UKRAJNAI KRÍZIS

Nő a káosz Ukrajnában. Egyúttal azok fejében is, akik nap, mint nap próbálják követni az eseményeket. Választ keresnek a „miért”-ekre és joggal aggódnak a várható következmények miatt. Magyarországról csak figyeljük és elemezzük a helyzetet – a kárpátaljai Ungváron azonban a cikk megjelenése napjának reggelén fegyveres mozgósítást hirdettek. A legnagyobb kérdés az, mit hoz a jövő – a PR Herald viszont most kísérletet tesz arra, hogy összefoglalja, mi történt eddig.

Ukrajna térképe. Forrás: cograf.hu

Ukrajna nagy területével és kedvező természetföldrajzi adottságaival kitüntetett helyet foglal el Európa területén. Nyugatról és Délről az Európai Unió tagállamai: Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, valamint Románia határolják. Északon Fehéroroszországban, Keleten pedig a ma is nagyhatalomnak számító Oroszországban merőben eltérő politikai, gazdasági, kulturális és vallási közeg van jelen.

Jórészt ez okozza a belső megosztottságot is – nagyjából egyértelmű a függés az ukránok elkötelezettsége az EU, illetve az oroszok iránt és aközött, az ország mely régióiban élnek. Jól mutatja ezt, hogy az EU-párti tüntetések a nyugati városokban törtek ki (fővárosi, kijevi központtal) és a konfliktusok jó ideig csak ezekre a területekre korlátozódtak. Azonban ez önmagában még nem lenne elég indok ekkora feszültségek indikálására: mind az EU-tól, mind pedig az Oroszországtól való gazdasági függés nehéz helyzetbe hozza az ukránokat.

Tüntetés Kijevben. Forrás: multimedia.pol.dk

Mindehhez pedig hozzájön a belső politikai bizonytalanság, a korrupció, Julija Timosenko volt miniszterelnök vitatott bebörtönzése stb. Fény derült a leváltott – jobban mondva elzavart – Viktor Janukovics miniszterelnök és kormánya környezetében zajló túlköltekezésre, a helyzetet pedig tovább fokozza Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök nem éppen békepárti reakciója.

Ukrajna jelenlegi státuszára nem lehet egyértelmű magyarázatot adni. Az eseményeket rengeteg, többségében érzékeny tényező befolyásolja, és valószínű, hogy bizonyos szálakat láthatatlan kezek mozgatnak. Különösen ezekben a napokban tovább bonyolítják, és ezáltal veszélyesebbé is teszik a helyzetet az érzelmek, melyek háttérbe szorítják a józan észt és a racionalitást. Az oroszok vártnál hevesebb reakciója, Putyin és Janukovics makacssága és az általánosan jellemző rossz ukrán életszínvonal komoly kockázati tényezőknek bizonyulhatnak.

A folytatásban az Európai Unió és Ukrajna Oroszországgal való kapcsolatát vizsgáljuk.

Author: Weisz Dávid

Tájékoztatás, értelmezés, tanítás - ez a három tevékenység a tudomány által elért eredményeknek a megszokottól kissé eltérő módon történő kommunikálására vonatkozik. Az aktuális tudományos hírek hátterének ismertetésére törekszem. Kapcsolat a szerzővel: weiszd@caesar.elte.hu