ERŐSZAKOS RAZZIÁK ÉS BAHÁ’í  LETARTÓZTATÁSOK IRÁNBAN

Szinte minden egyes hét elteltével és a letartóztatások minden egyes újabb hullámával az iráni kormányzat újabb bizonyítékot szolgáltat kegyetlenségére és arra, hogy a bahá’í-okat kizárólag a hitük miatt üldözi még előrehaladott korukban is.

Az iráni biztonsági erők fegyveresei több mint 20 bahá’í hívő lakhelyén tartottak razziákat Karaj és Hamadán városokban, és a legfrissebb információk alapján legalább 19 embert őrizetbe vettek. A razziák során a bahá’í-ok közül sokakat szidalmaztak és testileg bántalmaztak.

A legutóbbi letartóztatások és házkutatások – amelyek során öt idős nőt is zaklattak – megerősítik azon növekvő félelmeket, miszerint az iráni kormány fokozza az üldözött vallási közösség elleni fellépését. A letartóztatott bahá’í-ok elleni vádakról, illetve arról, hogy hol tartják fogva őket, nincs semmi információ. Októberben 10 másik bahá’í-t tartóztattak le Iszfahánban – mindannyian nők voltak. Huszonhat másik személyt összesen 126 év börtönbüntetésre ítéltek.

A múlt hónap óta összesen legalább 32 bahá’í-t vettek őrizetbe az ország több városában. Hamadánban öt idős, 70 és 90 év közötti nő otthonában tartottak házkutatást. Egyikük Alzheimer-kórban szenved, másikukat pedig a razzia után intenzív osztályra kellett szállítani. Egy másik esetben egy 82 éves nő otthonának ajtaját betörték, és a távollétében átkutatták, feldúlták és megrongálták a lakását. Két megtámadott nő férjét több mint 200 bahá’í-al együtt kivégezték az 1979-es iszlám forradalom kitörése után.

„Szinte minden egyes hét elteltével és a letartóztatások minden egyes újabb hullámával az iráni kormányzat újabb bizonyítékot szolgáltat kegyetlenségére és arra, hogy a bahá’í-okat kizárólag a hitük miatt üldözi még előrehaladott korukban is  – mondta Simin Fahandej, a Bahá’í Nemzetközi Közösség képviselője az ENSZ genfi képviseleténél.  „Az idősek és a gyengélkedők – olyan nők, akik több mint 40 évvel ezelőtt elvesztették férjüket ugyanezen kormány miatt – otthonainak átkutatása azt is megmutatja nekünk, hogy az iráni hatóságok minden kísérlete, hogy igazolják tetteiket, üres és hamis. Milyen fenyegetést jelentenek a beteg és idős bahá’í-ok az iráni kormány számára? Az ilyen kegyetlen akciókat semmi mással nem lehet magyarázni, csak a vallási előítéletekkel.”

A letartóztatások legújabb hulláma Hamadánban, Karajban, Iszfahánban és Jazdban, a bahá’í fiatalok egyetemi tanulmányainak folyamatos megtagadása, egy 90 éves bahá’í férfi letartóztatása, aki már 10 évet töltött börtönben és további 180 ember célba vétele súlyosan aggasztó. A Bahá’í Nemzetközi Közösség 2023 júliusában indította világméretű, „A Mi Töténetünk Egy” című kampányát (OurStoryIsOne), melynek célja, hogy megemlékezzenek arról a 10 bahá’í nőről, akit az iráni kormány 1983-ban végzett ki, és arról, hogy támogassák az igazságosság és egyenlőség elérésére irányuló szélesebb körű iráni erőfeszítéseket. A kampány példátlan mértékű szolidaritást váltott ki az iráni társadalomban az országon belül és kívül. „Jelentős és történelmi folyamatnak vagyunk tanúi Iránban” – mondta Fahandej asszony.

– „Bár az iráni kormány évtizedeken át megpróbált éket verni a bahá’í-ok és az iráni társadalom többi része közé, a ‘A Mi Történetünk Egy’ kampányra adott válaszukban az irániak a vallási és etnikai közösségek valamint a nemek közötti határokon átívelően is közös hangon követelik az egyenlőségre, megértésre, igazságosságra és mindenki emancipációjára épülő társadalmat, függetlenül hitre, származásra és nemre. Milyen szomorú, hogy az iráni kormány válasza nem ezen társadalmat átalakító törekvésre irányul, hanem arra, hogy megpróbálja elfojtani azt egyre több bahá’í letartóztatásával, és ártatlan, különböző hátterű irániak, valamint az emberi jogok védelmezői elleni támadásokat hajtson végre országszerte.”

Author: Molnár Zsóka

Csodálatos a nyelvünk. A magyar nyelv hajlékonysága, gazdag szókincse, képszerűsége, kifejezéseinek finom árnyalatai mindig lenyűgöznek, mióta birtoklom ezt a kincset. Először a tudomány eszközével közelítettem hozzá. Magyar szakos hallgatóként pontosan azonosulni tudtam azzal a véleménnyel, mely szerint „a nyelvtudomány az a diszciplína, melyben az emocionalitás, az esztétikum és a ráció harmóniája a legnagyobb.” Aztán magam is írni kezdtem, s akkor új dimenziói nyíltak meg számomra a nyelv birtoklásának. Írok…

Vélemény, hozzászólás?