DA CAPO

Olasz zenei kifejezés. Jelentése: az elejétől, a kezdéstől. Eredeti jelentése: a fejtől. A szerző vagy a kiadó utasítása a kottában, a zenemű egy adott részének ismétlésére. 2015. június 12. óta a debreceni Kölcsey Központban megnyílt fotókiállításon – a korábbi 24 fotográfiából álló sorozat – a Gonda János tanár úrról néhány hete készült képpel kiegészítve látható.
Domingo

A kiállítás ötletét, alapját adó fotókat 1978 és 1986 között készítettem.
Kezdő fotóriporterként a Kertészet és Szőlészet hetilapnál dolgoztam, és amellett volt egy félállásom (a Zeneakadémián a közönség miatt sokszor inkább félguggolásom) a Magyar Rádió Zenei Osztályánál.
Gonda_Janos
A Zenei Híradó című programfüzetbe készítettem fotókat a rádió által szervezett és közvetített koncertekről szerte az országban. Ezek során találkoztam sok nagyon fiatal, pályája elején álló, tehetséges muzsikussal és persze jó néhány, már érettebb előadóművésszel is.
2012 őszén támadt az ötlet, hogy – visszaugorva saját fotográfusi pályám elejére – elővegyem a régi negatívokat, és megkérjem az arra vállalkozó művészeket egy kis időutazásra.
JandoJ
Az időutazáshoz valóságos utazás is társult, hiszen a kiállításon látható képek többsége ugyan Budapesten készült, de elutaztam Bécsbe (Placido Domingo) Miskolcra (Karolos Trikolidis), Pécelre (Kassai István), Pozsonyba (Jiří Stivín) és Szegedre (Pál Tamás) is fotózni.
Minden alkalom nagy élmény volt.

Gyakran jutott idő néhány percnyi beszélgetésre is.
Felelevenedtek régi emlékek koncertekről, hangula­tokról, szóba jöttek régen látott kollégák, muzsikustársak.

Jó volt együtt áttekinteni egy kicsit az elmúlt évtizedeket,
da capo…

 

Author: Szigeti Tamás

2014-től a Magyar Tudományos Akadémia eseményeit fotózza. Korábban a Közszolgálat Magazin fotóriportere volt. 2011-től a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alkalmazta események és portrék fotózására. 2005-től dolgozott a Figyelőnél képszerkesztőként. Előtte a 168 Óra hetilap és a Best magazin képszerkesztője. 1993-tól a Magyar Hírlap fotórovatát vezeti, 1986-tól a MH fotóriportere. 1977-től a Kertészet és Szőlészet hetilap fotóriportere. 2009-2011. között a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Szakmai Kollégiumának tagja. 2008-tól a MUOSz Fotóriporterek Szakosztálya titkára, 2005-2008 kötött a Magyar Fotóriporterek Társaságának elnöke.

Vélemény, hozzászólás?