AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ HÍREI A NEMZETKÖZI SAJTÓBAN

A Kreml betiltotta a Facebookot és az Instagramot és a YouTube is veszélyben van, ami azonban nem lenne egyértelmű, hiszen a YouTube fontos az orosz gazdaságnak és politikai propagandának. A Facebook és az Instagram bezárása azonban oroszok millióit sújtja. Az Instagramnak például 62 millió felhasználója van Oroszországban, és számos vállalkozás számára a kereskedelem gerincét jelenti. A Facebook betiltása megtörtént már Iránban, Kínában, Észak Koreában és most Oroszország is beállt a sorba.

Információs káosz. Forrás: Newsplexer.com

Ugyanakkor, ahogy a Politico részletezi, a Kreml kibővítette az intézkedések arzenálját az olyan médiumok és közösségi hálózatok ellen, amelyek a rezsim által „álhíreknek” tartott híreket terjesztik. A büntetés most 1,5 millió rubel (kb. 13 000 euró) pénzbírság és akár 15 év börtönbüntetés is lehet.

De mit Mond a nemzetközi sajtó?

A Liberation egy ideje a helyi orosz sajtót figyeli és idéz egyes megjelent cikkekből.

„Az Orosz Föderáció védelmi minisztériuma szerint az orosz fegyveres erők 9 861 embert (halottat) vesztettek. 16 153 ember meg is sebesült az ukrajnai különleges művelet során”. A mondat csak néhány percig maradt a Komszomolszkaja Pravda, egy Kreml-barát napilap honlapján, mielőtt törölték volna. Ez a szám óriási, messze elmarad az orosz hatóságok által eddig hivatalosan elismert 498 halálos áldozattól. Úgy tűnik, hogy a napilap újságírója ezt az információt egy, az országos sajtó számára fenntartott tájékoztatón szerezte meg. Az újság, amely gyorsan törölte a hirdetést, nagyon gyorsan kibertámadásra hivatkozott, mondván, hogy a honlapját „feltörték”. Nem túl hiteles érv, különösen az ukrán hadsereg által bemutatott orosz áldozatok számadataihoz képest, amelyek Kijev szerint meghaladják a 14 000 halottat.

Euromaidan Press : Több mint 200 fehérorosz harcol Ukrajna oldalán, és több százan jelezték harci szándékukat. Fehéroroszországi hackerek elektronikus rendszereket támadtak, különösen a vasúti hálózatban, hogy akadályozzák az oroszok által használt háborús logisztikát

Közel 950, Oroszországba és Fehéroroszországba szánt árut szállító teherautót állítottak le önkéntesek Lengyelország Fehéroroszországgal közös határán. Jelenleg a tiltakozási engedély lejárt, de az önkéntesek új engedélyt kértek.

DALperovich: Egy orosz őrnagy beszélgetéseinek lehallgatása érdekes kijelentéseket mutat: *Ez itt rosszabb, mint Csecsenföldön, *Katonáink fele megfagyott, *Nem tudják evakuálni a holttesteket, *Nincs elég sátor, *Egy orosz repülőgép véletlenül bombázta az orosz csapatokat.

Az IT-szakemberek valóságos exodusa Oroszországból, több mint 70 000-en hagyták el az országot az elmúlt időszakban, és a becslések szerint ugyanennyien fognak távozni a közeljövőben.

Az időjárási műholdak hasznosításával foglalkozó európai szervezet leállította az adatok Oroszországnak történő szállítását, mivel arra utaló jelek voltak, hogy az adatokat katonai tevékenységükre használják fel.

Az orosz hadsereg súlyos veszteségek elszenvedése után leállította az Izium elleni támadást.

Az orosz olajárak tovább csökkennek.

Odessza lakosai továbbra is megerősítik a várost.

Politico: Zelenszkijt Európa legbefolyásosabb személyiségének választották meg.

KyivIndependent: több mint 1200 embert evakuáltak tegnap Mariupolból.

Ukrajnai tisztviselőt Szumi térségében az orosz erők kiszabadították.

A görög külügyminiszter jelezte, hogy kész humanitárius konvojt vezetni Mariupolba.

Kovalenko: Újabb magas rangú orosz katonát likvidáltak az ukrán erők. Alekszej Sarov ezredes, a 810. számú tengerészgyalogos dandár parancsnoka meghalt a Mariupolért folytatott harcokban.

Viktória Rosnhyncha újságírót március 15-én rabolta el az orosz hadsereg Berdjanszk városában.

Visegrád24: A Caritas Lengyelország, egy katolikus humanitárius szervezet több mint 18 millió eurós segélyt gyűjtött össze Ukrajna számára. A háború kezdete óta a szervezet 300 furgont és 200 teherautót adományozott közel 9 millió euró értékben.

A balti-tengeri régió kitiltja az orosz hajókat a kikötőiből.

Nexta tv: A Sharp japán elektronikai gyártó leállította az Oroszországba irányuló termékexportot.

Svédország és szövetségesei vizsgálják annak lehetőségét, hogy kizárják Oroszországot a G20-akból.

A Credit Agricole francia bank teljesen felfüggesztette oroszországi tevékenységét.

Közben a Novaja Gazeta című ellenzéki napilap és a lap főszerkesztője, Dmitrij Muratov bejelentette, hogy Nobel-érmüket az ukrajnai menekültek támogatására ajánlják fel.

A sötétebb jóslatok afrikai lapokból érkeztek.

A helyszíni jelentések szerint Haftar líbiai marsall, a líbiai konfliktus egyik fő harcosa, harcosokat küldhet az orosz hadsereg támogatására. Ez egy olyan kezdeményezés lenne, amely a konfliktus nemzetközivé válásával fenyeget. Az ukrán védelmi minisztérium szerint Haftar marsall a közelmúltban Moszkvában tett látogatása során ígéretet tett arra, hogy vadászgépeket bocsát rendelkezésre, amelyeket a Wagner magáncsoport és az orosz légierő összehangol a konfliktusövezetben.
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője, aki közel áll Putyinhoz, zsoldosait az egész afrikai kontinensen beveti. Az Africa Times honlapja szerint néhányan közülük csatlakozhatnak ahhoz a „nemzetközi légióhoz”, amelyről úgy vélik, hogy mintegy 16 000 külföldi munkás kész fizetségért harcolni az orosz csapatokért – írja az Echorouk című algériai újság.

A New York Times felidézi, hogy – látszólag paradox módon – a fehérorosz száműzöttek és szökevények, a kommunista katasztrófa elől elszegényedve menekülő kiváló értelmiségiek közül sokan erős nyugat-ellenességet tápláltak, és nagyon szigorúan szemlélték a „dekadens Nyugatot”. Oroszországnak – mondta Trubetzkoj – nincs európai hivatása. De nem is ázsiai, hanem egy különálló entitás, különleges sorssal”. Még paradoxabb, hogy a forradalom elől elmenekült nemesek és értelmiségiek úgy vélték, hogy a bolsevik diktatúra hasznos volt, mivel lerombolta a hamis, Európa-barát értékeket, és megnyitotta az utat az „eurázsiai tisztaság” előtt.
Röviden – állapítja meg a New York Times – az „eurázsianizmus” egy birodalmi doktrína, de olyan, amelyet megfosztottak a kommunizmus rongyaitól, és amely ürügyet szolgáltat a birodalom újjáépítéséhez más nemzetek felett.

Forrás: New York Times, Daily Mail, Liberation, Politico, Dan Alexe Szabad Európa Visegrád24 Twitter, nexta tv Twitter.

Author: Turós Margaréta

„Megkülönböztetni a hallgatást – a fecsegéstől, a mélységet – a felület álságos csillogásától, az állandó nevetséges igyekezetet – a bölcsességtől, a ripacsságot – az igaz szótól, a hazug meséket – a természet és természetesség igaz kisugárzásától, az erőltetett imázst – az önmagából eredő Erőtől, a mindenben résztvevő erőlködését – a kívülállóság benne-lévőségétől… – Azt hiszem, ezt tudja az a Tibeti Láma.” - írja Turós Margaréta, aki Szamosújváron, a kis örmény városban, a francia diákforradalom évében, egy fagyos januári napon született. Iskoláit Kolozsváron végzi, az akkori 3-as számú matematika-fizika, mai Báthory Gimnáziumban. A Bolyai Tudományegyetem kémia-fizika szakának befejezése után Budapesten kezd tanítani. A szegedi József Attila Tudományegyetemen 2003-ig elvégzi a filozófia szakot is, „keresve az élet nagy értelmét”. Diplomamunkáját Emil Cioran pesszimista filozófiájából írja, aki mindmáig szívügye maradt, akár az emigráció és az otthontalanság témái. 2013-ig megszerzi a harmadik egyetemi diplomáját, a miskolci Egyetem Kulturális Antropológia vizuális szakán. Egyórás vizsga-dokumentumfilmjének címe: „Itthontalanság”. Fiatalkora óta rendszeresen fotózik. 2013 óta a PR Herald online lap kulturális antropológia rovatvezetője. 2014-ben az Air France légitársaság országos fotóverseny döntőse, a párizsi Charles de Gaulle repülőteret fotózza. A tanítványaival közös fotókiállítását – „Újpalota: egy pillanatnyi élet” – Szipál Márton nyitotta meg. 2014-ben volt az első önálló, bemutatkozó fotókiállítása – „Színeim története” címmel – a Gozsdu Udvarban. Ezt követően az Izraeli Kulturális Intézetben, a Massolit Galériájában, valamint Indiában, Franciaországban és Kubában is kiállították a fotográfiáit. Öt kontinens 52 országában járt, öt nyelven beszél, „street photographer”-nak vallja magát. tigramave@hotmail.com

Vélemény, hozzászólás?