FECSEGŐ

Van az üres fecsegés. Az üres fecsegés az, ami az élet mindenféle értelemben vett materiális részéről szól. A cikkek zöme ilyen, ami az ügyvédnél elhangzik, az is ilyen, ha kölcsönkérsz vagy kölcsönadsz, örökséget osztanak, hivatalos ügyeket intézel az mind ilyen. Ezeknek van valami következménye, az pedig hat a szellemre, ez az érdemi rész. Például ha rosszul csinálod az üres fecsegésbe sorolható dolgokat, éhen halsz, amit éhenhalás közben gondolsz, az már lényegi.

Flextronics, Sárvár

Csak azért említem, mert ez most üres fecsegés. Mostanság Sárvárra megyek vásárolni, nagyon szép út vezet odáig, a Kemeneshátat lovagolja meg az ember. A városról pedig azt olvastam tegnap, hogy egy emberöltővel ezelőtt mennyire szegényes és jelentéktelen volt – futó benyomásaim vannak Vasvárról, azt láttam ilyennek. A fellendülés a fürdőnek köszönhető, vannak itt hotelek, körülötte valami állatpark, horgásztó, van a vár, szépen megcsinálva, egy (kis)városias utca tele élettel. Van még pár utcácska, ezek hangulatukban talán Szentendrét idézik. A helyi iparűzési adó –olvasom –, a vendéglátásból olyan 250 millió volt a csúcson. És cca. 3,5 milliárd a Flexből. A Flex még gyalog is csak 10 perc a szép részektől, ipari övezet, falanszter, ijesztő és sivár világ. Mostanság több hír is szólt arról, hogy verekedések voltak Sárváron, kocsit vagy kocsikat is felgyújtottak. A Flexben egyre nagyobb a vendégmunkások aránya, főleg ukránok. Amikor megjön a fizetés, gondolom, elszabadulnak az indulatok. Érdekes ez a helyzet, kíváncsi vagyok, mikor lesz valami nagyobb botrány, annyira közel van egymáshoz ez a két világ, a vendégmunkásoké és a fürdővendégeké.

Sétálgattam és nézelődtem. Láttam egy Tinódi emlékobeliszk-szerű valamit, itt halt meg közel 500 éve, és ennek az embernek már jól értem a nyelvezetét, egészen megható jelenség. Megtaláltam a Gyöngyös-patakot, a fene se gondolta, hogy tényleg ott van, mindig csak a térképen láttam, szorgalmasan folyik. A szállodákkal szemben kisebb panziók és bárok, kávéházak, vagy mik, olyanok, mint Pösten a belvárosban, de teljesen mégsem, mivel nyitott a tér, nincsenek többszintes házak azon az oldalon. Inkább olyanok, mint mindenhol a népszerű üdülőterületeken szerte a világon: én az ilyen helyeken jobb híján mindig ittam, szerintem minden normális turista is iszik, mert végül is mit lehet csinálni, mélyen tragikus a nyaralás mint olyan egy kisváros fürdőhelyén – a leghitelesebben az emberi lét ürességét az az életérzés adja vissza, ami ilyen nyaralások során tör ránk: nincs mit csinálni.

Különösen zavarba ejtőnek találtam a képen látható dekorációt. Mert elsőre és másodikra is azt gondoltam, milyen klassz, és tényleg klassz. De minél inkább belegondolok, annál bizarrabb: milyen lehet majd ott úgy üldögélni, hogy pl. egy nyugdíjas cseh gépészmérnök, az ún. protestáns munkamorál áldozata egész napját a gyógyvízben lubickolja el, és már viszket, hogy csinálna valamit, de este, hogy ne a szobában legyen a feleségével, csak ott ül a bárban és iszik és ül és iszik és ezt a kék-fehér autót nézegeti, erről beszélnek a felségével és aztán otthon a barátainak is erről beszél: a semmi felfedné önmagát, de kidekorálták egy kék-fehér autóval.

(A Szerző felvétele)

Author: Archibald Tatum

Leginkább szőrsapkára hasonlítok, ahogy ülök az ágon, egy szép hosszú ágon, föl meg le, föl meg le-he-he... – más szavakkal: lebegek ég és föld között, mint Mohamed koporsója. Érdeklődési területek: művészet, tudomány, sport, exorcism, literatura, artes, 中文, 美術, írás, escribir, writing, 書寫 Blogja: Válogatatlan mondatok

Vélemény, hozzászólás?