Jól ismert világunkra hamarosan talán rá sem ismerünk. Gyakorta olvashatjuk, hogy forróbbá válnak nyaraink, hosszabb és intenzívebb aszályos időszakokra számíthatunk, teleink pedig enyhébbek lesznek, akárcsak a mediterrán ég alatt… Legyinthetnénk, hogy semmi gond, sőt. Úgyis szeretünk délen nyaralni, hát már utaznunk sem kell. Van nekünk magyar tengerünk, meg hekk az atlanti vizekből és habzó bor büszke szőlővesszeinkről, vagy épp Chiléből.

A probléma azonban abban áll, hogy a környezetünkbe juttatott különféle szennyezőanyagok, mint például a légkörbe pöfékelt üvegházhatású gázok hatására változnak a jelenleg jól ismert éghajlati viszonyok, illetve módosulnak más környezeti tényezők is, melyek együttesen befolyásolják az élelmiszertermelést és ivóvízellátást. Mindenhol a Földön. Ha tehát történetesen az évszázadok óta ugyanabból a szőlőfajtából készült nemes bort kóstoltuk már a dunántúli lankákon, akkor szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Ugyanis néhány évtizeden belül bizony új fajták telepítésére lesz szükség, mivel a kevésbé ellenállóak termesztése egyszerűen nem lesz kifizetődő.

budapest calling

Budapest Calling

Neked mi hiányozna, ami a változó klímával eltűnhet hazánkból? Ezzel a kérdéssel fordul mindenkihez a hétvégi klímamenet aktivista-csapata. A „People’s Climate Mobilisation” globális megmozdulás magyarországi leányaként szervezett felvonulás napjaink legégetőbb problémájára hívja fel a figyelmet és buzdít tudatosságra. Hisz egy élhető környezet fenntartása nemcsak saját jólétünk és jól-létünk zálogát jelenti, hanem az elkövetkező generációk örökségének ápolását is. E világméretű civil megmozdulás apropója a közelgő újabb Klímacsúcs, melyet ezúttal New York jegyez. Az egynapos világtalálkozó célja a 2015-ös klímaegyezmény előkészítése, és végre rábírni a gazdasági nagyhatalmakat szennyezőanyag-kibocsátást csökkentő intézkedéseik valódi vállalására. Ám mint korábbi tanulságok mutatják, az efféle találkozók malmai lassan őrölnek, hiába ülnek évről évre kerekasztal köré a világ vezető döntéshozói, legfőbb pénzügyi és gazdasági vezetői, s a civil társadalom elöljárói…

kreativitás - Add a hangod Te is!

Vibráló kreativitás – Add a hangod Te is!

Döntéshozóink, politikusaink bennünket képviselnek, azonban mintha mégsem értenénk meg egymást. Mindannyiunk hangja szükséges ahhoz, hogy társadalmunk közös érdeke érvényesülhessen. „Budapest calling! Add a hangod Te is!” – pingálják a feliratot szorgos kezek. Péntek délután gyűlt össze a maroknyi lelkes fiatal, kezükben útvonaltervvel és ecsetekkel. Vidámak és elszántak. Hisznek abban, hogy a vélemény és a gondolat szabad. S ha a gondolatot közös tettek követik, akkor bizony még az ősz illata is más lesz. Forrongó és bizakodó.

Gosztonyi Bence, a magyarországi klímamenet kezdeményezője.

Gosztonyi Bence, a magyarországi klímamenet kezdeményezője

A számok sohasem mondják el a teljes történetet. Mégis egyszerűen, magukért beszélnek. Több mint 160 országban 2200 hivatalosan jegyzett klímamenet zajlik ezen a hétvégén, s egyre növekvő számú – New York-ban jelenleg több mint 1500 – szervezet támogatja a demonstrációkat. Csak New York-ban ezer művész dolgozott hónapokig a tökéletes transzparensek és vizuális anyagok kimunkálásán, s tízezer szülő és gyermeke regisztrált az eseményre. Szeptember 23-án 125 kulcsfontosságú vezető vesz majd részt a tárgyalásokon – többen, mint bármelyik klímacsúcson korábban. Történelmi fordulóponthoz érkeztünk – írja a New York-i esemény hivatalos weboldala. Az élhető jövő közös érdekünk. Emeld fel Te is a hangod! Különben pusztán egy dolog változik: a klíma.

Ha nem mi, akkor ki? Ha nem most, akkor mikor?

Ha nem mi, akkor ki? Ha nem most, akkor mikor?

Helyszín: Kossuth tér Időpont: 2014. szeptember 21. 13 h Útvonal: Alkotmány utca, Bajcsy-Zsilinszky út, Nyugati tér, Teréz krt., Oktogon A „People’s Climate March” előtt előadást tartanak: Dr. Lányi András (egyetemi docens) Dr. Mika János (éghajlatkutató) Logan Strenchock (CEU Sustainability coordinator) Simona Getova és Jennifer Tollmann (enviromental students, CEU) Dr. Faragó Tibor (címzetes egyetemi tanár) Bányász Áron (aktivista, szervező)

People's Climate March Budapest

People’s Climate March Budapest