RAMADAN UTÁN

Véget ért a Ramadán, a muszlimok szent hónapja, a böjt hava… és itt Luxorban kb. 50 fokot mérünk. Szerencsére Allah kegyes a hívőkhöz, szinte állandóan fúj a szél, bár nem enyhíti a hőséget. A böjt rendszerint 29-30 napos, napfelkelte előtt kb. 2 órával ehetnek és ihatnak utoljára, majd napnyugtával törhetik meg a böjtöt, hogy ételt és italt vehessenek magukhoz. Az öregeknek, betegeknek, áldott állapotú és menstruáló nőknek, valamint 14 év alatti gyerekeknek, utazóknak a böjt nem kötelező, vagy más időpontban bepótolható. Tilos dohányozni, nőt megérinteni és szeretkezni napközben.

Készül a kunáfa alapanyaga
Készül a kunáfa alapanyaga

Meleg van, nagyon meleg. Ilyenkor az emberfia nem is kívánja az ételt, de folyadék nélkül rendkívül nehéz elviselni a napot. Minden tiszteletem azoké, akik kora reggeltől a földeken és farmokon dolgoznak… Levágják az állatoknak való lóherét (amit „peszim magyari”-nak hívnak, és állítólag ez a legtáplálóbb) vagy a cukornádat, ehetnek, itatnak, hiszen az állatoknak nincs Ramadán.
Öntözik, kapálják, ápolják a földeket és hithű muszlimként böjtölnek… Víz nélkül ez nagyon nehéz. Látom, mennyire szenvednek, de azt is látom, hogy boldogok, mert sokan erősek a hitükben.
A hivatalokban alig dolgoznak, délelőtt 10-11 óra előtt egy lelket sem lehet találni, délután 2-kor pedig többnyire be is fejezik a munkát. Sokan nem is mennek munkába, reggel 7 óra körül aludni térnek és a légkondi adta hűvös szobában alszanak, pihennek legalább 10 órát. Így könnyű, habár Mohamed próféta nem erre gondolt, amikor a böjtöt előírta. Eredeti célja a testi, lelki megtisztulás, elmélyülés Allah tiszteletében és az iránta való szeretetben, megszabadulás a bűnöktől.
A vallásos elmélyülést a szent könyv, a Korán végigolvasásával is erősítik.
A boltok, üzletek, pékek csak későn nyitnak, és délután bezárnak, majd iftár (reggeli) és az esti ima után, 9 óra körül újra kinyitnak, egészen hajnalig.

A Ftamidák óta van divatban
A Ftamidák óta van divatban

A turista buszok vezetőit néha lecserélik keresztény sofőrre, mert nem biztonságos étlen-szomjan vezetni egész nap. A közutakon nagyon sok a baleset, az emberek türelmetlenek, agresszívek, sietnek.
Ramadán alatt nagyon nehéz elintézni bármit is. Ha valaki sürgős orvosi segítségre szorul, nem biztos, hogy megkapja.
Az állatorvos napközben nem dolgozik, hiszen csak egy kutya vagy egy macska, tehén, bivaly, teve, ló, stb. a beteg, az nem számít. Sokszor tapasztaltam, hogy egyáltalán nem érintik meg a beteg kutyákat (az egészségesektől is irtóznak), mert tisztátalannak tartják őket, és kétségbe esnek, ha az a ruhájukhoz ér. Ilyenkor ugyanis újra meg kell mosakodni, hogy a mecsetbe léphessenek. Ez Ramadánon kívül is így van.
Napközben Luxorban alig van forgalom, a nyugati part szinte kihalt, csak kevés turistabusz veri fel a csendet. Az emberek menekülnek a forróság elől.

Aprósütemények (khakh)
Aprósütemények (khakh)

Hát igen… az iftár egy rendkívüli dolog… Kairóban a citadella ágyúja jelzi, hogy lenyugodott a nap. Itt főleg a TV-ből és a mecsetek imámjaitól tudják, mikor törhetik meg a böjtöt. Ilyenkor összejön az egész család, a terített asztaloknál ülve együtt várják, hogy végre ihassanak és ehessenek. Az asszonyok már délutántól sütnek-főznek, Ramadánkor rendesen és gazdagon kell táplálkozni. Azoknak a szegényeknek, akiknek nem jut finom falat, az utcákon asztalokat állítanak fel, ahol ingyen étkezhetnek. Itt törhetik meg a böjtöt azok is, akik utaznak vagy nem értek időben haza.  Olyasmi ez, mint nálunk a karácsonyeste, amikor együtt a család, s izgatottan, türelmetlenül várjuk, mi van az ajándékcsomagban. Karácsonyeste, egy hónapon át minden este. 

Luxor díszei – a szerző felvétele

Az iftárt többnyire datolyával kezdik, ha nincs szezonja, szárított datolyát áztatnak vízbe (néha tejbe), míg az eredeti állagot el nem éri. Ezen kívül szívesen fogyasztanak aszalt gyümölcsöket (sárgabarackot, szilvát, mazsolát, stb).  Fontos magas cukortartalmú gyümölcsleveket inni, népszerű a limonádé, a mangó, a tamarhindi, az őszibarack, a sárgabarack és a kókusz ital (szóbia). Az asztalon mindenféle finomság található: leves, sült csirke, kacsa vagy marhasült, pirított tésztás rizs, molokhija (spenótszerű mártogatós sok fokhagymával), paradicsomos zöldségkeverékek, a mi paprikás-krumplinkhoz hasonló, szaftos étel, paradicsomból, hagymából, uborkából fokhagymával, petrezselyemmel és korianderrel készített saláta. Az ételek tájegységenként változnak.
Az étkezést jellegzetes Ramadánkor fogyasztott édességekkel zárják: baszbusza, kunáfa, bakhlava, sűrű cukorszirupban tocsogva, nem igazán európai ízlésnek való, de én szeretem; no és a sokfajta khakh (aprósütemények). És persze rengeteg vizet isznak, de csak lassan, módjával.
A „reggeli” után ima következik. Ezután teáznak, sokan meglátogatják barátaikat, ismerőseiket, vizi-pipáznak és dominót játszanak a kávéházakban, hajnalig beszélgetnek. Majd hajnali 2-3 óra között elfogyasztják az utolsó ennivalókat, imádkoznak és nyugovóra térnek. A böjt újra kezdődik. Egy újabb nehéz nap.
A böjti hónapot 3 napos ünneppel – az eid el-fitr-el – zárják. Ilyenkor minden nap fontos húst fogyasztani. A tehetősebbek adománnyal segítik a szegényebbeket, húst osztanak az utcákon és a mecsetek előtt. Az utcákon vágják a marhákat és a juhokat, állati vér folyik mindenütt. A kóbor kutyáknak és macskáknak is ünnep ez, végre ők is jóllakhatnak. 

Aztán megint jönnek a szürke hétköznapok… jönnek… jönnének… Az egy hónap böjt alatt egy egészen más életformát alakítottak ki maguknak, ami után nagyon nehéz visszazökkenni a Ramadán előtti napirendre. Sokszor 2 hétbe is beletelik, mire igazából elindul az élet a hivatalokban, a munkahelyeken.
Amikor először voltam Egyiptomban, nagyon megfogott az az összetartó erő, amit Ramadán alatt tapasztaltam. Kairó utcáin felállított asztalokhoz bárki leülhetett, az utcákon leterített szőnyegeken ezren és ezren imádkoztak. Az évek során azonban rájöttem, hogy nem minden igaz, amit látok. A fiatalok közül sokan nem böjtölnek, és nem azért, mert betegek. Tény, hogy a világ legszigorúbb böjtje a Ramadán, amit csak teljesen egészséges, erős szervezettel, sziklakemény hittel lehet végig csinálni. Egyik barátom nevetve mondta, arra kérte Allahot, hogy csak négyévente legyen Ramadán, s mindig csak télen. Vajon meghallotta-e Allah a kérést? Kétlem.
Muszlim barátaimnak a legjobbakat kívánom a most véget ért Ramadán alkalmából, de főleg egészséget kívánok nekik a hosszú nélkülözés után.

Author: Vanek Zsuzsanna Dr.

Egyiptológus régész, a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem tanára A „Harminc legsikeresebb magyar” címet elnyert (2010) tudós az egyiptomi Horus Expedíció vezetője

Vélemény, hozzászólás?