ÉREZD A KÜLÖNBSÉGET!

Ez is lehetne a mottója a Feel Flux-nak, de a Feel the difference! jelmondat már foglalt. Amikor ráakadtam Lányi Ádám és Somlyó Tamás projektjére, újfent rám tört az a bizonyos „ezt sem én találtam ki” érzés. Két fiatalember két szóval jellemezhető „találmánya” egyszerűen nagyszerű. Nem elég az, ha minden szükséges eszköz rendelkezésünkre áll – az, hogy ki mit hoz ki egy mágnesezett golyóból, egy rézcsőből és egy középiskolából ismert fizikai törvényszerűségből, elsősorban nem a tudáson múlik. Hanem azon, az illetők mennyire kreatívak, innovatívak, türelmesek, kísérletező-kedvűek. Interjú.

Illusztráció: Feel Flux, 2014

Ádám mechatronikai mérnökként, Tamás pedig ipari forma- és terméktervező mérnökként végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME).  Tanulmányaik egyik fontos közös metszete az Elektrotechnika alapjai néven futó kurzus, amelyen közelebb kerültek történetünk harmadik főszereplőjéhez, Heinrich Lenz (1804-1865) német fizikushoz, pontosabban az ő törvényéhez.

Miről szól ez a törvény és hogyan kapcsolódik a Feel Flux-hoz?
Somlyó Tamás:
A Feel Flux egy nagyon egyszerű „játék”: egy mágnesezett golyó „esik át” egy rézcsövön. A dolog különlegessége abban áll, hogy a Lenz-törvény miatt lassabban esik át a golyó, mint normális esetben.

Lányi Ádám: A Lenz-törvény az elektromágneses indukciós törvény módosítása, esetünkben pedig a Feel Flux fizikai alapja. Változó mágneses tér hatására a vezetőben elektromotoros erő jön létre, ami áramot kelt. A folyamat azonban fordítva is működik: az áram is mágneses teret kelt, ami mindig olyan, hogy gátolja az őt létrehozó hatást. Ennek eredménye az átesés sebességének csökkenése. Konkrétan a golyó hozza létre a változó mágneses teret a körülötte lévő vezető csőben.

A Lenz-törvény működése a Feel Flux esetében. A golyó I irányban esik le, amely B irányú mágneses mezőt hoz létre. B iránya olyan, hogy akadályozza az őt létrehozó hatást, ezáltal a golyó sebessége csökken. (Illusztráció: Feel Flux)

Honnan az ötlet? Hogyan lehet egy évszázados fizikai törvényt új megvilágításba helyezni?
LÁ:
Az ötlet alapvetően nem tőlünk származik: az interneten számos videó bizonyítja, hogy az emberek „újrafelfedezték” maguknak ezt a jelenséget és igencsak lelkesednek érte. A reprodukció azonban viszonylag nehéz – a hatás nagyon sok olyan tényezőtől függ, amely nehezíti az otthoni körülmények közötti kipróbálását. Az effekt erőssége függ a golyó mágnesezettségétől, a cső anyagának vezetőképességétől, a kettő átmérőjének arányától és a cső vastagságától. Első feladatunk tehát a jó anyagok és a jó arányok megtalálása volt, amelyhez sok időre, türelemre és kísérletező-kedvre volt szükségünk.

ST: A golyóhoz végül egy viszonylag erős mágnesezettségű anyagot, az N45 neodíniumot választottuk. A 45 a mágneses térben tárolt energiamennyiséget jelző mértékszám (ún. remanens indukció). A vezető anyagnál figyelembe kellett venni azt, hogy minél kisebb legyen az ellenállás, illetve minél nagyobb legyen a vezetőképesség.
Ebből a szempontból legjobbnak a réz bizonyult, ebben az esetben a legerősebb a lassító hatás. Hátránya azonban, hogy drága és viszonylag nehéz. Ezzel szemben az alumínium olcsó és könnyű, de rosszabb a vezetőképessége – tehát az effektus is gyengébb. Végül úgy döntöttünk, hogy nem döntünk: mindkét fémet használni fogjuk, két különböző típus gyártására, eltérő használati módokhoz.
Figyelnünk kellett ugyanakkor arra is, hogy a gyártási folyamat minél egyszerűbb legyen, illetve a könnyű játszhatóságot is szem előtt tartottuk. Utóbbinak komoly jelentősége lehet a Feel Flux jövője szempontjából.

Ha a jövőnél tartunk: hogyan tovább?
LÁ:
Mint fentebb említettük, sok ember lelkesedik az ötletért – a mi célunk elsősorban a szabványosítás, a megfelelő arányok megtalálása volt. A két különböző anyag, a réz és az alumínium két fő irányt jelölhet ki, a termékünk jövőjét azonban már a nagyközönség kreativitására bízzuk.

ST: A rézcsővel készült verzió a jelenség bemutatására, szemléltetésére alkalmasabb, mert a lassító effekt hangsúlyosabb. „Kéz, szem, szellem” hármasa, összehangoltsága, koordinációja jellemzi. Az alumíniumos változat azonban könnyebb, és kevésbé érvényesül Lenz törvénye – ezáltal a golyó esése gyorsabb, mégis a megszokott mozgástól eltérően viselkedik. Az újítási lehetőségeket inkább ez utóbbiban látjuk: attraktív tárgyként tekintünk rá, amellyel zsonglőrök, „trükkmesterek” olyan dolgokat művelhetnek, ami nekünk talán eszünkbe sem jutott volna – akár több Feel Flux-szal egyszerre. Éppen ma délután (az interjú készítése napján – a Szerk.) találkozunk egy zsonglőrrel; kíváncsiak vagyunk, mit hoz ki belőle.

Hogyan tudott két friss-diplomás fiatal belekezdeni egy ekkora projektbe?

ST: Az Indiegogo segítségével, amely a közösségi finanszírozás elvei köré épül. Olyan egyszerűen megvalósítható ötleteket, teljes projektterveket fogadnak be, amelyekhez már szinte minden megvan, kivéve a pénzt. Bemutatkozó videók alapján az Indiegogo közössége dönti el, hogy mennyire tartja életképesnek az adott ötletet – a tagok véleményüket dollárban számszerűsítik. Ha a projekt elér egy bizonyos összeghatárt (jelenleg 25.000$), akkor azt az Indiegogo kifizeti nekik, melyet az ötletük megvalósítására használnak fel. Mi már átléptük a határt, jelenleg 136%-nál járunk (https://www.indiegogo.com/projects/feel-flux) (az interjú készítése napján – a Szerk.).

Author: Weisz Dávid

Tájékoztatás, értelmezés, tanítás - ez a három tevékenység a tudomány által elért eredményeknek a megszokottól kissé eltérő módon történő kommunikálására vonatkozik. Az aktuális tudományos hírek hátterének ismertetésére törekszem. Kapcsolat a szerzővel: weiszd@caesar.elte.hu

Vélemény, hozzászólás?