervező szakán kezdte, de nem végezte. Könyvesbolti szakmai pályafutása Budapesten, egy Múzeum körúti üzletben kezdődött, később Magyarország piacvezető könyvkereskedelmi cégéhez került. Hat éve folyamatosan ír online könyves recenziókat, dinamikusan bővülő karakterszámmal. 2015 óta a Merítés-díj zsűrijének állandó tagja. További írásai: Kuszma

Vélemény, hozzászólás?