SZÁMOK

Néhány évvel ezelőtt, amikor még a rendszeres TV-nézők büszke táborát erősítettem, futott egy sorozat „Numb3rs” címmel. Jó magyar virtus szerint le is fordították „Gyilkos számok”-ra. Sokáig nehezen tudtam feldolgozni, és álmatlan vagy rémálmos éjszakák közepette sem jöttem rá, mi a frásztól tud gyilkos lenni egy szám? Az hagyján, hogy a fizikus gólyatáborban szegény gólyát felakasztottuk egy integrál-jelre, de elképzelve a sorozatlövő 7-eseket és 62-eseket, kicsit szürreálisan hatottak. Na persze 7+62=69, de azért ilyen korhatáros poént csak nem fogok betenni egy komoly cikkbe… Ja, de.

Sokáig hittem, hogy ha számokról van szó, akkor arra kell, hogy legyen valami magyarázat — ahogyan a Gyilkos számok címadására is van. Csak nagyon röviden: egyrészt a magyar címadók valamiért azt hiszik, akkor jó a cím, ha minél szörnyűbb, és előbb utóbb minden gyilkos lett: „Gyilkos elmék” (Criminal Minds), „Gyilkos hajsza” (The Following), vagy a kedvencem: „Gyilkos varjak” (Die krähen). Szóval, valahogy így lettek szegény számok is gyilkosok, pedig a sorozat pont arról szól, hogy egy matematikus professzor az FBI-nak dolgozva éppen a számok segítségével tár fel és/vagy előz meg bűntényeket.

Na de arra szegény Stephen Hawking sem jönne rá egyhamar, hogyan sikerült a számokat a következő, minimum érdekes kapcsolatba hozni a betegségekkel:
„A tisztán látó Gregory Grabovoj kb. ezer számsort írt le, melyeket sikeresen rendelt különböző betegségekhez.”

Gregory Grabovoj
Gregory Grabovoj

A számok, számsorok mögött belső rezgési forma van, ezért magát a gyógyulási folyamatot is ennek megfelelően lehet leírni. A helyesen kiválasztott számsor visszaállítja a szervezet normális állapotát. Ennek oka, hogy a számsor (figyelembe véve a mögötte létező szellemi, energetikai és rezgési formát) önmagában is maga a „szabályosság”.”
Azért ez valahol üdvös: a gyilkosok rögtön gyógyítóvá váltak, még ha nem is pontosan (vagy inkább sehogy sem) meghatározható módon. Igazából még lelkiismeret-furdalásom is támadt, hogy sosem gondoltam úgy az 1891014-re, mint megoldási mód a látás helyreállítására. Sajnos a gyógyítási metódus leírása éppen azt nem tartalmazza, hogy miként jött ki ez a szám — de minden más rögtön érthetővé válik.
„Préselje a szférát teniszlabda nagyságúra, és vezesse be a fejbe. Vegye le a szemüvegét, és képzelje el, ahogyan az ezüstös-fehér fény világit a szférából; ez olyan, mint egy vetítő, ami világít szemeiből. Második változat: A szem betegségétől függetlenül, vezesse be a sejt- megmentőt a szemgolyóba, és sokszorosítsa azt, az óramutató irányában. A beteg sejtek kiszűrődnek, vagy visszatérnek normál helyzetbe.”

Oké, hazudtam: ha nem érti, a hiba nem az ön készülékében van, ugyanis nem tudom, tudta-e – és ha nem, tessék azonnal elszégyellni magát – Gregory Grabovoj Jézus Krisztus második eljövetele. Pont. De azért, ha elfogad egy tanácsot: ne nagyon birizgálja a szemgolyóját, miközben éppen bele akarja tenni azt a megmentő-micsodát.

Archív dokumentumfelvétel
Archív dokumentumfelvétel

A hitet – nem teljesen egzakt módon – úgy szokták definiálni, hogy olyan dolgokat fogad el igaznak, amelyet tapasztalati vagy tudományos úton nem lehet egyértelműen bizonyítani avagy cáfolni.
Gondolhatnánk, hogy itt is valami hasonlóról van szó, van itt azonban egy lényeges különbség – a számok gyógyító hatásába vetett remény nem hiten, hanem hiszékenységen alapul. Mégpedig olyasvalamit próbál elhitetni az emberrel, amely mintha szándékosan hagyná megmagyarázatlanul a dolgokat (viszont egyrészt elfogult vagyok, másrészt pedig nem tájékozódtam mindenre kiterjedően és/vagy nem vettem részt igencsak drága tanfolyamokon):

PÉNZÜGYEK SZABVÁNYOZÁSA
• Pénzügyek szabványozása: 71427321893
• Koncentrálás közben, a számsorral vedd magad körül, helyezd a pénztárcádba, képzeld el az irodádban, a lakásodban, tedd be a dokumentumokba, útlevélbe!
De először tanuld meg azt a számot, hogy utána el tudd képzelni. Már csak azt nem tudom, miért lesz nekem jobb attól, hogy szabványosítom a pénzügyeimet és kapok rá például ISO 9001 szabványtanúsítványt.

Az emberek hiszékenyek — én sem vagyok kivétel. Hallunk hangokat, látunk megmagyarázhatatlan, vagy annak tűnő (égi) jelenségeket, és legkésőbb a káoszelmélet és a kvantumfizika megjelenése óta azt is tudjuk, hogy a világ megismerhetőségre, a róla alkotott tudásunk korlátos.  Ebből egyenesen következik a megoldatlan rejtélyek sora, és az a sejtés, hogy rengeteg olyan kapcsolat is fennállhat bizonyos dolgok között, amikre (még) nem is gondoltunk.

Elvben semmi akadálya nem lenne annak, hogy a számok és a betegségek között is létezik valamilyen kapcsolat, de – valljuk be – nehéz hiteles információként elfogadni ezt egy olyan embertől, aki Megváltónak hiszi magát (jóllehet ezt Jézusról sem hitte el kortársai nagy többsége). Igaz, kicsit szigorú lehet Grabovojt éppen Jézussal szembeállítani, csakhogy ezt saját maga intézte el.

Author: Weisz Dávid

Tájékoztatás, értelmezés, tanítás - ez a három tevékenység a tudomány által elért eredményeknek a megszokottól kissé eltérő módon történő kommunikálására vonatkozik. Az aktuális tudományos hírek hátterének ismertetésére törekszem. Kapcsolat a szerzővel: weiszd@caesar.elte.hu

Vélemény, hozzászólás?