JÓ GYAKORLATOK – KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ALATT

Mivel segíthetjük embertársainkat koronavírus-járvány alatt?

Házikaranténba kerülés esetén jelenleg az önkormányzatok feladata ellátni a mindennapi élethez szükséges dolgokkal a lakosságot. Van ahol erre már most sincs kapacitás. A lakosság saját szerveződésében is elláthatja a házikaranténba kényszerülteket, vagy az idősebb, különösen veszélyeztetett korban, vagy egészségi állapotban lévőket. Nem kell sok hozzá, csak amikor magunknak megyünk vásárolni, gyógyszertárba, postára, akkor megkérdezzük a környékbelieket, hogy szükségük van-e valamire. Ilyen kezdeményezés szerveződik már például Tápiószelén a polgármester, – mint civil kezdeményező – ötlete nyomán.

Dobos Imre György, Tápiószele polgármestere:
(Beszélgetések beindítója · Március 12., 20:50)
Sziasztok! Ötlet:
Segítsünk a segítség nélküli időseknek!
Ha van olyan idős ismerősötök, akiről tudjátok, hogy nincs senkije, nincs aki bevásárolna részére, akkor ajánljátok fel neki, hogy elmentek helyette a boltba.
Amikor mentek autóval vásárolni, beugrotok hozzá, elkéritek a bevásárlólistát, a pénzt, bevásároltok, haza felé pedig beadjátok a megvett árukat.
Ha minden héten csak egy embertársunkon segítünk, már akkor is sokat tettünk azért, hogy csökkentsük a fertőzés veszélyét.

Számtalan ötlet és felajánlás követte a posztot.

Hétvégén megjelent a Magyar Kormány rendelete: hétfőtól digitális oktatással kell folytatni a tanévet mindaddig, amíg ezt szükségesnek tartják a járvány megfékezése miatt. Ennek feltétele az, hogy a pedagógusok ismerjék és magabiztosan használják az erre kifejlesztett szoftvereket és eszközöket. Ezzel kapcsolatban bukkantam a Facebookon következő felajánlásra:

Bognár Pál (2020. március 14., szombat, 9.00 óra):

Ma kora reggel, villáminterjú keretében beszélgettem röviden Bognár Pállal.

bognar-pal
Bognár Pál

Bognár Pál: Eddig aki megkeresett, vagy telefonon vagy a jövő hétre egyeztetett időpontban személyesen igyekszem segíteni.  Kaptam felajánlásokat informatikus kollégáktól, akik csatlakoznak, ha kell.

CSZS: Mennyien jelentkeztek eddig, hogy segítségre van szükségük?

BP: Kb. 40 tanár írt a Facebook-on, 15-20-an telefonon jelentkeztek, és legakább 10 intézményvezető jelezte, hogy a hétfői központi eligazítást követően szeretne velem beszélni és meghívni a tanári karral egyeztetni. Több magániskola vezetője azt kérte, hogy segítsek nekik működő platformot választani. Ők felajánlottak, hogy ez a munka hivatalos megbízás keretében törtéjen, mert ők piaci alapokon működnek. Eddig ennyi egyetlen nap eredménye.

CSZS: Milyen a területi eloszlása a megkereséseknek?

BP: Változó. Néhány Hajdú-Bihar megyei település, kisebb iskolák a nyugati országrészben és Budapest környékéről is van néhány fővárosi intézmény. Mindenkivel hétfőn egyeztetünk a részletekről.

CSZS: Ezek nem kis távolságok.

BP: Belefér…

CSZS: Köszönöm, hogy időt szakított rám. Követendő, példás az Ön felajánlása!

Közösségi tudástár koronavírus idejére néven ötletbörze is szerveződik. A gyűjtésnek saját chat-je van a whats up-on. A dokumentum közvetlen linkje pedig, ahová a felajánlások, önkéntes felhívások, távmunka és távoktatási tippek http://bit.ly/kozossegikoronavirusinfo

 

közösségi tudástár

Az alábbi Facebook-oldal is az összefogás jegyében született:

Fogjunk össze!_________________Az oldalt a vészhelyzetre való tekintettel hoztuk létre, hogy bárki segítséget tudjon…

Közzétette: Budapest Összefog – 2020. március 14., szombat

Author: Csabai Zsanett

1981-ben született Szolnokon. 2012-től Kommunikáció és médiatudomány sajtó szakirányon tanult. Szabad világnézetének köszönhető, hogy a legkülönbözőbb élethelyzetekbe kerülve kíváncsisága és elemző gondolkodásmódjával hasznos tapasztalatokká konvertálta az időnként zord, vagy kellemetlen körülményeket is. Mottója: „Ha elestem, akkor fekszem egy darabig ott lent, hátha látok valami érdekeset.” – Ezzel az attitűddel dolgozott hegesztőként, közmunkásként, pedagógiai asszisztensként, majd könyvtáros lett, oktatott idős embereknek számítógép- és internethasználatot, a pénzügyi világ is megérintette, és megtanult programozni is. Grafikákat készít, szabadidejében fest és ír. Kedvelt témái a kulturális antropológia, azon belül is leginkább a proxemika. Erős szociális érzékenysége nyomán sokat foglalkozik a mélyszegénység, a diszkrimináció, a gyermek-felnőtt interperszonális kommunikáció kérdéseivel. Egyik kutatási területe: a tranzakcióanalízis, és a konfliktusmegoldás, mint kommunikációs jelenség.

Vélemény, hozzászólás?