AZ ÉN VÁROSOM

 

 

Az én városom

 

Szerettem a városomat, ahol a középiskolás éveimet töltöttem, talán a legtöbb érzelemmel, bánattal, reménnyel, lelkesedéssel, boldogsággal, sikerrel és kudarccal a tanulásban, a szerelemben, az élet apró dolgaiban. Te emlékszel a városodra?

Nem tudom, megszámolta-e valaki, talán egy szorgalmas statisztikus, mennyi iskola állt abban a városban akkoriban, de legalább 10 középiskola, legalább 40 általános iskola, ismert műszaki, kertészeti, tanítóképző főiskola. Te emlékszel a városodra?

Az osztálytársaim kisebb testvérei ott jártak óvodába, még akadtak olyanok is, akik már óvoda óta ismerték egymást, ugyanabból a városrészből jöttek, és elhatározták, ugyanoda mennek felsőoktatásba, a városba. Te emlékszel a városodra?

A városnak több nagy kórháza volt, szülészete, sokan a környékről is ott születtek, jártak az egészségháza, a klasszikus SZTK-ba, a kis utcácskákban patikák bújtak meg. Te emlékszel a városodra?

Műanyagipari, könnyűipari gyárak sorakoztak a város szélén, egy konzervgyár, használt autók kereskedései, több piac, megbújva két templom árnyékában, oda jártak be faluról is. Te emlékszel a városodra?

Volt egy kétes történelmi személyről elnevezett nagy művelődési háza, ott tartottuk a szalagavatót, a bált, a táncmulatságot, és volt a városban világhírű zenészről elnevezett intézet, ifjúsági park, akkoriban épült hatalmas könyvtár, kedvenc falatnyi antikváriumunk, koncertterem, és megannyi underground bár, ahol amatőr tehetségek léptek fel estéről-estére, szabadtéri fesztivál, strand. Te emlékszel a városodra?

Egy nagyobb és egy kisebb moziba jártunk, egy nagy színházba és egy kis kamarába. Mert ez is volt ott. Te emlékszel a városodra?

Több vallás temploma épült a városban, némelyik évszázadok viharát és a világháborút vészelve át, az átkosnak hívott negyven évet, és voltak történelmi múzeumok, kiállítások, egy táncház. Te emlékszel a városodra?

Szerettük a kellemes tereit, a főtér padjait, a parkokat, még a legendás vasútállomást is, ahonnan sokfelé indultunk, és ahová sokfelől tértünk vissza, az éttermeket, a kétszáz éves vendéglőket, kis kocsmákat, tiltott bárokat. Te emlékszel a városodra?

Az élet, ami volt, élet volt igazán. Tele élettel, élni akaró fiatallal, haragosokkal és szerelmesekkel, vágyakozókkal és cinikusokkal, művészekkel, mérnökökkel, tanárokkal, kétkezi munkásokkal, tűzoltók, mentők, rendőrök, békebeli katonák. Te emlékszel a városodra?

 

És volt egy másik város is.

 

Volt 17 iskola, 11600 diák.

Volt 29 óvoda, 3500 gyermek.

Volt 3 szakközépiskola, 2000 diák, 2 technikai iskola, 6000 diák, több zeneiskola.

Volt 5 kultúrház, 12 könyvtár.

Ott volt a világ egyik legnagyobb underground koncertterme.

Volt a közelben volt egy sóbánya.

Voltak gyárak, köztük egy pezsgőpalackozó, Európa legnagyobbja.

Voltak.

Voltak emberek, gyerekek, diákok, fiatal felnőttek, felnőttek, idősebbek. Több, mint 70.000-en.

De ma már nincsenek.

Ez a város …

Volt!

Olyan, akár az én városom, éppen csak 1500 km-re keletre, szinte nyílegyenesen.

Ukrajnában

De most már nem létezik.

És csak emlékezni lehet rá.

Emlékezni… kell.

Bahmut 2023

/Oksana Davigora, Ihor Bokiy/

Author: Seres László

Született a világ közepén, a hetvenes évek közepén, majdnem az év közepén, a hónapnak sem a közepén, inkább hajnalban mintsem félórával később. Lehetett volna csillagász vagy gépészmérnök, focista vagy közgazdász, vagy hivatásos drukker, sőt biztosítási ügynök, vagy valaki, vagy szinte senki, egy befutott kifutófiú, éjjeli bagoly, ami nem az, aminek látszik, végtelen-táblázat varázsló és fotó-bűvész, egy mindenkivel közös hangot kereső mikrofontos ember... de a fura urak és még furább hölgyek másképp gondolták, megforgatva a sors kerekét néhányszor. Jelenleg önmagát filléres emlékek gyűjtögetőjeként és kiárusítójaként definiáló identitáskereső.

Vélemény, hozzászólás?