MELEG

Olykor nem érdemes egy-egy cikk címét cifrázni – van, hogy elég egyetlen szó az írás összefoglalására. Egyszerű, rövid, tömör, lényegretörő, egyértelmű. Meleg van, ami az elkövetkezendő napokban csak fokozódik. Húzodjunk be a lakásba a tűző napsugarak elől, és tekintsük át a mostani helyzetet meteorológiai szempontból: hátha az okok és okozatok feltárása kicsit elviselhetőbbé teszi azt.

Hőség - S. Krisztina illusztrációja

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése alapján az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriasztást rendelt el  hétfő éjfélig, a várható 28-29°C-os középhőmérséklet miatt, vasárnap és hétfőn pedig a maximum hőmérséklet átlépheti akár a 40°C-ot is. Az utóbbi évek nyarai hoztak már ilyen kiugró értékeket, a jelenlegi abszolút (az 1871-ben kezdődött regisztrálások óta mért) melegrekordot 2007. július 20-án, Kiskunhalason mérték, értéke 41,9°C. A jelenlegi modellfutás szerint Bács-Kiskun megyében juthatunk közel a melegrekordhoz, de hogy valóban megdől-e, az valószínűleg csak pár tized °C-on fog múlni.

Jelenleg az afrikai térség felől benyúló magasnyomású anticiklon alakítja időjárásunkat, amely áramlási rendszerével mind a talajközeli, mind a magasabb légrétegekben rendkívül száraz és magas hőmérsékletű levegőt szállít fölénk. Az anticiklonok sajátossága, hogy általában hosszú életűek és ún. blocking (blokkoló, akadályozó) helyzetet hoznak létre, megakadályozva ezzel az enyhülést és csapadékot hozó ciklonok és a velük érkező (hideg)frontok átvonulását hazánk fölött.

Az anticiklonokban leszálló légmozgás uralkodik, amely megakadályozza a kisebb sűrűségű meleg levegő felfelé jutását és lehűlését a magasabb légrétegekben, ráadásul most fent is érkezik az utánpótlás. Ezért a felhőzet kialakulásának lehetősége igen csekély, száraz idő uralkodik, amely így pozitív visszacsatolású rendszert hoz létre – a felhőzet hiánya okán a napsugarak szabadon jutnak le a felszínig, tovább melegítve azt, ezzel még intenzívebbé téve a hőséget.

Ugyanakkor az ekkortájt a légkörben felhalmozódó többletenergia a sokáig stabil rendszer felbomlását (egy erősebb hidegfront érkezése vagy az utánpótlás megszűnése esetén) követően felszabadul. A jelenlegi előrejelzések szerint kedden vagy szerdán egy erősebb hidegfront érkezése várható, amely a Ny-i óceáni területek felől érkezve magas légnedvesség-tartalmú és hűvösebb levegőt szállít fölénk. Ez a légtömeg találkozik a mostani magas hőmérséklettel és a nagyobb energiatartalommal, valamint a beálló hőmérséklet-különbség is instabillá teszi a rendszert. A felhalmozódott energia felszabadul, a felszálló meleg és immár nedves levegő a magasban ekkor már képes lehűlni és kicsapódni, ami heves zivatarok, vagy akár zivatarláncok (squall-line) kialakulását eredményezhetik. Utóbbiak vonalba rendeződve tarolnak végig az országon, több viharfelhőből állnak, melyek egymás képződését elősegítik, generálják (ld. ábra). Mindennek természetesen jelentős katasztrófavédelmi vonzata van, különös tekintettel a zivatarok környezetében fújó erős szélre (kifutószél) és a jégesők kialakulásának lehetőségére.

Meleg van. Figyeljünk egymásra, környezetünkre és természetesen magunkra is. Sosem a meleg tehető felelőssé azért, ha valami baj származik belőle, hanem az emberek és az ő nemtörődömségük.

Author: Weisz Dávid

Tájékoztatás, értelmezés, tanítás - ez a három tevékenység a tudomány által elért eredményeknek a megszokottól kissé eltérő módon történő kommunikálására vonatkozik. Az aktuális tudományos hírek hátterének ismertetésére törekszem. Kapcsolat a szerzővel: weiszd@caesar.elte.hu

Vélemény, hozzászólás?